Strona przechowuje informacje w plikach cookies, zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz dokonać zmian zasad korzystania z ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki i/lub UKRYĆ ten komunikat.
PSEmu: PlayStation Emulation
Serwis PlayStation PlayStation 2 Forum IRChat

Strona Główna » Emulacja » PlayStation » PSX#Emu
>> czarny ekran Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
malakian5
Nowicjusz

Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 3

PostWysłany: 2009 10 13 11:05    Temat postu:  czarny ekran    

Witam wszystkich.
Jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o emulatory i dopiero zaczynam z tym swoją przygodę więc zabardzo nei wiem nic Razz
I na początek mam taki problem: jestem wielkim fanem gier resident evil, i właśnie też po to ściągnąłem ten emulator.
Emulator skonfigurował tak jak na jednym z forum wyczytałem:

http://forum.programosy.pl/jak-skonfigurowac-emulator-psx-epsx-vt9237.html

Sprzęt mam Grafika GF9600GT 3GB ramu procek athlon x2 240 (2x2.81Ghz).
Korzystam z wersji 1.6 emulatora. No i przy tyej konfiguracji co jets w powyższym linku jak i przy którejś co znalazłem tu na forum, mam czarny ekran albo poprostu nic się nie dzieje ;/
Wczoraj chyba do 12 w nocy szukałem na różnych forach i nic nie znalazłem.
Jak możecie to napiszcię prosze o co chodzi. A jak będzię potrzeba podania jakichś jeszcze parametrów to oczywiście podam.
Pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2009 10 13 13:01    Temat postu:    

Cytat:
Jak możecie to napiszcię prosze o co chodzi.
Odnieś to pytanie do swojej osoby - co to konkretnie znaczy że masz czarny ekran?
- gra w ogóle się nie uruchamia,
- czy masz czarno w jednym konkretnym miejscu?
- inne tytuły pracują?
- BIOS startuje? Uruchom przez {File > Run BIOS} i sprawdź czy sprawny
- może jakieś info odnośnie wybranych pluginów
- sprawa bardzo istotna - zawartość logu:
+ skonfiguruj wtyczkę wideo tak by ePSXe pracował w oknie
+ włącz wyświetlanie logów w emulatorze {Run > Enable logs}
+ odpal grę i po wystąpieniu zacięcia podaj całą zawartość tego czarnego okienka logów na forum. Mogą być screeny może być tekstowy plik wynikowy (jego zawartość) z działania emulatora. Tu masz instrukcje jak coś takiego zrobić:
http://www.ehow.com/how_5126789_save-command-line-output-file.html
z tym że ty zamiast z wiersza poleceń wywoływać listowanie katalogu (dir) uruchamiasz w ten emulator (epsxe.exe), dodatkowo należy pamiętać że plik tekstowy nie zostanie zapisany dopóki ePSXe nie zakończy działania, więc jeśli wybierasz ten sposób musisz po zacięciu wyłączyć emulatora, a dopiero potem przekopiować dane z pliku tekstowego.

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
malakian5
Nowicjusz

Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 3

PostWysłany: 2009 10 13 18:36    Temat postu:    

pluginy mam takie jakie były podane w tym linku z konfiguracją.
Jak chcecię mogę zrobić screeny i wysłać na maila.
Czarny ekran mam po odpaleniu gry. BIOS mi działa.
gre odpalam przez cd rom(plugin cdrmooby2), gra jest o rozszerzeniu bin jeżeli ma to jakieś znaczenie ( jak było w ISO to ten plugin go nie czytał i komunikat mówił aby rozszerzenie było .bin więc tak zrobiłem).
Narazie żadnej inne gry nie mam tylko tego residenta.

Jeszcze co do teog czarnego ekranu, po utuchomieniu nie włącza się nic, ani nic nei wyświetla. poprostu ekran jets czarny i tyle.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2009 10 14 00:09    Temat postu:    

Po pierwsze nie należy się bawić obrazem gry, czy to przez zmianę rozszerzenia (bo to nic nie daje) czy to przez konwersję między formatami (bo to częściej szkodzi niż naprawia problem). Jedynym i słusznym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest użycie napędu wirtualnego na bazowym obrazie i standardowej wtyczki CDR (choćby od PEoPS-ów).

Po drugie i najważniejsze - jesli uważasz się za wielkiego fana serii, to problemu w ogóle być nie powinno,bo jak na prawdziwego fana przystało powinieneś nabyć oryginał tego wspaniałego klasyka. Dodatkowo jest to świetna inwestycja pieniędzy, bo ceny gier spod znaku Biohazard nie spadają, więc na wspomnianym zakupie na pewno nie stracisz, a jedynie zyskasz.

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
malakian5
Nowicjusz

Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 3

PostWysłany: 2009 10 14 00:22    Temat postu:    

No chodzi oto że miałem RE 2 i 3 oryginalne ale to było dawno jeszcze za mego młodu jak mój ojciec grał w to Smile
Ale mieliśmy przeprowadzkę w między czasie i też mineło już trochę czasu i poprostu nie wiem gdzie są te gry ( tak samo Final Fantasy 7 Sad ).
No spróbuje coś zrobić z tym emulatorem.
Mimo wszytsko proszę jeszcze o wskazówki co pokolei zrobić i jak ustawić.
A kupno oryginałów odłożę na później gdyż narazie jest to dla mnie niedostępne.

EDIT:

Jak możesz to podaj mi jak dokładnie skonfigurować cd rom.
bo ja z rapida ściągałme tą grę i ludzie pisali że jets ok. Ale jak znasz jakieś inne już sprawdzone żródła z grami do ściągnięcia to też proszę o link.
A co do gry to ona po rozpakowaniu jets pod nazwą EBOOT.PBP .
Tego rozszeżenia wogóle nie widzi więc zmieniłem wcześniej na ISO i na bin ale mimo to też nie działa.
Proszę o pomoc.
Jak to skonfigurować ten cd rom i czy to nie jest wina przypadkiem obrazu "pierwotnego" PBP.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
Eysmond
Moderator
Moderator

Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 477
Skąd: Słupsk

PostWysłany: 2009 10 14 04:03    Temat postu:    

Lepiej nie pobieraj następnych gier tylko kup coś, bo nawet nie wiesz co pobierasz. Po rozszerzeniu PBP można łatwo rozpoznać, że jest to przygotowane pod PSP, więc emulator PSXa nic Ci tu nie da.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2009 10 17 12:57    Temat postu:    

Eysmond ma rację, pobrałeś coś i sam nie wiesz co. To obraz przygotowany specjalnie dla PSP, na emulatorze go nie uruchomisz.

Co do Twojego pytania odnośnie konfiguracji CD-ROM to:
1) pobierz i zainstaluj DeamonTools - utworzysz w ten sposób nowy wirtualny napęd
2) zamountuj / załaduj w nim obraz ISO gry - płyta włożona do napędu
3) skonfiguruj sobie PeOPs CDR tak by korzystał z litery wirtualnego napędu - opis konfiguracji masz w dziale Artykuły
4) Uruchom grę w tak skonfigurowanym emulatorze i baw się dobrze.

Ot cała filozofia.

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
Wyświetl posty z ostatnich:   Sortuj według:   
Strona 1 z 1 [7 Posts]  
Strona Główna » Emulacja » PlayStation » PSX#Emu
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


Obecny czas to 2020 01 18 06:00
Wszystkie czasy w strefie UTC + 4 (DST)

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

PSEmu.pl poleca > Zelda Central >
Najwieksza polska strona poswiecona niesamowitej s...
> Przyjaciele PSEmu.pl > Dołącz do nich


Skocz do:  
Back to Top              
Forum Serwisu PSEmu.pl / PSePSXe © 2002-2006 by winter_mute
Powered by phpBB © 2001-2006 phpBB Group
Jenova Template © digital-delusion