Strona przechowuje informacje w plikach cookies, zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz dokonać zmian zasad korzystania z ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki i/lub UKRYĆ ten komunikat.
PSEmu: PlayStation Emulation
Serwis PlayStation PlayStation 2 Forum IRChat

Strona Główna » Off Topic » Varia
>> PixelTeam Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Zardon
Administrator
Administrator


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 547
Skąd: Varshava

PostWysłany: 2013 01 06 17:08    Temat postu:  PixelTeam    

Witam wszystkich :)
Dzisiaj krótko i na temat - założyłem własną stronę - PixelTeam.pl .
Serwis jest poświęcony stronom internetowym. Przeważnie będą opisywane nowinki technologiczne (pokroju css3 i html5) w postaci poradników, ale można będzie też odnaleźć artykuły (na różne tematy). Jak można zauważyć, już coś tam się nawet znajduje :] Jeżeli kogoś interesuje - zachęcam do poczytania i komentowania.

Generalnie całość ruszyła niecały tydzień temu. Odwiedzin za dużo nie ma, jako, że google grzebie się z indeksowaniem (strone można znaleźć tylko po "pixelteam"). Oczywiście PSEmu jest dla mnie dalej ważną stroną, dlatego (za pozwoleniem) umieściłem button po prawej stronie.

Cóż, to w sumie tyle - jeżeli ktoś by miał jakieś przemyślenia/pytania/opinie odnośnie PixelTeam, to piszcie śmiało.[/url]

_________________


Ostatnio zmieniony przez Zardon dnia 2013 01 06 19:04, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG 
Eysmond
Moderator
Moderator

Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 477
Skąd: Słupsk

PostWysłany: 2013 01 06 17:43    Temat postu:    

Fajna strona, moim zdaniem mógłbyś jeszcze odnośniki do przykładów dać pod przyciski 3D aby były bardziej widoczne. Powodzenia z rozwojem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2013 01 08 04:13    Temat postu:    

Ja rozumiem, że wordpress i wsteczna kompatybilność przeglądarek, ale... straszna lipa jest jak piszecie... ta i tamta funkcja CSS3 jest fajna bo uwalnia od konieczności tworzenia dedykowanych obrazków dla stron, a później wszystkie przykłady są w postaci plików graficznych :] Wiem, czepiam się Razz

Poza tym, fajnie jest, choć ja osobiście wciąż czekam, na jeden standard przyjęty i obsługiwany jednakowo przez wszystkich wkoło (jedna definicja, takie samo wyświetlanie gradientów, jednolita i poprawna obsługa kanału alfa) oraz mam cichą nadzieję, że jeszcze w 3-cim CSSie uda się przeforsować wprowadzenie zmiennych.

Nie omieszkam też wspomnieć o swym ubolewaniu nad faktem, że dopóki XP nie zdechnie na komputerach w biurach, a razem z przyzwyczajeniami osób w wieku 45+ do korzystania właśnie z przeglądarki zaaplikowanej we wspomnianym OSie... dopóty CSS3 w komercyjnych stronach będzie jedynie wizualnym upiększaczem, zamiast podstawowym narzędziem przy tworzeniu układu i elementów graficznych stron www. Smutne, ale prawdziwe - musiałem przerabiać dwa projekty zmieniając CSS3 i AJAX na obrazki i JS, bo główną grupą odbiorców były osoby w starszym wieku - czytaj 50% userów korzystało z IE8, a pozostałe 49% z IE6 :] nie muszę tłumaczyć ilu odbiorców korzystało z alternatywnych przeglądarek. Ehhh.

Tak czy owak, gratsy z tytułu uruchomienia strony.

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
Zardon
Administrator
Administrator


Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 547
Skąd: Varshava

PostWysłany: 2013 01 09 19:53    Temat postu:    

Cóż, na wprowadzenie zmiennych raczej bym nie liczył, ale kto wie :]

Co do samych przykładów, to niestety nie widze innego, lepszego rozwiązania. Wiem, że to troche śmiesznie wygląda, no ale co zrobić. Wole żeby wyświetlało się to wszędzie.
Generalnie plan jest taki, by oprócz opisu dodawać linki do strony z żywymi przykładami, ale w wypadku takiego box-shadow uznałem to za zbyteczne (chociaż też nie wykluczam, że z czasem dorzucę).

A jeżeli chodzi o same technologie - to (za przeproszeniem) jest niezły burdel, w sumie od zawsze. Wina samych gigantów typu Microsoft, który robi aktualizacje przeglądarki IE tylko dla wybranych systemów (najczęściej tych najnowszych, które są najmniej popularne). To samo zaczyna się z komórkami (WP7 nie dostanie IE10 - genialny pomysł). I w tym temacie można tylko narzekać. Ale czy jest to wystarczający powód żeby olewać to co nowe? Znam kilka (niemałych) polskich firm, które już zostawiły starocie typu IE6 w spokoju, co dla mnie jest na prawdę bardzo dobrym, a zarazem odważnym pomysłem.

Poza tym sporo pracy jeszcze przede mną (i znajomymi). Jak sam Eysmond zauważył, są jeszcze kwestie graficzne do rozwiązania... i kilkanaście innych, o których wiem (lub czasami też nie), ale do których potrzebuje nadmiaru czasu :]

_________________

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2013 01 10 00:16    Temat postu:    

Wszystko zależy od firmy - bo ja z kolei widziałem kilka niemałych, które z IE nie zrezygnują, nie z przyzwyczajenia, a wymogu... konkretnie korzystania z Microsoft Exchange Server. I chcesz czy nie chcesz wraz z tysiakiem+ innych osób musisz odpalić IE, bo na innych przeglądarkach jest po prostu padaka :]

Niemniej strona www, a korporacyjny exchange w przeglądarce to dwa całkiem odmienne tematy... i u mnie większość klientów nie protestuje przed wdrożeniem HTML5, choć jak pisałem wcześniej zdarzają się przypadki pt.: "specyficzne grono odbiorców zrzytych z IE" czy "ale ten standard to nie standard, chcę XHTML" czy innych dziwactw żyjących we własnej czasoprzestrzeni... no i cóż zrobić, nasz klient, nasz paaaannnn Smile

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
aden045
Nowicjusz

Dołączył: 01 Mar 2013
Posty: 1

PostWysłany: 2013 03 01 09:23    Temat postu:    

Poza tym, fajnie jest, choć ja osobiście wciąż czekam, na jeden standard przyjęty i obsługiwany jednakowo przez wszystkich wkoło (jedna definicja, takie samo wyświetlanie gradientów, jednolita i poprawna obsługa kanału alfa) oraz mam cichą nadzieję, że jeszcze w 3-cim CSSie uda się przeforsować wprowadzenie zmiennych.
??????

_________________
GuL
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2013 03 01 14:48    Temat postu:    

Cytat:
??????
Kod odpowiedzialny za przezroczystość i wypełnienie elementu gradientem wygląda inaczej dla każdej przeglądarki. Teoretycznie powinno wyglądać to np. tak:
Kod:
background: linear-gradient(to bottom, rgba(0,0,0,1) 0%,rgba(255,255,255,1) 100%);
i działać w każdej przeglądarce, w praktyce jednak wygląda tak:

FireFox
Kod:
background: -moz-linear-gradient(top, rgba(0,0,0,1) 0%, rgba(255,255,255,1) 100%);

Chrome i Safari, stare wersje
Kod:
background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(0%,rgba(0,0,0,1)), color-stop(100%,rgba(255,255,255,1)));

Chrome v10 i Safari 5.1+, stare wersje
Kod:
background: -webkit-linear-gradient(top, rgba(0,0,0,1) 0%,rgba(255,255,255,1) 100%);

Opera
Kod:
background: -o-linear-gradient(top, rgba(0,0,0,1) 0%,rgba(255,255,255,1) 100%);

IE10
Kod:
background: -ms-linear-gradient(top, rgba(0,0,0,1) 0%,rgba(255,255,255,1) 100%);

IE9
Kod:
filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient( startColorstr='#000000', endColorstr='#ffffff',GradientType=0 );




Co do zmiennych, to gdzieś wyczytałem, że planuję się by kolejna po CSS3 wersja miała umożliwiać definiowanie zmiennych. Teoretycznie, bo nikt jeszcze nie wiej jak to będzie finalnie wyglądać ... jest to moim zdaniem świetny pomysł, bo poza wielkim uproszczeniem (na początku arkusza definiujesz sobie zmienną na której operuje kilka/kilkanaście elementów, ergo zmiana 1 linijki będzie skutkować modyfikacją kodu w kilkunastu innych miejscach), będzie można zmieniać atrybuty elementów bez pośrednictwa JS, jQ, jak to jest czynione obecnie.

Więcej na ten temat:
definicje: http://dev.w3.org/csswg/css-variables/
przykłady: http://css3.bradshawenterprises.com/blog/css-variables/

_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
Gtadekk
Junior
Junior

Dołączył: 16 Lis 2016
Posty: 6

PostWysłany: 2016 11 17 16:41    Temat postu:    

nie korzystałem ale zajrzę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
Wyświetl posty z ostatnich:   Sortuj według:   
Strona 1 z 1 [8 Posts]  
Strona Główna » Off Topic » Varia
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


Obecny czas to 2020 01 29 04:12
Wszystkie czasy w strefie UTC + 4 (DST)

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

PSEmu.pl poleca > issonline >
najwiekszy poksi serwis poswiecony zagadnieniom we...
> Przyjaciele PSEmu.pl > Dołącz do nich


Skocz do:  
Back to Top              
Forum Serwisu PSEmu.pl / PSePSXe © 2002-2006 by winter_mute
Powered by phpBB © 2001-2006 phpBB Group
Jenova Template © digital-delusion