Strona przechowuje informacje w plikach cookies, zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz dokonać zmian zasad korzystania z ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki i/lub UKRYĆ ten komunikat.
PSEmu: PlayStation Emulation
Final Fantasy 7 po polsku
Serwis PlayStation PlayStation 2 Forum IRChat

Strona Główna » Off Topic » Hardware
>> PS2 z USA i wielki problem. Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
arczi68159658
Nowicjusz

Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 3

PostWysłany: 2005 03 16 19:34    Temat postu:  PS2 z USA i wielki problem.    

Witam.

Kupiłem ostatnio okazyjnie PS2 i okazało sie ze konsolka pochodzi ze stanów. Nie chce czytać gier zakupionych w Polsce ani filmów DVD Sad
Czy jest jakas możliwość aby nauczyc ją czytania rodzimych gier i filmów?
Jestem zielony w temacie PSX więc prosze o pomoc.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
Bati
Moderator
Moderator


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 324
Skąd: Bytom

PostWysłany: 2005 03 16 20:09    Temat postu:    

Musisz ją przerobić chipem... bądź kupić Swap magica... bądź AR2 (?) (dobrze mówie ?? Very Happy)
_________________
And remember, the respect is everything }:->
I am watching U.

PAN RURA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG 
BzyRes
Administrator
Administrator


Dołączył: 17 Lut 2003
Posty: 2069
Skąd: Siedlce

PostWysłany: 2005 03 16 20:20    Temat postu:    

AFAIK jedynym wyjściem z takiej sytuacji jest przerobienie konsoli (przeróbka to koszt rzędu 150 - 250 złociszy).
_________________
bzyres.blog.shinobi.jp
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email 
arczi68159658
Nowicjusz

Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 3

PostWysłany: 2005 03 16 20:40    Temat postu:    

No nie dodałem jeszcze że mam taka druga sztuke uwaloną (ubity laser i oprócz tego tacka sie w niej wysuwa tylko ale nie chce sie zamknąć)
Może jest jakaś mozliwość zeby przełożyc cos z tamtej sztuki do tej zeby z dwóch zrobic jedną. W tamtej siedzi chip Apple Pro.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
BzyRes
Administrator
Administrator


Dołączył: 17 Lut 2003
Posty: 2069
Skąd: Siedlce

PostWysłany: 2005 03 17 01:29    Temat postu:    

Zawsze możesz spróbować podmiany części. Nie wiem dokładnie jak ma się sprawa z laserem, ale *raczej* nie wystapi problem z blokadą regionalną, kiedy zamontujesz głowice z konsoli NTSC do modelu PAL. Instalacja fabrycznie nowego, to koszt rzędu 200 zł. Podobno nie jest to jakaś specjalnie trudna czynnośc. Jeśli masz pewne ręce, to możesz zrobić to samodzielnie (ale poszukaj najpierw informacji w guglach, bo głowy nie daję).
Co do tacki. Wada zapewne mechaniczna, ale podejrzewam, że nie przeszkadza w graniu. Możesz rozkręcić konsole i spojrzeć, czy do środka nie wkradł się jakiś intruz (kanapka, but, pyłek, etc.), który zakłóca prace wysuwanej tacki.
Konkretne rozwiązania nie przychodzą mi dlo głowy, więc czekaj na w_m'a, może on coś zaradzi :].

_________________
bzyres.blog.shinobi.jp
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email 
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA


Dołączył: 04 Wrz 2002
Posty: 5238
Skąd: psemu.pl

PostWysłany: 2005 03 17 18:34    Temat postu:    

Ja jestem za montarzem moda, ale po kolei...

Najpierw sprzwdź model konsoli w obydwy przypadkach (lewy górny róg naklejki z tyłu konsoli).
Cytat:
W tamtej siedzi chip Apple Pro.
Polecam zapoznać się z manualem tegoż sprzętu (pewnie poniewiera się gdzieś na necie) jeśli obsługuje ządany model to można zabawić się w przelutowanie chipa z jednej konsoli w drugą.
Cytat:
AFAIK jedynym wyjściem z takiej sytuacji jest przerobienie konsoli (przeróbka to koszt rzędu 150 - 250 złociszy).
Przeróbka to koszt rzędu 50zł za chip (tyle chyba kosztuje stary dobry Ripper2) + robocizna za jego wmontoanie. Jesli jednak dobrze radzisz sobie z punktową lutownicą możesz zaoszczędzić dokonując samodziego montażu.
Cytat:
Zawsze możesz spróbować podmiany części.
Nie wiem czy to nie spowoduje komplikacji. Z częściami mechanicznymi nie powinno być kłopotów, ale z elektroniką masz 50% szans zważywszy że europejskie i amerykańskie konsole pracują na różnych częstotliwościach i napięciach.
_________________

DARMOWE gry na PS2. megaROMS -> Click 1, Click 2, Click 3 !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen 
arczi68159658
Nowicjusz

Dołączył: 16 Mar 2005
Posty: 3

PostWysłany: 2005 03 17 19:03    Temat postu:    

Zagłebiłem sie trszke w temat i tak:

Z pomiarów wynika ze napieciezasilajace płytę jest takie samo - na naszym i tamtym zasilaczu jest takie samo napiecie na wyjściu. Czyli płyty teoretycznie mozna przełozyć (jeżeli sie myle to prosze mnie poprawić)

Niestety sama wysuwajaca sie tacka nie jest uszkodzeniem mechanicznym Sad Przełozyłem cała szufladę z laserem do tej uszkodzonej i jest taki sam objaw - wysunie sie i nie chce sie zchować.

Nie wiem czy ryzykować z przekładaniem elementów (nie wiem w którym elemencie płycie jest zapisane oprogramowanie konsoli)

Może jeszcze ma ktos jakies sugestie w związku z problemem.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość 
Wyświetl posty z ostatnich:   Sortuj według:   
Strona 1 z 1 [7 Posts]  
Strona Główna » Off Topic » Hardware
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


Obecny czas to 2020 02 21 13:52
Wszystkie czasy w strefie UTC + 4 (DST)

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

PSEmu.pl poleca > FF7PL >
Strona domowa tlumaczenia FF7 na jezyk polski
> Przyjaciele PSEmu.pl > Dołącz do nich


Skocz do:  
Back to Top              
Forum Serwisu PSEmu.pl / PSePSXe © 2002-2006 by winter_mute
Powered by phpBB © 2001-2006 phpBB Group
Jenova Template © digital-delusion