kierownica +epsxe +grand tourismo2 ???

Problemy z emulatorem ePSXe i narzędziami dla niego przeznaczonymi.
darch
Nowicjusz

kierownica +epsxe +grand tourismo2 ???

Post autor: darch »

czy ktoś próbował grać na kierownicy w gt2 na epsxe i czy sa z tym problemy
?bo nieiwem czy załatwić sobie tą gierkę
czy działają analogowo hamulce i gaz
i czy niema poblemów z dead zone ? gdzies czytałem że jest spore dead zone
na kierunkach i to przeszkadza w graniu ale może ktoś z was próbowal?

proszę serdecznie o niegdybanie ;)

aha jescze jedno czy da się może edytować ini kontrolera i właśnie dead zone i jak?
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator

Post autor: BzyRes »

darch pisze:czy ktoś próbował grać na kierownicy w gt2 na epsxe i czy sa z tym problemy
Probowal. Problemy niestety wystepuja, spore na dodatek. Szkopul tkwi w tym, ze ePSXe nie supportuje pelnowymiarowego trybu analogowego dla takich urzadzen jak kierownica. Tzn. sterowac nia mozesz, ale tylko w sposob cyfrowy. Cyfrowy gaz, cyfrowy hamulec, cyfrowe manewrowanie. Nic przyjemnego, zostaje przy padzie.
darch pisze:?bo nieiwem czy załatwić sobie tą gierkę
Jasne, ze zalatwiac. Ja, szarpiac w GT2 z padem w lapie odlecialem na jakies 2 miesiace. Na kierownicy gra sie fajniej, ale nie jest niezbedna.
i czy niema poblemów z dead zone ? gdzies czytałem że jest spore dead zone
na kierunkach i to przeszkadza w graniu ale może ktoś z was próbowal?
Czuje sie ciemny i nie rozumiem pytania.
aha jescze jedno czy da się może edytować ini kontrolera i właśnie dead zone i jak?
Jak wyzej.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Ja próbowałem w kombinacji GT + przejściówka Manty + kierownica dla PSXa, co zresztą opisałem w tym temacie:
http://www.psemu.pl/forum/viewtopic.php?t=420
ale jakims trafem moje wpisy wyparowały. Ciekawe któremu moderatorowi się nudziło :)

Tak czy siak kierownica nie sprawuję się za dobrze ze względu na brak dedykowanej dla kierownic wtyczki sterowania.
czy działają analogowo hamulce i gaz
Dziłać działają, ale ja nie nazwałbym tego analogowym :)
i czy niema poblemów z dead zone ?
Nie ma możliwości kontroli/ustawienia dead-zone więc gra jest bardziej niż utrudniona zwazywszy na fakt że w przypadku mojego kontrolera skręt następował dopiero po maxymalnym obrocie kierownicy.
nieiwem czy załatwić sobie tą gierkę
Gra się super nawet pod kontrola klawiery, natomiast pełne skrzydła rozwiniesz w chwili obecnej jedynie za pomocą DualShocka i przejściówki.
2BII!2B
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator

Post autor: BzyRes »

Jesli jeszcze raz cos mi sie zawiesi w momencie podgladania napisanej wiadomosci, poprzegryzam kable telefoniczne, uderze glowa w monitor, a HDD pojdzie jako wklad zapachowy do kibla. Spokojnie, spokojnie...
winter_mute pisze:Ja próbowałem w kombinacji GT + przejściówka Manty + kierownica dla PSXa, co zresztą opisałem w tym temacie:
http://www.psemu.pl/forum/viewtopic.php?t=420
ale jakims trafem moje wpisy wyparowały. Ciekawe któremu moderatorowi się nudziło
Nikomu sie nie nudzilo i zniknely nie tylko Twoje wpisy. Byla kiedys taka konforntacja serwera z wiadomosciami. Podejrzewam, ze to wlasnie w jej wyniku forum schudlo o kilka interesujacych postow. Now remember? :]

Co do dzialania hamulcow i gazu. W grze wyglada to tak, jakby samochod napedzany byl wielobakowym silnikiem prozniowym, korzystajac przy tym z plutonowego paliwa w ksztalcie lezek. Efekt jest przekomiczny, ale nadaje sie tylko i wylacznie do obserwacji.

W przypadku mojej kierownicy [sprzet Logitech'a - bez FF, kiedys o niej pisalem na forum] sterowanie wygladalo zgola odmiennie. Najmniejsze przechylenie w bok powodowalo skret i gwaltowany odskok, zupelnie jak u czlowieka jadecego winda, ktorego mocno meczy biegunka. W Gran Turismo grac sie nie dalo, ale w takiego N2O juz o wiele lepiej. Bo N2O jest gra, w ktorej steruje sie kursorami bocznymi i dodatkowko uzywa przyciskow fire. Takze w tym przypadku cyfrowe sterowanie kierownicy jest niejako dedykowane tytulowi. Gra sie znakomicie, lepiej niz na padzie - kto ma mozliwosc, niechaj obada.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

BzyRes pisze:Nikomu sie nie nudzilo i zniknely nie tylko Twoje wpisy. Byla kiedys taka konforntacja serwera z wiadomosciami. Podejrzewam, ze to wlasnie w jej wyniku forum schudlo o kilka interesujacych postow. Now remember? :]
Nie, to nie to, ponieważ znikneły tylko moje wpisy, które na dodatek rozpoczynały ów temat. Jesli więc było tak jak przypuszczasz zniknołby cały temat, a nie 3-4 pirwsze posty.

BTW; Sorry za offtopic.
2BII!2B
ODPOWIEDZ