Playstation 3 - Moja recenzja Wersja Beta 0.9

Tutaj możecie publikować swoje recenzje, komentować recki innych użytkowników. My zaś najlepsze z nich umieścimy na łamach strony.
Awatar użytkownika
Misiek
User
User
Posty: 47
Rejestracja: 15 kwietnia 2006, 17:11

Playstation 3 - Moja recenzja Wersja Beta 0.9

Post autor: Misiek »

PUDELKO, KONSOLA, PAD ITP.

WIec przyszedl w koncu czas zakupienia najnowszego dziecka sony W tej recenzji postaram wam jak najblizej pokazac wam mozliwosci tej pieknej konsolki. Za recenzje mozemy podziekowac mojego komputerowi :P Sprzedalem go aby kupic to cudenko.. Po kilku miesiacach bez pada zaczalem odczuwac brak jego w reku. Postanowilem wiec sobie kupic PS3

PUDELKO
Obrazek
Pudelko od ps3 jest naprawde duze przypomina pudelko od 17 calowego monitorka tylko troche grubsze. W porownaniu do pudelka xboxa 360(ktorego takze mialem przyjemnosc miec) Pudelko Sony jest jak godzilla :P
Otwieramy pudelko, znajdujemy : Pada bezprzewodowe SIXAXIS, Konsole PS3 Kabel zasilajacy Kable chinche, Kabel USB do podlaczenia pada oraz przejsciowka euro i kilka zbednych papierkow jak instrukcje itp. Sony przesadzilo troche nadajac taki blask konsoli lsni sie jak psu ja** :P Po drugie JAKA ONA DUZA!! na zdjeciach od razu mowie wydaje sie z dwa razy mniejsza .... ze wszystkich next genow wlasnie ona jest najwieksza i najciezsza (prawie 7kg)Jakosc wykonania konsoli jest po prostu cudowna widac ze sony zrobilo kawal dobrej roboty....Porównując do PS3 do Xbox 360: mial trzeszczaca obudowe, od srodka mozna bylo slyszec rozne trzaski oraz naprawde glosny naped DVD w PS3 naped jest bardzo cichy, szybki. X360 chlodzony jest prawie ze pasywnie na procesorze oraz kilku innych komponentach znajduje sie ogromny Radiator co gorsza aluminiowy (jak wiadomo aluminium odprowadza gorzej cieplo niz miedz) W srodku znajduja sie dwa wiatraczki ktore widac maja problemy z odprowadzaniem goracego powietrza.Ps3 Chlodzona jest duza turbina ktora jest prawie nieslyszalna. Z czasem im jest gorecej obroty turbiny wzrastaja. Naped takze jest bardzo cichy. Sony Twierdzi ze glosnosc ich konsoli wynosi 19DB!! xboxa 360 wynosi nieraz 40DB!! Temperatura pracy obu konsol takze znaczaca sie rozni. Temperatura X360 wynosi okolo 60C !! A Playstation 3 35-40 . Na prawym boku konsoli znajduja sie dwa przyciski a wlasciwie czujniki na ktorych przytrzymujemy palce by uruchomic / wyjac plyte z napedu I tutaj wlasnie doszlismy do odwarzacza Blueray.... PS3 jest najtanszym odwarzaczem tego formatu. Sony oraz inne firmy oferuje Odwarzacz Blue ray w kolosalnych cenach 1000$ czyli 3000zl!! tutaj otrzymujemy za 2400 odwarzacz blue ray i nowa generacje gierek.Z tylu konsoli znajduja sie wejscia HDMI, ktore pozwala na odwarzanie obrazu w 1080p. wejscie zasilajace, Wejscie optical oraz wejscie AV.


HDMI, LAN,AV, OPTICAL
Obrazek Obrazek

KONSOLA
Obrazek
Po podlaczeniu kabla zasilajace naciskamy na przycisk start. Dzwiek wlaczanej konsoli brzmi bardzo podobnie do uruchamiania sie mikrofalowki :P Po uruchomieniu zostajemy przeniesieni do kofiguracji Pada oraz profilu. Z wygladu menu PS3 beda naprawde bardzo zadowoloni ci ktorzy kozystali z PSP. Jest prawie identyczne . Menu jest latwe w obsludze oraz czytelne. Bardzo ladna opcja jest zmiana kolorow od pory dnia w dzien menu jest rozane , a gdy zbliza sie wieczor zaczyna powoli zmieniac kolor na czarny.Ta funkcja dziala tylko gdy mamy polaczenie z internet..gdy go nie posiadamy tlo wyglada tak jak w nocy....

DZIEN
Obrazek

NOC
Obrazek

SIXAXIS CZYLI NOWY PAD SONY
Obrazek Obrazek

Gdy zobaczylem zdjecia z targow E3 i tego pada ''Bumeranga'' rece mi opadly cale szczescie ze sony nie zrezygnowalo ze swojego bardzo udanego Dual Shocka. Pad schudl mozna zauwazyc to od razu trzymajac go... Leciutki oraz zgrabniutki. Bardzo fajna funkcja jest fczujnik ruchu w padzie.. Wzpolpracuje z gra Ridge Racer 7..''WIELKIM'' minusem jest brak wibracji w padzie ale wkrotce maja wyjsci pady ktore beda posiadaly czujniki ruchu oraz wibracje ?(niepotwierdzone dane) Na srodku pada znajduje sie znaczek PS mozna nim uruchamiac, wylaczac Konsole/gry/aplikacje...Pad jak wspomnialem jest bezprzewodowy..laczy sie za pomoca Bluetooth(ale duzo tego niebieskiego :P)
Odleglosc konsoli od pana moze wynosic max 10m. Na gornej czesci pada znajduje sie miejsce do podlaczenia kabla usb. Co napewno sie zmienilo w padize sa to jego triggery, chodzi o wiele lepiej oraz wygodniej steruje sie nimi podczas gier FPP. W porownaniu do X360 pad sony moze byc oddalony o wieksza odleglosc od konsoli. Producent twierdzi ze maxymalna odleglosc to 10m osobiscie przetestowalem na odleglosci 7m i pad znalazl moja konsole. Pad X360 jest laczony poprzez podczerwien, co za tym idzie gorsza jakosc miedzy konsola a padem. Pad na odleglosci 5m tracil lacznosc z konsola.
Bardzo dobrym zastosowaniem w Padzie sony jest akumulator ktory mozna ladowac nie przerywajac sobie gry. Czas grania na padzie wynosi 20h. Pad X360 nie posiada akumulatora tylko baterie wymienie R6(AA) do pada dolaczane sa zwykle baterie ktore po pewnym czasie rozladuja sie i trzeba bedzie zaopatrzyc sie w nowe lub w akumulatorki ktore takze trzeba bedzie kiedys naladowac

SPRZET SPECYFIKACJA ITP
Obrazek

Wesja 60 Gb (jedyna jak narazie dostepna w polsce i europie) posiada czytnik kart SD, Memoric Pro oraz CF....Nie wiem zleksza komu to potrzebnej. Ja osobiscie potwierdzam ze Wejscie Memoric Pro chodzi doskonale, tak samo gdy podlaczy sie aparat przez USB. Takze mozna przegladac zrobione zdjecia. Probowalem podlaczyc cos na bluetooch ale nic z tego nie wyszlo brak urzadzenia. Z ciekawosci sprawdzilem swoj Telefon SE P910i i takze nic. Inne urzadzenia takie jak Gamepad z PC, Bardzo dobrym rozwiazaniem jest dysk 60gb. W porownaniu z xboxem 360 ma tylko 20gb. Dysk mozna wymieniac bez utraty gwarancji za co takze mozemy byc wdzieczni Sony ( w xboxie 360 otwierajac ohronke na dysk tracilo sie gwarancje) Playstation 3 posiada 7 rdzeniowy CELL procesor taktowany 3200mhz o pamieci cache 512kb na kazdy rdzen. W porownaniu do xboxa 360 posiada on 3 rdzenie IBM 1mb na kazdy rdzen. Pamiecia Graficzna takze sie roznia Xbox 360 posiada 51mb GGDR, Ps3 256 GDDR3 ktore moga kozystac z pamieci systemowej. Pliki Mp3 mozna kopiowac na twardy dysk tak samo... Kopiowac mozna z wszystkich urzadzen przenosnych jak Pendrive, MP3 Player, plyta cd/dvd. Tak samo instalacja linuxa( Fedora Core 5) niestety jest to dla za wysoka ranga (przynajmniej narazie) wiadomo tylko ze linux odwarza filmy divx podobno takze komunikatory wiec uzyskujemy wlasciwie komputer prawie.....


PS STORE, HTLM, PIERWSZE PODLACZENIE DO INTERNETU

Wiec nadszedl czas zobaczyc jakie mozliwosci posiada konsola zwiazanymi z internet. Do wyboru mamy dwie opcje WI-FI oraz ethernet ja zdecydowalem sie na Ethernet. Konsola automatycznie wykryla ustawienia, zaktualizowala oprogramowanie do wersji 1.60(wersja 1.50 nie uruchamia gier z ps2 )
aktualizacja trwala 45 minut!!(przy laczu 2mb) WI-FI jedynie przyda sie gdy mamy router z laczem bezprzewodowym

Obrazek

Bardzo dobrym rozwiazaniem bylo utworzenie przez sony PS STORE inaczej sklepu PS. Znajduje sie tam bardzo duzo takze trailerow wszystko w rozdzielczosci 1080p demek , mini gierek.. NIestety aby sie zarejestrowac trzeba podac adres zamieszkania z USA poniewaz Polski sklep PS Store nie jest jeszcze gotowy. Prawdopodobnie zostanie uruchomiony pod koniec tego roku.

Obrazek

W ps3 takze znajduje sie przegladarka internetowa o dziwo dziala bardzo dobrze!! Posiada bardzo podobne funkcje do Firefoxa: zakladki, ulbione, historie, plug-in. Itd. Nizej prezentuje obrazki z mojego ulubionego tematu :P
NIE DRAZNIC ADMINA!!

Obrazek Obrazek

PODLACZENIA KLAWIATURY, MYSZKI ITP.

Milym zaskoczeniem dla mnie bylo funkcjonowanie klawiatury oraz myszki( TYLKO POD USB). Bardzo dobra funkcja przy polaczeniu z internetem i poslugiwaniu sie przegladarka, watpie by ktokolwiek potrafil pisac na klawiaturze ekranowej. Co do modeli myszek i klawiatur nie ma ograniczen wazne by byly one pod USB w wyborze warto kupic jakas najtansza myszke i klawiature poniewaz przyciski dodatkowe nie dzialaja na PS3. Istnieje takze mozliwosc podlaczenia kamery...lecz niestety chyba ta funkcja dziala tylko z eyetoyem. Probowalem podlaczyc swoja cyfrowa ale nic z tego nie wyszlo. Brak jakiejkolwiek komunikacji PS3 z Kamera. Bez problemu mozna podlaczyc Gamepada na USB z pc i mozna zaoszczedzic na drugim padzie do gier:]l!! jedynym minusem bylo to ze przyciski sa poprzekladane nie idzie tego wyregulowac

KLAWIATURA I MYSZKA PODLACZONA DO PS3
Obrazek

GRY

No coz tutaj dobrego slowa o Sony nie moge powiedziec niestety jak narazie z 17 gier ktore wyszly na Ps3 tylko 5 jest wartych polecenia. Reszta sa to zapychacze ktore mialy byc na premiere PS3. Xbox 360 posiadal o niebo lepsze gry w dniu swej premiery Takie jak : PGR, COD3. Graficznie jednak gry z Xboxa 360 nie dorownywaly dzisiaj Ps3. Ale np COD3 chodzil minimalnie szybciej na X360 niz na PS3. Widac tutaj umiejetnosci programowania. Coz niestety xbox 360 jest latwiejszy w programowaniu niz Ps3 ale spojrzmy na to z innej strony skoro dzisiaj osiagamy takie piekne gry na Ps3 mimo iz tak ciezko sie ja programuje to nie wyobrazam sobie co bedzie za dwa lata. Gry ktore prezentuja wysoki poziom i moge osobiscie polecic na Ps3 jest: Genji, Motostorm(ta prezentuje naprawde wysoki poziom detali osobiscie polecam) Resistance, Virtua Fighter 5 i NFS CARBON, oraz Grant Turismo HD(mozna sciagnac cala gre z PS STORE)... reszta gier jest do niczego. Niestety moj telewizor CRT nie prezentuje dobrej grafiki ale i tak uwazam ze jest swietna(kiepskie fotki przez aparat)

MOTOSTORM
Obrazek

GRANT TURISMO HD
Obrazek Obrazek

GRY Z PSX, PS2

Jak wiadomo wersja europejska konsoli nie posiada juz chipa odpowiedzialnego za emulacje PS2....Sony wzielo sie za emulacje softwarowa ktora nie jest juz tak doskonala jak myslalem.... Sony gwarantowalo nam na start okolo 1000 grywalnych tytulow z PSX i PS2. Wydaje sie to duza liczba ale jak bedzie wp praktyce? Osobiscie przetestowalem moje ulubione gry

FFVII - Gra Smiga
FFX - Gra Smiga chociaz pojawiaja sie czasami krateczki w filmikach (plyta nowa bez rys)
Tekken 5 - Gra chodzi bez zarzutow
Burnout Revenge - Gra smiga chociaz przy wybieraniu trybu 60 HZ czasami sie moze nie zalaczyc
God Of War - Gra smiga bez problemow
Grant Turismo 4 (formawe 1.70) - Gra lubi sypac kwadracikami podczas filmikow ale ogolnie chodzi plynnie

Jak narazie nie bylo gry ktora nie chodzi sony obiecalo aktualizacje gier do konca tego ale jak bedzie w praktyce? czy powtorza blad microsoftu ktory wydal tylko jedna latke? zobaczymy
Ostatnio zmieniony 28 kwietnia 2007, 12:14 przez Misiek, łącznie zmieniany 7 razy.
Posiadane konsole:
PS3 :twisted:
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Tak jak obiecałem ... wrzucam komenta, mocno spóźnionego, ale jednak wrzucam.

Po pierwsze gratuluje zakupu - konsola świetna, przynajmniej pod względem zaawansowania technologii czy trwałości komponentów (od premiery w USA nie słyszałem narzekań na sprzęt Sony, a połowa znanych mi właścicieli XO już oddała sprzęt do naprawy)... poza tym Play to Play a i cena robi wrażenie.

Co do uwag to ja chciałbym zapytać czy:
1) można zrobić miniaturki zdjęć z odnośnikami do dużej wersji - jak trzeba to mogę z tym pomóc
2) byłaby możliwość wykonania kilku testów, nieinwazyjnych ofc... opisujących np. jak wygląda współpraca konsoli z urządzeniami USB przechowującymi multimedia, ciekawi mnie czy sprzęt byłby w stanie rozpoznać także karte WiFi wpiętą we wspomniany port USB czy w końcu współpraca z urządzeniami Bluetooth (np tel. Sony-Ericson, może ma ktoś w okolicy)
3) podałeś śliczne technikalia, a ja bym prosił o jakieś zwykłe [prostymi słowami] porównanie temperatury pracy i poziomu chałasu pomiędzy XO (mówiłeś że miałeś) i PS3.
4) pytanie z innej beczki - masz w planach wrzucenie Linuksa na konsolę?
2BII!2B
rivon
Junior
Junior
Posty: 11
Rejestracja: 23 marca 2007, 17:51

Post autor: rivon »

Ja bym chciał z kolei zapytać się o podłączenie do internetu- bo nie śledzę wszystkich nowin i tekstów związanych z ps3. Zapytam troszeczkę prostacko:



Jeśli mam neostradę, to ps3 podłańcza się do tego, czy trzeba mieć coś innego??
Awatar użytkownika
Misiek
User
User
Posty: 47
Rejestracja: 15 kwietnia 2006, 17:11

Post autor: Misiek »

Rivon niestety nie da sie tak mozesz udostepniac neta przez kabel sieciowy podlaczony do konsoli ale samej neostrady do PS3 nie podlaczysz
Posiadane konsole:
PS3 :twisted:
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Rivon niestety nie da sie tak mozesz udostepniac neta przez kabel sieciowy podlaczony do konsoli ale samej neostrady do PS3 nie podlaczysz
Kłóciłbym się bo:
1) jesli ma Livebox`a to neo podłączy do netu zarówno za pomocą kabla jak i WiFi... przynajmniej teoretycznie bo w praktyce może być różnie - wiadomo jaki sprzęt taki efekt :]
2) jesli ma jakiś tradycyjny router ze switchem to też nie powinno być kłopotów z puszczeniem neta po kablu
3) zaś w przypadku modemu USB jest nawet kilka rozwiązań:
a) router programowy (czyt. komp z podpiętym modemem USB) i udostępnianie przez switch`a
b) router programowy (j/w) i udostępnianie połączenia po kablu (wystarczy opare metrów scrossowanego przewodu i sieciówka w kompie)
c) router programowy (j/w) i bezprzewodowe udostępnianie połączenia (karta sieciowa WiFi z opcją access-point`a)

z takich bardziej hardcorowych rozwiązań można też spróbować:
d) przesyłać dane po Bluetooth - na piecu się da, wolno, ale jednak... a nóż widelec jakimś cudem dałoby się na PS3
e) jesli ma modem sagema to możnaby wrzucić na konsole FedorePPC, lub jakiś inny Lin z jajkiem 2.6.20, plus EagleUSB (nie wiem na czym chodzą Tomsony czy inne badziewia od TP)... ja nie widzę powodu dla którego puszka nie miałaby pod tym ruszyć....
... ale jak pisałem to najbardziej pokręcone rozwiązanie i zwykłe współdzielenie/podział łącza będzie o wiele prostszy i tańszy, o liczbie możliwości jego wykonania już nie wspominam.

BTW; dostałeś fotki i miniaturki?
2BII!2B
rivon
Junior
Junior
Posty: 11
Rejestracja: 23 marca 2007, 17:51

Post autor: rivon »

Rivon niestety nie da sie tak mozesz udostepniac neta przez kabel sieciowy podlaczony do konsoli ale samej neostrady do PS3 nie podlaczysz
Właśnie tak myślałem.

Kłóciłbym się bo:
1) jesli ma Livebox`a to neo podłączy do netu zarówno za pomocą kabla jak i WiFi... przynajmniej teoretycznie bo w praktyce może być różnie - wiadomo jaki sprzęt taki efekt :]
2) jesli ma jakiś tradycyjny router ze switchem to też nie powinno być kłopotów z puszczeniem neta po kablu
3) zaś w przypadku modemu USB jest nawet kilka rozwiązań:
a) router programowy (czyt. komp z podpiętym modemem USB) i udostępnianie przez switch`a
b) router programowy (j/w) i udostępnianie połączenia po kablu (wystarczy opare metrów scrossowanego przewodu i sieciówka w kompie)
c) router programowy (j/w) i bezprzewodowe udostępnianie połączenia (karta sieciowa WiFi z opcją access-point`a)

z takich bardziej hardcorowych rozwiązań można też spróbować:
d) przesyłać dane po Bluetooth - na piecu się da, wolno, ale jednak... a nóż widelec jakimś cudem dałoby się na PS3
e) jesli ma modem sagema to możnaby wrzucić na konsole FedorePPC, lub jakiś inny Lin z jajkiem 2.6.20, plus EagleUSB (nie wiem na czym chodzą Tomsony czy inne badziewia od TP)... ja nie widzę powodu dla którego puszka nie miałaby pod tym ruszyć....
... ale jak pisałem to najbardziej pokręcone rozwiązanie i zwykłe współdzielenie/podział łącza będzie o wiele prostszy i tańszy, o liczbie możliwości jego wykonania już nie wspominam.

Zapewne dało by się jakimś sposobem :)
Mam sagema, ale to chyba nie istotne, bo ps3 kupie gdzieś za rok.
A tak to pytałem z ciekawości tylko, bo za rok pozbędę się tej pier... neostrady.


(Chyba, że Final Fantasy zostanie wydane na Xboxa 360- wtedy lecę od razu do sklepu) :twisted:
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Zapewne dało by się jakimś sposobem
Sposobów jest wiele, nie licząc opisanych na końcu ścieżek że tak powiem eksperymentalnych to każdy powinien zadziałać... z własnego doświadczenia polecam Ci sieć na kablu - zero problemów, świetna prędkość, no i oczywiście niska cena - w najprostszym przypadku płacisz jedynie za przewód ~1zł/m.
Mam sagema, ale to chyba nie istotne
Powiem Ci że to wcale nie jest taki zły sprzęt, jak za tą cenę (pare zł na Allegro) to wręcz genialne urządzonko. Wiadomo ma swoje wady, ale update sterowników, zmiana `interfejsu` na LAN i przestawienie dwóch opcji na krzyż potrafi zdziałać cuda. Jeśli dobrze obmyślisz infrastrukturę sieciową to net oparty na sagemie działa równie dobrze jak na sprzęcie z `górnej półki` (np takich routerach USR) a jest nieporównywalnie tańszy.
bo za rok pozbędę się tej pier... neostrady.
Ostatnie poczynania telekompromitacji skłaniają mnie do refleksji, że ta cała neo wcale nie jest taka pier... :] To bardzo fajna usługa i bardzo dobra pod względem technicznym - brak poblokowanych portów, stała prędkość, brak zwisów, przerw itp. tyle ze droga, diabelnie droga - gdyby takie łącze 1MB przy umowie bezterminowej kosztowało w granicach 30-50zł/m-c bez żadnych dodatkowych zobowiązań, to byłaby to wręcz doskonała usługa... a przy obecnych cenach jest jak jest. Przynajmniej limity wywalili.
Chyba, że Final Fantasy zostanie wydane na Xboxa 360- wtedy lecę od razu do sklepu
Chyba nie jesteś na bieżąco - na XO został wydany FFXI i zapowiedziano kolejną pozycje z serii XIII - tego zdajsie 5 części ma być... i założę się że znów wydadzą MMORPG na podpaskę.

edit: Coś czuje że się nie doczekam, więc wrzucam zoptymalizowane obrazki (zajmują 2-4x mniej więc będą się szybciej ładować) oraz ich miniaturki do tematu. Proszę o stosowne info gdyby coś nie grało np. miniaturka prowadziła do złego pliku.
2BII!2B
rivon
Junior
Junior
Posty: 11
Rejestracja: 23 marca 2007, 17:51

Post autor: rivon »

Ostatnie poczynania telekompromitacji skłaniają mnie do refleksji, że ta cała neo wcale nie jest taka pier... :] To bardzo fajna usługa i bardzo dobra pod względem technicznym - brak poblokowanych portów, stała prędkość, brak zwisów, przerw itp. tyle ze droga, diabelnie droga - gdyby takie łącze 1MB przy umowie bezterminowej kosztowało w granicach 30-50zł/m-c bez żadnych dodatkowych zobowiązań, to byłaby to wręcz doskonała usługa... a przy obecnych cenach jest jak jest. Przynajmniej limity wywalili.

Ojj to chyba nie masz neostrady, skoro tak sądzisz (chociaż może).

Po pierwsze limitami neostrada łamała prawo(zapłaciła za to 1 mln zł), a pamiętam ile razy wkurzało mnie to, kiedy przekroczyłem limit, wtedy internet chodził- baaa!!! prawie wogle nie chodził- taki był powolny, że aż strach się bać!!! (od 2,5 lat mam neostrade 512- i musze jeden roczek jeszcze wytrzymać :cry: )
I do tego goście z neostrady teraz tym się chwalą jakby to była ich super-wspaniałomyślna inicjatywa.


Otoż zwisy występują, tylko że w innej postaci. Otóż rozłączają się czasem bez przyczyny i np. ściąganie jakiegoś większego pliku trzeba zaczynać od nowa).
:evil:


Ja płace za "neo 512" 69 zł, i to jest ostro wygórowana cena. Do tego dopiero od 2 miesięcy można korzystać z neo bez konieczności posiadania abonamentu telefonicznego z tp.
(Telekomunikacja Polska zapłaciło- bo to też złamanie prawa było - 3 mln zł.)


A bardzo dobra pod względem technicznym jest- lecz tylko modem-sagem(tu się bez wątpienia zgodzę).

Ale.......

Nikt, NIKT ci nie powie że neo jest dobra pod względem technicznym jak trafił np. na czarnego THOMSONA który jest po prostu do d.......!!!

Ach!!! Jeszcze terminy, otóż może się ucieszysz, bo niedługo też to powinni zdjąć. Ponieważ to też jest nielegalne i nikt nie będzie musiał płacić wtedy 200 zł za odejście z umowy!!!


Uprzedzam pytanie skąd to wiem??

Otóż kiedyś (z dwa miesiące temu) było w jakiejś gazecie opisane co tp robi nielegalnie i ile kary dostaje za swoje oszustwa, machlojki :D , i cwaniarstwo).

Ofcorz jest jeszcze jeden problem.
Otóż ostatnia była taka akcja:
Rozpisano nowy cennik, można z neostrady było zrezygnować za darmo (już to prawie zrobiliśmy), ALE!!.... ale zadzwonił telefon z tpsy i kolesiówa ogłosiła, iż dla każdego użytkownika neo 512 zostanie podwojona prędkość na 1MB jeśli nie rozwiąże umowy- czyli od marca.

Z utęsknieniem oczekiwaliśmy na ten dzień, aż tu nagle nadchodzi 1 marca NIC, 2 też nie, 3 otóż... też nie.

Gdy zadzwoniłem do "błekitnej lini" odpowiedzieli mi że oni nie wiedzą o żadnej promocji, i będziemy płacić tak samo jak płaciliśmy za 512!!!!!!

TYLKO JAK ONI MOGLI O TYM NIE WIEDZIEć JAK DZWONIONO DO NAS (do wszystkich abonamentów 512 jakich znam) I WMAWIANO NAM ŻE PODWOJĄ NAM PRęDKOŚć!!!


A więc zyskali na nas dwie rzeczy:

- forse (bo daliśmy się nabrać)

- i nietykalność, bo teraz nikt nie będzie mógł sprawdzić czy tak było( wkońcu nikt chyba nie nagrywał tej feralnej rozmowy)

Więc sorki..... ale jeśli ktoś mówi że neostrada jest cool to dreszcze mi przechodzą!, i wiem że nie posiada neostrady, a jeśli naprawdę ją ma to jest WIELKIM szczęsciarzem.



Dla mnie tpsa ma dwa statuty: Telekomuny, i Nietykalnego (chociaż już powoli się to zmienia) , a prostszymi słowami:


TO SĄ LUDZIE KTÓRZY KOMBINUJĄ TYLKO PO TO, ŻEBY MIEć WIECEJ KASY! ( w innym temacie ktoś stwierdził iż taka Polska jest- i miał racje).


:evil: Ufff... sorki ale się trochę wkurzyłem....... :oops:

A co do ps3 to jeszcze mam czas do zastanowienia się :roll:
Awatar użytkownika
Misiek
User
User
Posty: 47
Rejestracja: 15 kwietnia 2006, 17:11

Post autor: Misiek »

O.T

Hehe widze ze kolejny pechowiec neostrady ja oficialnie zrezygnowalem, takze probowali mnie namowic na wieksza predkosc ale nie dalem sie powiedzilaem ze mam gleboko w d*** TPSA i zeby wiecej nie dzwonili bo ich posadze o streczycielstwo :P Zrezygnowalem 15 lutego aktualnie nadal mam neostrade za darmo :P dzwonilem mowili ze odlacza ich sprawa hehe

Winter dzieki ze zrobiles te miniaturki ja kompletnie nie mialem pojecia jak je zrobic.

Co do ps3 recenzje mozna uznac za koniec chyba ze mnie o cos jeszcze poprosicie porobie zdjecia i kolejne opisiki

Winter nie mam zamiaru narazie wgrywac linuxa nie pali mi sie z tym.

Pozdrawiam Misiek
Posiadane konsole:
PS3 :twisted:
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

rivon pisze:Ojj to chyba nie masz neostrady, skoro tak sądzisz (chociaż może).
Oczywiście że mam :] Po pierwsze, gdybym nie miał to bym się nie wypowiadał. A po drugie, na mojej wiosce nie licząc Netii nic innego nie ma.
rivon pisze:Po pierwsze limitami neostrada łamała praw [...]dopiero od 2 miesięcy można korzystać z neo bez konieczności posiadania abonamentu telefonicznego z tp.
Jak wyżej - wypowiedź na temat neo rozpoczyna się sformułowania "Ostatnie poczynania telekompromitacji" więc opisuje kwestie ww. łącza bez limitów i bez konieczności wykupienia drogiego abonamentu.
rivon pisze:A bardzo dobra pod względem technicznym jest- lecz tylko modem-sagem(tu się bez wątpienia zgodzę). Ale... Nikt, NIKT ci nie powie że neo jest dobra pod względem technicznym jak trafił np. na czarnego THOMSONA który jest po prostu do d.......!!!
A więc tak:
1) nie o to mi chodziło,
2) modemy to tylko końcówka łącza, zanim sygnał dojdzie do Twojego komputera musi przebyć długą drogę przez całą infrastrukturę tele-informatyczną, a jeśli o nią chodzi to TP jest największym i najbardziej rozwiniętym operatorem na rynku, plus ich infrastrukturze nie można wiele zarzucić np. serwery DNS padają może raz, dwa razy do roku i w dodatku nie trwa to dłużej niż 2 godziny.
3) Wspomniany Sagem i Tomson to software`owy modemik za złotówkę z najniższej półki cenowej i jakościowej... Czego się po nim spodziewasz? Niezawodności, bezproblemowej pracy, bezawaryjności.... za sprzęt który kosztuje tyle co dwie paczki chusteczek higienicznych?
4) Nikt Cię nie zmusza do korzystania z taniego sprzętu - jak Ci zależy na jakości to kup sobie np. USR-999108 maszynka czysto sprzętowa więc net działa nawet bez podłączenia komputera, na dzień dobry rozdzielisz neo na 4 kompy po kablu i 13 bezprzewodowo, po podpięciu hub/switch`a możesz wpiąć kilkaset dodatkowych maszyn, świetna funkcjonalność (QoS, DNS, kontorla treści i dostępu, sewer wydruku z USB!), niezawodność i bezpieczeństwo. Cena adekwatna do jakości w granicach 300-400zł.
5) Stała prędkość, bezproblemowe DNS, brak blokady na portach, niezawodność, najlepiej rozwinięta infrastruktura w kraju - o to mi chodziło gdy pisałem, że Neo to dobra usługa.
rivon pisze:zadzwonił telefon z tpsy i kolesiówa ogłosiła, iż dla każdego użytkownika neo 512 zostanie podwojona prędkość na 1MB jeśli nie rozwiąże umowy- czyli od marca.
Takie gadanie jest g* warte, jesli nie masz umowy na piśmie to nie masz nic. Twój błąd - trzeba było tego dopilnować, teraz to możesz mieć pretensje tylko do siebie.
rivon pisze:Otóż kiedyś (z dwa miesiące temu) było w jakiejś gazecie opisane co tp robi nielegalnie i ile kary dostaje za swoje oszustwa
Brat mi o tym wspominał tylko że mówił o karach liczonych w setkach milionów zł.
rivon pisze:Więc sorki..... ale jeśli ktoś mówi że neostrada jest cool to dreszcze mi przechodzą!
Z opisanych wyżej powodów pozostanę zdania iż Neo to jest dobra usługa, aczkolwiek nie zaprzeczam że firma jaką jest TP ciągnie kasę gdzie się da, a ceny są wzięte po prostu z kosmosu. Dla przykładu powiem Ci że mój znajomy ze Szwecji za 10-megowe łącze płaci (ze zniżkami, bo mają tam promocje dla studentów) ok 10$ - za takie łącze z chęcią zapłaciłbym 3x więcej bo za 100zł to w Polsce co najwyżej dostaniesz 1Mb/s.
rivon pisze:Otoż zwisy występują, tylko że w innej postaci. Otóż rozłączają się czasem bez przyczyny
Przyczyn może być wiele - np. stare przewody, zalewane podczas deszczu studzienki, umiejscowienie na końcu linii, no i sprzęt. Pomimo że siedzę na nowej, światłowodowej infrastrukturze, a 1,5km od domu mam cyfrową centralkę to u mnie też występowały takie problemy, a nawet gorsze bo np. komp restartował się bez przyczyny, połączenie było zrywane, net mulił, itd... aczkolwiek okazało się że to wina oprogramowania (dokładnie sterowników i ustawień modemu) i nie było wcale trudno się pozbyć tych dolegliwości. Jeśli masz w domu kilka komputerów to nie ma lepszego sposobu jak postawić router na Linuksie, ale jeśli masz tylko 1 komp to w większości przypadków pomaga kilka bardzo prostych kroków jak przeinstalowanie sterów i zmiana kilku ustawień. Jak chcesz to mogę Ci to ładnie opisać w osobnym temacie, bo to nie jest odpowiednie miejsce.
Misiek pisze:Winter dzieki ze zrobiles te miniaturki ja kompletnie nie mialem pojecia jak je zrobic.
1) Nie ma najmniejszego problemu.
2) Jak Cię to interesuje to:
a) optymalizacji (zmniejszenia rozmiaru w kb, anie rozdzielczości) JPEG dokonałem w GIMPie - standardowo zapisz jako i przy eksporcie do jpg wyskakuje śliczne okienko z masą opcji do optymalizacji wspomnianego formatu plików graficznych i niezwykle przydatnym podglądem stosowanych zmian na jakość obrazu.
b) miniaturki to akurat IrfanView, i jego wręcz genialna opcja batch-konwersji, przez którą bez najmniejszych problemów możesz za jednym razem przepuścić wile plików dokonując na nich takich operacji jak: zmiana nazwy pliku (z kopiowaniem, przenoszeniem, zamianą), zmiana rozdzielczości, ustawienia formatu i kompresji plików, dodanie obramowania i napisów.... jest tego jeszcze cała masa ale wymienione opcje były akurat zastosowane przy robieniu powyższych miniaturek.
Tak czy siak obydwa programy polecam, a jako że są wydawane na licencji freeware nie musisz się obawiać że potem będę marudził o łamaniu prawa :]
2BII!2B
ODPOWIEDZ