problem z wtyczką gs
problem z wtyczką gs
mam problem testuje wtyczke graficzna gsdx9 i pisze pixel shader version 1.4 separate alpha blend source blend factor i cos jeszcze o co chodzi zainstalowałem z uszkodzonym plugiem? dziękuje za odp
-
- TROLOŻERCA
- Kontakt:
Jeżeli piszesz o komunikacie, który jest wyświetlany po kliknięciu w przycisk test to są to informacje dotyczące opcji graficznych wykorzystywanych przez GSdx9 i dostępnych lub nie w Twojej karcie graficznej. jak to odczytać? Bardzo prosto jeśli przed daną funkcją widneieje znaczek "^_^" to znaczy że jest obsługiwana przez Twoja grakije, a jesli widnieje tam ":'(" to znaczy że opcja nie jest dostępna z braku obsługi przez Twoją grafikę. Warto jest zwrócić uwagę na fakt iż wartoś Pixel Shader uzalezniona jest od wersji jaką obsługuje Twoja karta graficzna - niektórzy będa widzieli napis "^_^ pixel shader version 2.0", a inni tak jak Ty "^_^ pixel shader version 1.4".
Ot cała filozofia związana z tym komunikatem.
Ot cała filozofia związana z tym komunikatem.
2BII!2B
-
- TROLOŻERCA
- Kontakt:
Zacznijmy od poczatku:tomaszz pisze:co mam zrobić?
a) podaj swoją konfiguracje sprzętową (procesor, ilość ramu, grafika)
b) podaj obecne ustawienia gsdx9
c) możesz tez przepisać to co wywala przycisk test - interesują mnie głównie znaczki [^_^ i :'( ] dla poszczególnych opcji więc możesz odpuścić sobie przepisywanie wszystkiego i napisać coś w rodzaju ... pierwsza opcja ^_^ przy pixel shader 1.4, druga :'(, trzecia ^_^ itd
d) zainstalowałeś niezbędne sterowniki

e) to mało istotne, ale jak juz wypytuje to jaki masz BIOS

f) jaka wersja emulatora

tyle na pierwszy ogień
2BII!2B
Informacje
Komputer AMD sempron,1.5Ghz,256 mb Ram
Konfiguracja gsx9.08 resolution: 1280x1024 75Hz ,render direct 3d mam direct 09c,shader pixel shader 1.4 to wszystko.
bios scph39001
wersja emu pcsx2 0.8.1
Konfiguracja gsx9.08 resolution: 1280x1024 75Hz ,render direct 3d mam direct 09c,shader pixel shader 1.4 to wszystko.
bios scph39001
wersja emu pcsx2 0.8.1
-
- TROLOŻERCA
- Kontakt:
Trochę za mało ramu, ale o tym juz pisałem... jaką masz karte graficzną?tomaszz pisze:Komputer AMD sempron,1.5Ghz,256 mb Ram
a nowsze sterowniki karty graficznejtomaszz pisze:mam direct 09c

oktomaszz pisze:bios scph39001
W downloadzie masz dostępne nowsze wersje - zarówno ostatnią 0.9.1 jak i starszą 0.9. obydwie są kilkakrotnie bardziej kompatybilne aniżeli stare 0.8.1wersja emu pcsx2 0.8.1
2BII!2B
-
- TROLOŻERCA
- Kontakt:
Gdyby nie byly potrzebne to nic bym nie pisałtomaszz pisze:sterowców chyba nie mam? potrzebne

http://www.ati.com/
próbowałeś też na 0.9, najnowsza wersja ma czasami skłonności do psioczenia, podczas gdy starsza (właśnie wspomniana 0.9) pracuje stabilnie.tomaszz pisze:ściągnełem nowszą wersje
Czy to jest pełny bład, czy może jest tam coś jeszcze - co dokładnie pisze?tomaszz pisze:wyskakuje mi błąd wtyczki gs gs base mem
jeszcze jedno spróbuj ustawić pixel shader na niższą wartość.
Swoją droga zastanawiam sie czy ktoś jeszcze próbował uruchamiać emulator na kompie wyposażonym w 256MB RAMu... Co prawda minimum w przypadku tego programu to 1GB, ale wizja gier z PS2 nakłoniła może kogoś do odpalania emu na małej ilości RAMu? Znajdzie się ktoś taki? bo nie chce mi się rozbierać 2 kompów, przekładać pamięci itd. tylko po to by sprawdzić czy to nie wina za małej ilości pamięci.
2BII!2B
problem chyba ztym komunikatem
:'( separate alpha blend tak jest napisane wszystko inne ma znaczki ^-^.W tym problem? i wtyczka gs informuje że nie będzie działac poprawnie 

-
- TROLOŻERCA
- Kontakt:
Ciężka sprawa - BIOS jest, wtyczki są, ustawienia wyglądają w porządku...
Pytanie: masz gdzieś w pobliżu komputer wyposażony w conajmniej 512MB RAMu? Jeżeli wszystko inne zawiodło możnaby sprawdzić czy to nie jest rzeczywiście wina małej ilości pamięci. Jeżeli masz możliwość przekopijuj cały folder PCSX2 na pendrive'a, przenieś do kumpla i sprawdź czy ruszy na mocniejszym sprzęcie... ew. jak masz możliwość skądś pozyczyć to zaopatrz się w większą ilość RAMu do testów, choćby w druga kość 256 tak byś miał conajmniej 512MB. Procesor i grafika nie stanowi tu problemu bo osobiście uruchamiam emulator na słabszym sprzęcie... ale ramu jest naprawdę mało - jesli emulator wyrzuca błąd związany z pamięcią to możnaby to sprawdzić.
Pytanie: masz gdzieś w pobliżu komputer wyposażony w conajmniej 512MB RAMu? Jeżeli wszystko inne zawiodło możnaby sprawdzić czy to nie jest rzeczywiście wina małej ilości pamięci. Jeżeli masz możliwość przekopijuj cały folder PCSX2 na pendrive'a, przenieś do kumpla i sprawdź czy ruszy na mocniejszym sprzęcie... ew. jak masz możliwość skądś pozyczyć to zaopatrz się w większą ilość RAMu do testów, choćby w druga kość 256 tak byś miał conajmniej 512MB. Procesor i grafika nie stanowi tu problemu bo osobiście uruchamiam emulator na słabszym sprzęcie... ale ramu jest naprawdę mało - jesli emulator wyrzuca błąd związany z pamięcią to możnaby to sprawdzić.
2BII!2B