Problem ze spolszczeniem

Dział poświęcony polskiemu tłumaczeniu gry Final Fantasy VII w wersji na konsolę Sony PlayStation. Strona tłumaczenia: <a href="http://ff7pl.psemu.pl">ff7pl.psemu.pl</a>

Moderator: browar

Awatar użytkownika
lol123
Junior
Junior
Posty: 10
Rejestracja: 01 stycznia 2012, 16:26

Problem ze spolszczeniem

Post autor: lol123 »

Witajcie! Tak więc mam problem ze spolszczeniem. Mam oryginalną wersję FF PAL i nie za bardzo rozumiem słowa napisane na stronie internetowej.
Chciałbym sobie pograć na konsoli, tak więc proszę was eksperci o pomoc, gdyż ja zielonkawy jestem w takich tematach. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yohokaru
Senior
Senior
Posty: 192
Rejestracja: 15 lutego 2011, 14:51

...

Post autor: Yohokaru »

Alez ostatnio goraco na tym dziale... Zanim ktos zripostuje wypowiedz kolegi odnoszac sie do tematu o tym samym tytule,to pragne zaznaczyc ze kolega lol123 rzeczywiscie znalazl sie w posiadaniu oryginalnej kopii FFVII, gdyz dokladnie potem omawialismy problem i w koncu trzeba bylo zakupic nowy egzemplarz... w_m: Mozna powiedziec, ze nawrocilismy grzesznika:lol:
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

kolega lol123 rzeczywiscie znalazl sie w posiadaniu oryginalnej kopii FFVII, gdyz dokladnie potem omawialismy problem i w koncu trzeba bylo zakupic nowy egzemplarz... w_m: Mozna powiedziec, ze nawrocilismy grzesznika
Obiło mi się już o uszy i wypowiedziałem się już w temacie, toteż mogę się jedynie powtórzyć - gratuluję trafnego wyboru i udanego zakupu.
Chciałbym sobie pograć na konsoli, tak więc proszę was eksperci o pomoc, gdyż ja zielonkawy jestem w takich tematach.
1) pobierz sobie niezbędne pliki ze strony http://midgar.psemu.pl/ff7pl/ to jest:
- spolszczenie
- PPF-O-MATIC
- ECC REGEN
oraz jakiś program do zrzucania obrazów gier np darmowy Alkohol 52% - wpisz w google, znajdziesz bez problemu
2) zainstaluj Alkohol, rozpakuj wszystkie pliki pobrane ze strony tłumaczenia do jednego folderu (programy mogą być we własnych katalogach jak w archiwum)
3) Uruchom Alkohol i utwórz obrazy wszystkich trzech płytek przy zaznaczonej opcji PlayStation w polu profile programu.
4) włóż płytki do pudełka i odłóż na półkę coby się nie porysowały
5) uruchom program PPF-O-MATIC, w polu ISO FILE wybierz obraz pierwszej płyty, a w polu patch plik PPF ze spolszczeniem. Wciśnij Apply i czekaj do zakończenia procesu. To samo powtórz dla drugiego i trzeciego obrazu płyty (plik PPF tłumaczenia pozostaje ten sam przez cały proces)
6) zdarzyć się mogło że obraz mógł ulec uszkodzeniu przy aplikacji patcha bądź zrzucaniu... więc uruchamiasz sobie ECCREGEN, wybierasz kolejno poszczególne obrazy z zaaplikowaną łatką i wciskasz dla każdego Autodetect (powinno wybrać Mode2, jeśli nie to zmień ręcznie) Scan i Regenerate.
7) Po zakończeniu całej procedury, wypalasz poszczególne, przetłumaczone obrazy na płytki z minimalną prędkością nagrywania (czyli max 8x) po czym
8) wkładasz tak przygotowaną płytę do konsoli i grasz

Na emulatorze jest o wiele prościej:
1) zgarniasz spolszczenie i program Jenova
2) rozpakowujesz je do jednego katalogu i uruchamiasz Jenovę
3) pojawią Ci się 3 nowe pliki, któe należy przegrać do katalogu patches emulatora ePSXe
4) upewniasz się że {Options > Auto load PPF files enabled} jest włączone/zaznaczone
5) i tyle... niezależnie czy odpalisz grę z napędu, czy z pliku ISO (czysty nietłumaczony obraz) łatka tłumacząca zostanie automatycznie nałożona na grę
6) grasz i cieszysz się FF7 w polskiej wersji językowej.

Proste, czyż nie?
2BII!2B
Awatar użytkownika
Yohokaru
Senior
Senior
Posty: 192
Rejestracja: 15 lutego 2011, 14:51

Post autor: Yohokaru »

Dodam jeszcze, że płyty na których nagrasz grę nie mogą być złej jakości(czyt. prosto ze spożywczaka :wink: ) Zainwestuj w porządną markę np. TDK lub Verbatim. Co do prędkości sugerowałbym 4x. Wiem, że wolno, ale wtedy dane nie będą ulatywać z płyty. Ważne jest, abyś miał odpowiednią nagrywarkę do tych operacji, gdyż niektóre potrafią ssać. Jeżeli chodzi o program to polecę Ci darmowy imgburn, który świetnie mi przekopiował Medal of Honor: Underground z mego oryginału na płytkę Sony CD-R (płytka ani myśli zatnąć).

A tak BTW... winter_mute wysłałem Tobie PW w sprawie ważnej jak sądze dla wielu obywateli PSEmu.pl . Z góry dziękuję za odpowiedź(Przepraszam za ortografię, lecz pisałem z mojej Nokii 2600 classic, która nie wiedzieć czemu robi zamiast polskich znaków ,znaki zapytania...)

BTW 2: W dziale Recenzje pojawił się tekst o grze MotorStorm: Arctic Edge. Zapraszam do lektury i komentowania! :D
Awatar użytkownika
lol123
Junior
Junior
Posty: 10
Rejestracja: 01 stycznia 2012, 16:26

Post autor: lol123 »

utwórz obrazy wszystkich trzech płytek przy zaznaczonej opcji PlayStation w polu profile programu.
Tej części nie rozumiem. Mam tam tylko opcję: PlayStation2.
A i te obrazy, to z płyt oryginalnych, czy samemu trzeba nowe utworzyć?
Awatar użytkownika
Yohokaru
Senior
Senior
Posty: 192
Rejestracja: 15 lutego 2011, 14:51

Post autor: Yohokaru »

Te obrazy płyt utworzysz z oryginałów. W alkoholu wchodzisz w Kreator Odczytu. Tam ustawisz gdzie ma być zapisany oraz profil jego odczytu. Gdy włożysz płytkę to w owym kreatorze w LEWYM DOLNYM ROGU wybierz opcję PlayStation. Tak samo postępujemy przy nagrywaniu z wyborem profilu dla nagrywanego obrazu.
Awatar użytkownika
lol123
Junior
Junior
Posty: 10
Rejestracja: 01 stycznia 2012, 16:26

Post autor: lol123 »

Wyskakuje mi błąd: "Proces nie został zakończony! Czy chcesz skasować pliki?"
Pierwsza płyta poszła normalnie. Zrobiły się dwa skróty .mds i .mdf, zaś dwóch pozostałych nie mogę zgrać z powodu wymienionego wyżej
Awatar użytkownika
Yohokaru
Senior
Senior
Posty: 192
Rejestracja: 15 lutego 2011, 14:51

...

Post autor: Yohokaru »

Taki błąd może wyskoczyć z kilku przyczyn. Może to być uszkodzenie napędu, słaby stan lasera w napędzie czy wreszcie porysowanie płyty. Jeżeli mówisz że pierwszy kompakt ruszył, to podejrzewam słaby stan płyt nr 2 i 3. Aby się upewnić sprawdź czy na dyskach nie ma jakiś rys, wyczyść napęd specjalną płytą czyszczącą(koszt ok.15zł) i przed wykonaniem obrazu wyłącz wszystkie zbędne programy i działaj. Aha, radziłbym sprawdzenie płyt pod konsolą w kwestii długości ładowania, zacięć muzyki, wideo itp. Mógłbyś też podrzucić log programu w celu sprawdzenia błędów zgrywania. Log to pliczek tekstowy umieszczony w folderzd programu,w którym jest zapisana każda czynność wykonywana podczas(w tym przypadku) nagrywania.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5153
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Wyskakuje mi błąd: "Proces nie został zakończony! Czy chcesz skasować pliki?"
Pierwsza płyta poszła normalnie. Zrobiły się dwa skróty .mds i .mdf, zaś dwóch pozostałych nie mogę zgrać z powodu wymienionego wyżej
Zdarza się. W kreatorze odczytu programu Alkohol 52%, najpierw wybierz profil PlayStation w lewym dolnym rogu a następnie przejdź do zakładki Opcje odczytu i zaznacz pozycję Ignoruj błędy odczytu. Dodatkowo upewnij się że format pliku obrazu to CloneCD (czyli zmień na ccd jeśli jest wybrany mds). W taki sposób zrzuć wszystkie 3 płyty, te pliki mds/f możesz usunąć.

Z innych uwag, napędy z laptopów nie należą do najwyższej półki i nie zawsze radzą sobie z odczytem dziwnych płyt, jeśli więc powyższe nie podziała starannie wyczyść płytę - ja używam do tego chusteczek do LCD, albo miękkich ręczników kuchennych i rzadkiej pianki czyszczącej do paneli LCD, możesz użyć czegoś innego - jeśli płyta nie jest tłusta, ani niczym oblepiona to styknie lekko wilgotna (woda), miękka ściereczka z mikrofibry - ważne by było względnie neutralne i nie zawierało alkoholi i innych środków mogących zmatowić lub ingerować w powierzchnię płyty. Aha, czyścisz płytę ruchami od środka ku krawędzi, nigdy okrągłymi. Na rysy domowymi sposobami już niewiele poradzisz, są niby na to pasty, ale średnio działają, więc jeśli na płytce masz głębokie okrągłe zarysowania to jedyną opcją jest oddanie nośnika do dobrego punktu regeneracji, delikatnymi rysami nie należy się przejmować bo oryginalne płyty z PS są na nie odporne. Co do samych napędów - prym od zawsze wiedzie LG, jak masz nagrywarkę tej marki to jest szansa że poradzi sobie nawet ze sczytaniem mocno zużytych nośników. To chyba tyle, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy w poruszanym temacie..
Tej części nie rozumiem. Mam tam tylko opcję: PlayStation2.
A i te obrazy, to z płyt oryginalnych, czy samemu trzeba nowe utworzyć?
A u mnie profil PlayStation jest, jak widać na załączonym obrazku. Zresztą przejrzyj sobie ustawienia całego odczytu i wzoruj się na nich.
2BII!2B
Awatar użytkownika
lol123
Junior
Junior
Posty: 10
Rejestracja: 01 stycznia 2012, 16:26

Post autor: lol123 »

Ok już nie przerywa. Ale widzę, że jest dużo błędów typu: Błąd odczytu sektora XXXX (XXXX - cyferki). W
13.5% w 48 minut, trochę długo sobie poczekam :D
ODPOWIEDZ