Witam
Zna ktos moze stronke (w jez.Polskim) ktora opisuje instaacje ePSXe na Linuxie??
za wszelkie info z gory wielkie dzieki
Pozdrawiam
Opis ePSXe na linuxa???
-
- TROLOŻERCA
- Kontakt:
Przeciez to rzadna filozofia:
1) sciagasz pliki
2) rozpakowujesz
3) sciagasz BIOS i plugsy
4) rozpakowujesz je i kopiujesz do odpowiednich folderow
a) z BIOSem nie ma problemow
// ale w przypadku plugow tu sie zaczynaja schody
// dla przykladu plugin Pete`s MesaGL
b) Skopiuj plik "libgpuPeteMesaGL.so.x.x.x" do katalogu z Pluginami
c) Pliki "spuPeteMesaGL.cfg" i "cfgPeteMesaGL" powinny zas znalezc
sie w innym folderze:
- o nazwie "ePSXe\cfg" (najlepsze rozwiazanie) lub
- w glownym katalogu emulatora lub
- Twoim folderze domowym
d) uruchom emulator - zrob to z lini polecen czyli konsoli (inaczej nie ruszy)
e) skonfiguruj pluginy - sa 2 sposoby
- jesli plugs/emu posiada GUI naciskajac przycisk "Configure" w menu wyboru pluginu
- jesli nie posiada GUI konfigurujesz przez edycje pliku XXX.cfg w tym przypadku "gpuPeteMesaGL.cfg"
f) zamountuj plytke w napedzie do jakiego podales sciierzke w konfigu plugina CD
g) wybierz z menu opcje "File > Run CDRom"
wwala - proste no nie
konfiguracja pod linuchem nie rozni sie zasadniczo od tej pod wingroze wiec postepuj zgodnie ze wskazowkami z dzialu {Teksty > Konfiguracja} a wszystko powinno byc OK.
1) sciagasz pliki
2) rozpakowujesz
3) sciagasz BIOS i plugsy
4) rozpakowujesz je i kopiujesz do odpowiednich folderow
a) z BIOSem nie ma problemow
// ale w przypadku plugow tu sie zaczynaja schody
// dla przykladu plugin Pete`s MesaGL
b) Skopiuj plik "libgpuPeteMesaGL.so.x.x.x" do katalogu z Pluginami
c) Pliki "spuPeteMesaGL.cfg" i "cfgPeteMesaGL" powinny zas znalezc
sie w innym folderze:
- o nazwie "ePSXe\cfg" (najlepsze rozwiazanie) lub
- w glownym katalogu emulatora lub
- Twoim folderze domowym
d) uruchom emulator - zrob to z lini polecen czyli konsoli (inaczej nie ruszy)
e) skonfiguruj pluginy - sa 2 sposoby
- jesli plugs/emu posiada GUI naciskajac przycisk "Configure" w menu wyboru pluginu
- jesli nie posiada GUI konfigurujesz przez edycje pliku XXX.cfg w tym przypadku "gpuPeteMesaGL.cfg"
f) zamountuj plytke w napedzie do jakiego podales sciierzke w konfigu plugina CD
g) wybierz z menu opcje "File > Run CDRom"
wwala - proste no nie

konfiguracja pod linuchem nie rozni sie zasadniczo od tej pod wingroze wiec postepuj zgodnie ze wskazowkami z dzialu {Teksty > Konfiguracja} a wszystko powinno byc OK.
2BII!2B
Zrobilem tak jak napisales ale nic sie nie dzieje:(mozliwe ze zrobilem cos zle wiec opisze to co zrobilem,wiec w katalogu plugins mam nast.pliki (libgpuPeteMesaGL.so.1.0.7,,,libspuPeopsOSS.so.1.0.,,,,i nothread_libspuPeopsOSS.so.1.0.) w katalogu cfg (cfgPeopsOS,,,cfgPeteMesaGL,,,gpuPeteMesaGL.cf,,,i spuPeopsOSS.cf ) w katalogu bios jest plik (scph7502.bin ) scieszka do cdromu to /mnt/cdrom zamontowalem cdrom i z konsoli odpalilem ./epsxe i run cdrom wyskoczyl mi tylko czarny ekran i nic czekam i czekam ale nic sie nie zmienilo:(co robie zle mozesz mi Pomoc?
Z gory wielkie dzieki Pozdrawiam
Z gory wielkie dzieki Pozdrawiam
-
- TROLOŻERCA
- Kontakt:
1. sprawdz czy emu wyswietla jakis blad - wszystkie komunikaty z programu znajduja sie w konsoli z ktorej uruchamiales program. [Najlepie skopiuj cale wyjscie na forum]
2. Sprawdz czy skonfigurowales odpowiednio emu - prawie wszystkie pozycje z menu {Config} emulatora (tzn. Video, Sound, CDRom, BIOS, MemoryCard i ew. GamePad) wymagaja konfiguracji.
3. Z jakiego pluginu graficznego chcesz korzystac - sa spore trudnosci z Pete`s MesaGL w niektorych dystrybucjach, wiec warto rowniez wyprobowac jeden z Soft pluginow.
4. Moze to problem z kompatybilnoscia - podaj: gre jaka probujesz uruchomic, wer emu, nazwy pluginow i ich ustawienia.
5. Najlatwiejszym sposobem przetestowania emulatora jest uruchomienie BIOSu z menu {File > RunBIOS}
6. sprobuj skopiowac pliki konfiguracyjne do katalogu glownego emu.
7. eee.... narazie nic wiecej nie przychodzi mi do glowy - poprobuj powyzsze rozwiazania i daj znac jak sprawa wyglada.
2. Sprawdz czy skonfigurowales odpowiednio emu - prawie wszystkie pozycje z menu {Config} emulatora (tzn. Video, Sound, CDRom, BIOS, MemoryCard i ew. GamePad) wymagaja konfiguracji.
3. Z jakiego pluginu graficznego chcesz korzystac - sa spore trudnosci z Pete`s MesaGL w niektorych dystrybucjach, wiec warto rowniez wyprobowac jeden z Soft pluginow.
4. Moze to problem z kompatybilnoscia - podaj: gre jaka probujesz uruchomic, wer emu, nazwy pluginow i ich ustawienia.
5. Najlatwiejszym sposobem przetestowania emulatora jest uruchomienie BIOSu z menu {File > RunBIOS}
6. sprobuj skopiowac pliki konfiguracyjne do katalogu glownego emu.
7. eee.... narazie nic wiecej nie przychodzi mi do glowy - poprobuj powyzsze rozwiazania i daj znac jak sprawa wyglada.
2BII!2B
Zrobilem tak jak napisales i jedynie run Bios dziala i nic pozatym:(gdy odpalam run CDROM w konsoli jest to.........* Running ePSXe emulator version 1.6.0.
* Memory handlers init.
* ePSXe: PSX BIOS loaded [/home/minroc/ePSXe/bios/SCPH7001.BIN].
* Init internal cdrom ... ok
CD read toc header failed (25)
* First/Last track: 7 2
* Track 1: CD get track start failed (25)
(AUDIO) - Start 0: (00,00,00)
* Track 2: CD get track start failed (25)
(AUDIO) - Start 1: (00,00,00)
CD(0,2,16) read ioctl failed (25)
CD(39,10,28) read ioctl failed (25)
CD(39,10,29) read ioctl failed (25)
* NTSC cdrom detected.
* Init gpu[0][libgpuPeteMesaGL.so.1.0.74]
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
Mesa project: www.mesa3d.org
Mesa GLX Indirect
* Open gpu[0]
* Init spu[0][libspuEternal.so.1.41]
gdy testuje pugin grafiki dzwieku wyskakuje Plugin working correctly to znaczy ze niby jest ok ale i tak nie dziala.
Mam mandraka 9.2 moze powiedz mi jakie pluginy byly by najlepsze do tej dystrybucji i do jakich katalogow je wypakowac po kolei a ja to zrobie jesli nadal nie zddziala to kupie konsole PSX:)))))
Pozdrawiam i dzieki za cierpliwosc
* Memory handlers init.
* ePSXe: PSX BIOS loaded [/home/minroc/ePSXe/bios/SCPH7001.BIN].
* Init internal cdrom ... ok
CD read toc header failed (25)
* First/Last track: 7 2
* Track 1: CD get track start failed (25)
(AUDIO) - Start 0: (00,00,00)
* Track 2: CD get track start failed (25)
(AUDIO) - Start 1: (00,00,00)
CD(39,10,28) read ioctl failed (25)
CD(39,10,29) read ioctl failed (25)
* NTSC cdrom detected.
* Init gpu[0][libgpuPeteMesaGL.so.1.0.74]
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
Mesa project: www.mesa3d.org
Mesa GLX Indirect
* Open gpu[0]
* Init spu[0][libspuEternal.so.1.41]
gdy testuje pugin grafiki dzwieku wyskakuje Plugin working correctly to znaczy ze niby jest ok ale i tak nie dziala.
Mam mandraka 9.2 moze powiedz mi jakie pluginy byly by najlepsze do tej dystrybucji i do jakich katalogow je wypakowac po kolei a ja to zrobie jesli nadal nie zddziala to kupie konsole PSX:)))))
Pozdrawiam i dzieki za cierpliwosc
-
- TROLOŻERCA
- Kontakt:
Skoro odpalenie BIOSu nie sprawia klopotow i wszystko jest OK (tzn mam nadzieje ze masz przez to na mysli - ladnie wygladajaca i szybka animacja w ~60 klatkach i rownie przyjemny dla ucha dzwiek) to wina lezy po stronie plugina cdrom
... wskazuja na to rowniez ponizsze bledy:
BTW; jak wyglada plytka, ktora chcesz odpalic - nie porysowana czasem?
Zastanawia mnie rowniez czy to nie kwestia kompatybilnosci - ponawiam wiec pytanie "Jaka gre chcesz odpalic?"
I na koniec zostalo jeszcze to:
... wskazuja na to rowniez ponizsze bledy:
Dlatego tez zalecalbym zmiane pluginu CDR na np. Linuzappz CD-R (lub inny) i sprawdzenie czy to cos zmieni.CD read toc header failed (25)
Track 1: CD get track start failed (25)
Track 2: CD get track start failed (25)
BTW; jak wyglada plytka, ktora chcesz odpalic - nie porysowana czasem?
Zastanawia mnie rowniez czy to nie kwestia kompatybilnosci - ponawiam wiec pytanie "Jaka gre chcesz odpalic?"
Klopoty sa ze wczesniejszymi dysto Mandrake`a i RH 7.X (bodajrze 3) przy probie odpalenia gier z wykorzystaniem standardu MesaGL (czyli pluginu Pete`s MesaGL) - blad pochodzi od wadliwie dzialajacych sterownikow OGL dla kart firmy nVIdia zawartych we wspomnianych dystrybucjach.Mam mandraka 9.2 moze powiedz mi jakie pluginy byly by najlepsze do tej dystrybucji
I na koniec zostalo jeszcze to:
wyglada jakby brakowalo jakiejs biblioteki systemowej, ale skoro BIOS odpala sie bez problemu nie bede roztrzasal tego problemu.Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
2BII!2B
-
- TROLOŻERCA
- Kontakt: