Stan na 2013 rok - Tekken 5 i konfiguracja PCSX2

Masz problem z konkretnym tytułem i emulatorem PCSX2? Oto miejsce gdzie powinieneś go opisać.
kamild1996
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 13 lutego 2013, 23:19

Stan na 2013 rok - Tekken 5 i konfiguracja PCSX2

Post autor: kamild1996 »

Witam!
Przegrzebując ostatnio w starych płytach udało mi się znaleźć nośnik z grą Tekken 5 na PS2 - czyli na konsolę, którą sprzedałem parę lat temu. Przypomniałem sobie o tym, że istnieje emulator pozwalający na uruchomienie jej na PC, a że tydzień temu nabyłem nowy komputer to pomyślałem, że być może będę mógł na nim pograć w Tekkena :P Dlatego mam parę pytań:
- Pobrać najnowszą wersję PCSX2 czy starszą?
- Czy są szanse by płynnie pograć na takim sprzęcie?
Intel Pentium G860 2x3.0 GHz
2x2GB DDR3 1333MHz (Kingston)
Asus Radeon HD7770 1GB GDDR5
Monitor 1280x1024
(jeżeli jest jeszcze coś, co wpływa na wydajność emulatora to piszcie, dopiszę)
- W jaki sposób skonfigurować emulator dla najlepszej wydajności i grywalności? Istnieje zestaw ustawień, który sprawdza się zawsze? Jeżeli nie to w jaki sposób mam skonfigurować ten program (jakieś wytyczne czy informacje)?
- PCSX2 wciąż dominuje, jeżeli chodzi o emulatory czy jest może coś lepszego?
Za pomoc oczywiście dzięki. 8-)
Eysmond
Moderator
Moderator
Posty: 474
Rejestracja: 11 lutego 2007, 12:03

Post autor: Eysmond »

Witam, niestety będziesz miał problem z emulacją. Podany przez ciebie procesor raczej należy do low-endowych konstrukcji Intela i pomimo posiadanie odpowiednich instrukcji umożliwiających korzystanie z lepszych wersji pluginów graficznych gra nie będzie działała w pełnej lub zbliżonej do pełnej prędkości. Powszechnie wiadomo także, że PCSX2 działa gorzej z Radeonami więc ta kwestia też Cię zbytnio nie ratuje. Mimo wszystko spróbować zawsze możesz.
Jeśli chodzi o wersję to powinieneś pobrać którąś z rozwojowych ale z pewnością żadną ze starszych niż 1.0.
Co do ustawień, wybierz gsdxa sse4 lub ssse3 jeśli będzie obsługiwany. Ustaw w nim renderer na d3d10(hardware), zaznacz rozdzielczość native. W ustawieniach emulatora włącz speedhacki. Możesz również pokombinować z ustawieniami dźwięku tj, obniżać próbkowanie itp. lub kompletnie go wyłączyć.

Odnośnie innych emulatorów, niema i nie zapowiada się aby był jakikolwiek konkurent dla PCSX2.
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2013, 18:01 przez Eysmond, łącznie zmieniany 1 raz.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5143
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Podpisuję się pod powyższym.

Posiadany przez Ciebie sprzęt określiłbym komputerem biurowym / ogólnego zastosowania. Do przeglądania netu, napisania pisemka, starych gier i emulacji konsol (do) 5 generacji styknie, ale PCSX2 wymaga większej mocy obliczeniowej.

Generalnie, warto spróbować, bo kto nie próbuje ten nie ma, a nóż widelec (szczególnie w połączeniu ze speedhackami może coś zdziałasz), ale do emulacji PS2, rekomendowana platformą jest połączenie:
- Intel Core i5 @ 3GHz +
- nVidia GF550+
czyli w przypadku CPU dwie półki (cena, wydajność ) wyżej i mniej problematyczna karta grafiki.
2BII!2B
kamild1996
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 13 lutego 2013, 23:19

Post autor: kamild1996 »

Posiadany przez Ciebie sprzęt określiłbym komputerem biurowym / ogólnego zastosowania. Do przeglądania netu, napisania pisemka, starych gier i emulacji konsol (do) 5 generacji styknie
No wiesz, tutaj to lekko przesadziłeś ;P Na tym komputerze płynnie gram w najnowsze tytuły na detalach najwyższych (DmC Devil May Cry, Mass Effect 3, Sleeping Dogs) lub o poziom niższych (GTA IV, Far Cry 3, Saints Row The Third).
Ale wracając do tematu...
Dziękuję za odpowiedzi! Wczoraj pokombinowałem z ustawieniami i da się grać. 50-60fps i niemal pełna płynność. Problemy z płynnością miałem tylko na wodospadzie, na reszcie jest okej. Pobrałem też skonfigurowany już emulator
Właśnie, po krótkim czasie planuję wymianę procesora na i5-2500K. Jak będzie z wydajnością po tym?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5143
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

No wiesz, tutaj to lekko przesadziłeś ;P Na tym komputerze płynnie gram w najnowsze tytuły na detalach najwyższych[...]
Niby tak, ale nie licząc grafiki to, w ubiegłym tygodniu firma, w której pracuję sprzedała 25 kompów z i3 i 2x 4GB GeiLa, na pokładzie. Wszystkie poszły do użytku biurowego :] Więc bez urazy, ale sam widzisz - to Twoje G860 i 4GB ramu to żadna rewelacja.

Ja wiem, że nie wszyscy podcierają się gotówką, ale nie zmienia to faktu, że takie i5 to już od dłuższego czasu standard w kompach do grania. Przez co, niższy budżet celuje w i3, a Pentiumy ciężko jest w zasadzie zakwalifikować. Raz z uwagi na to, że to de-facto poprzednia generacja, dwa wydajność niższa od i3, a trzy nawet wspomniane i3 nie jest moim zdaniem sprzętem rewelacyjnym.

Ja rozumiem, że jak się nie ma to się lubi, bo sam przez długi czas nie miałem i nie narzekałem, ale fakt pozostaje faktem, jak siądziesz i popracujesz na choćby jakimś słabszym i5, to już do Core2Duo nie wrócisz, komfort pracy na wydajnym procku jest po prostu niesamowity. O i7 to już szkoda nawet wspominać, bo trzeba się naprawdę mocno napocić żeby choć trochę zapchać i spowolnić tego powtora. Nawet głupi test chłodzenia, jest ciężki do wykonania - dla i3 wystarczy odpalić LinX czy CPU Stability Test i po 15 minutach system się ślimaczy, jak mój brat do sprzątania toalety. Na i7, do pełnego obciążenia procesora, musisz uruchomić 4-5 osobnych "okien" z aplikacją testującą, a po godzinie nawet nie zauważysz że masz coś uruchomione. Generalnie, w moim skromnym odczuciu, i5 = super, i7 = kosmos :] Serdecznie życzę wygranej w lotka i szczerze polecam zakup :]
2BII!2B
kamild1996
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 13 lutego 2013, 23:19

Odkopik

Post autor: kamild1996 »

Kilka dni temu zamówiłem procesor Intel Core i5-3350P i monitor o rozdzielczości 1680x1050. Jak to teraz będzie wyglądać?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5143
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Kilka dni temu zamówiłem procesor Intel Core i5-3350P i monitor o rozdzielczości 1680x1050. Jak to teraz będzie wyglądać?
Znacznie lepiej :) 3GHz i5 daje radę, nie dam sobie głowy uciąć że nie będzie przekłamań na Radeonie, ale sam emulator powinien mocno przyśpieszyć.
2BII!2B
kamild1996
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 13 lutego 2013, 23:19

Post autor: kamild1996 »

Hmm, na G860 było 40-50 fps na niektórych mapach więc też jestem dobrej myśli :)
Właśnie kopiuję sobie grę z płyty. Macie zalecenia odnośnie konfiguracji emulatora? Dodam, że posiadam system Windows 8.1 x64, jeżeli to ważne...
grzybiarz
Junior
Junior
Posty: 25
Rejestracja: 09 października 2004, 12:37
Kontakt:

Post autor: grzybiarz »

A jaki plugin graficzny polecacie do dość dobrej karty graficznej? Mam GeForce 660 i o ile na poprzednim kompie miałem kartę zintegrowaną, tak teraz emulatory (nawet GaCka, czy Wii) chodzą dość, płynnie. Tylko przydał by mi się jakiś tutorial, jak i co tu poustawiać, by było lepiej niż na PS2 (graficznie:)
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5143
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

kamild1996 pisze:Macie zalecenia odnośnie konfiguracji emulatora? Dodam, że posiadam system Windows 8.1 x64, jeżeli to ważne...
Poza zmianą systemu? Bo Win8(.1) to w moim odczuciu bardzo kulawe środowisko :) Jak masz możliwość przesiadki (np. system w wersji Pro) to robiłbym legalny downgrade na siódemke. Wydaje mi się że pracuje szybciej, a i w włosów nie trzeba sobie wyrywać przy okazji wykonywania najprostszych operacji.

Wracając do sedna pytania - i5 posiada instrukcje AVX, swego czasu PCSX2 działał ciut szybciej niż z wykorzystaniem SSE4. Jak jest obecnie, nie wiem, więc nie omieszkaj sprawdzić wspomnianej wersji GSdx. Poza tym, kop wydajnościowy po przesiadce z G860 powinien być solidny, wyłącz speedhacki, bo prawdopodobnie nie będą już potrzebne.
grzybiarz pisze:A jaki plugin graficzny polecacie do dość dobrej karty graficznej? Tylko przydał by mi się jakiś tutorial, jak i co tu poustawiać, by było lepiej niż na PS2 (graficznie:)
Wtyczka GSdx. A poprawa jakości zmianę trybu native na skalowanie (wewnętrznej rozdzielczości) obrazu x2 czy x4 (jak karta wyrobi) bądź ustawienie własnej wartości. Przy czym, przyjeło się, że najbezpieczniej stosować wielokrotność 500 x 450 czyli np. 1000x900 czy 1500x1350. Testuj sprawdzaj i w razie czego melduj o rezultatach.
2BII!2B
ODPOWIEDZ