czarny ekran

Dyskusje na temat emulatorów systemu Sony Playstation innych niż ePSXe, czyli.: VGS, PSXeven, AdriPSX itd.
malakian5
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pn paź 12, 2009 11:25 pm

czarny ekran

Post autor: malakian5 »

Witam wszystkich.
Jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o emulatory i dopiero zaczynam z tym swoją przygodę więc zabardzo nei wiem nic :P
I na początek mam taki problem: jestem wielkim fanem gier resident evil, i właśnie też po to ściągnąłem ten emulator.
Emulator skonfigurował tak jak na jednym z forum wyczytałem:

http://forum.programosy.pl/jak-skonfigu ... t9237.html

Sprzęt mam Grafika GF9600GT 3GB ramu procek athlon x2 240 (2x2.81Ghz).
Korzystam z wersji 1.6 emulatora. No i przy tyej konfiguracji co jets w powyższym linku jak i przy którejś co znalazłem tu na forum, mam czarny ekran albo poprostu nic się nie dzieje ;/
Wczoraj chyba do 12 w nocy szukałem na różnych forach i nic nie znalazłem.
Jak możecie to napiszcię prosze o co chodzi. A jak będzię potrzeba podania jakichś jeszcze parametrów to oczywiście podam.
Pozdrawiam :)

winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5140
Rejestracja: śr wrz 04, 2002 12:21 pm
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Jak możecie to napiszcię prosze o co chodzi.
Odnieś to pytanie do swojej osoby - co to konkretnie znaczy że masz czarny ekran?
- gra w ogóle się nie uruchamia,
- czy masz czarno w jednym konkretnym miejscu?
- inne tytuły pracują?
- BIOS startuje? Uruchom przez {File > Run BIOS} i sprawdź czy sprawny
- może jakieś info odnośnie wybranych pluginów
- sprawa bardzo istotna - zawartość logu:
+ skonfiguruj wtyczkę wideo tak by ePSXe pracował w oknie
+ włącz wyświetlanie logów w emulatorze {Run > Enable logs}
+ odpal grę i po wystąpieniu zacięcia podaj całą zawartość tego czarnego okienka logów na forum. Mogą być screeny może być tekstowy plik wynikowy (jego zawartość) z działania emulatora. Tu masz instrukcje jak coś takiego zrobić:
http://www.ehow.com/how_5126789_save-co ... -file.html
z tym że ty zamiast z wiersza poleceń wywoływać listowanie katalogu (dir) uruchamiasz w ten emulator (epsxe.exe), dodatkowo należy pamiętać że plik tekstowy nie zostanie zapisany dopóki ePSXe nie zakończy działania, więc jeśli wybierasz ten sposób musisz po zacięciu wyłączyć emulatora, a dopiero potem przekopiować dane z pliku tekstowego.
2BII!2B

malakian5
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pn paź 12, 2009 11:25 pm

Post autor: malakian5 »

pluginy mam takie jakie były podane w tym linku z konfiguracją.
Jak chcecię mogę zrobić screeny i wysłać na maila.
Czarny ekran mam po odpaleniu gry. BIOS mi działa.
gre odpalam przez cd rom(plugin cdrmooby2), gra jest o rozszerzeniu bin jeżeli ma to jakieś znaczenie ( jak było w ISO to ten plugin go nie czytał i komunikat mówił aby rozszerzenie było .bin więc tak zrobiłem).
Narazie żadnej inne gry nie mam tylko tego residenta.

Jeszcze co do teog czarnego ekranu, po utuchomieniu nie włącza się nic, ani nic nei wyświetla. poprostu ekran jets czarny i tyle.

winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5140
Rejestracja: śr wrz 04, 2002 12:21 pm
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Po pierwsze nie należy się bawić obrazem gry, czy to przez zmianę rozszerzenia (bo to nic nie daje) czy to przez konwersję między formatami (bo to częściej szkodzi niż naprawia problem). Jedynym i słusznym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest użycie napędu wirtualnego na bazowym obrazie i standardowej wtyczki CDR (choćby od PEoPS-ów).

Po drugie i najważniejsze - jesli uważasz się za wielkiego fana serii, to problemu w ogóle być nie powinno,bo jak na prawdziwego fana przystało powinieneś nabyć oryginał tego wspaniałego klasyka. Dodatkowo jest to świetna inwestycja pieniędzy, bo ceny gier spod znaku Biohazard nie spadają, więc na wspomnianym zakupie na pewno nie stracisz, a jedynie zyskasz.
2BII!2B

malakian5
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pn paź 12, 2009 11:25 pm

Post autor: malakian5 »

No chodzi oto że miałem RE 2 i 3 oryginalne ale to było dawno jeszcze za mego młodu jak mój ojciec grał w to :)
Ale mieliśmy przeprowadzkę w między czasie i też mineło już trochę czasu i poprostu nie wiem gdzie są te gry ( tak samo Final Fantasy 7 :( ).
No spróbuje coś zrobić z tym emulatorem.
Mimo wszytsko proszę jeszcze o wskazówki co pokolei zrobić i jak ustawić.
A kupno oryginałów odłożę na później gdyż narazie jest to dla mnie niedostępne.

EDIT:

Jak możesz to podaj mi jak dokładnie skonfigurować cd rom.
bo ja z rapida ściągałme tą grę i ludzie pisali że jets ok. Ale jak znasz jakieś inne już sprawdzone żródła z grami do ściągnięcia to też proszę o link.
A co do gry to ona po rozpakowaniu jets pod nazwą EBOOT.PBP .
Tego rozszeżenia wogóle nie widzi więc zmieniłem wcześniej na ISO i na bin ale mimo to też nie działa.
Proszę o pomoc.
Jak to skonfigurować ten cd rom i czy to nie jest wina przypadkiem obrazu "pierwotnego" PBP.

Eysmond
Moderator
Moderator
Posty: 474
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 12:03 pm

Post autor: Eysmond »

Lepiej nie pobieraj następnych gier tylko kup coś, bo nawet nie wiesz co pobierasz. Po rozszerzeniu PBP można łatwo rozpoznać, że jest to przygotowane pod PSP, więc emulator PSXa nic Ci tu nie da.

winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5140
Rejestracja: śr wrz 04, 2002 12:21 pm
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Eysmond ma rację, pobrałeś coś i sam nie wiesz co. To obraz przygotowany specjalnie dla PSP, na emulatorze go nie uruchomisz.

Co do Twojego pytania odnośnie konfiguracji CD-ROM to:
1) pobierz i zainstaluj DeamonTools - utworzysz w ten sposób nowy wirtualny napęd
2) zamountuj / załaduj w nim obraz ISO gry - płyta włożona do napędu
3) skonfiguruj sobie PeOPs CDR tak by korzystał z litery wirtualnego napędu - opis konfiguracji masz w dziale Artykuły
4) Uruchom grę w tak skonfigurowanym emulatorze i baw się dobrze.

Ot cała filozofia.
2BII!2B

ODPOWIEDZ