Mam kilka pytań! Ważnych, dla mnie, pytań! - RAR2ISO

Problemy z emulatorem ePSXe i narzędziami dla niego przeznaczonymi.
papugwredny

Mam kilka pytań! Ważnych, dla mnie, pytań! - RAR2ISO

Post autor: papugwredny »

Niektóre z nich mogą się wydać bałache ale ja się na prawdę nie znam! :cry:
1. Jeżeli zciągnąłem sobie grę z internetu, jest to plik rar, to co mam zrobić by był to plik ISO? :oops:
2. Mam wszystkie pluginy(stosowałem się do konfiguracji zaleconych w waszym poradniku). Gdy odpalam Biosa wyskakuje mi logo Sony i takie bzdety z memory card. Ale gdy próbuję załadować grę z netu to mam przed oczami całkowicie czarny ekran. Jest to wina braku Aspi (mam winXP), emulatora (w co wątpię), czy tego, że nazwę pliku gry (rar.) po prostu zmieniłem na .ISO?
Pomocyyyy jestem załamany! Ja chcę być szczęśliwym posiadaczem gier na psx a narazie jestem załamanym poszukiwaczem rozwiązań do epsxe!
Mortus
Administrator
Administrator

Post autor: Mortus »

ad1. rar'a nie zamienisz na ISO
ad2. ASPI możesz sobie zaktualizować (polecam zainstalować Force ASPI, który znajdziesz w downloadzie), ale to na pewno wina tego, że rar zmieniłeś na ISO. Takie "samowolne" zmienianie rozszerzeń danych plików niezwykle rzedko wychodzi userowi na dobre, więc jeśli nie jesteś pewien tego co robisz to odradzam.
BTW. Sprawdź co jest spakowane w tym rarze, może tam być właśnie plik ISO ;-), albo jakiś inny skompresowany obraz dysku, dzięki któremu odpalisz gierkę.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Whatever is said in Latin, sounds profound.
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.
Gość

Post autor: Gość »

Jesteście prawdziwym zbawieniem dla przecietnego użytkownika!
Fan FFIX

Post autor: Fan FFIX »

Czy jest mozlowe zeby przez emulator filmiki w grze sie zacinaly ?
Tz tylko w jednym momencie a wczesniejsze dzialaja poprawnie
alien
Senior
Senior

Post autor: alien »

Możliwe jest , że gra zassana z netu jest okrojona i z tąd to zacinanie się filmików- patrz temat GRY Z INTERNETU
Obrazek
SoVa
User
User
Kontakt:

Post autor: SoVa »

Co do pierwszego pytania... Sa programym, ktore zmianiaja rozszezenie pliku. T byla pierwsza mozliwosc. Droga to taka, ze mozna ten plik rozpakowac, a trzecia to taka ze rozszezenie *.rar to plik ISO
Obrazek
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Sa programym, ktore zmianiaja rozszezenie pliku
Programy....he he... a słyszałeś otym, że jeśli wyłączysz sobie w windowsie opcję "ukryj rozszerzenia znanych typów plików" to wszystkie pliki będą pokazywane w eksploatorze jako nazwa.roz(szerzenie) teraz wystarczy najechać na dany plik, wcisnąć F2 i można bez problemu zmienić rozszerzenie...
Droga to taka, ze mozna ten plik rozpakowac
I o to właśnie chodzi :!: Choć nie zawsze gdyż plugin CD/ISO Mooby obsługuje obrazy spakowane przy pomocy RARa 2.X
to taka ze rozszezenie *.rar to plik ISO
Nie w przypadku PSXowych gier, bo to całkiem inny sposób zapisu danych - spróbuj sobie skopiować zawartość płyty na HDD bez pomocy dodatkowego oprogramowania (np. w eksploatorze windows lub w NC). Jedyna możliwość to ISO.
2BII!2B
ODPOWIEDZ