Doradzono mi ównierz odpalanie gier z dysku jakby co mam na płytach ale zrobiłęm takze ISO.
Dobrze Ci doradzono.
muj procek jest 64 bitowy jednak mam windowsa Viste w wersji 32 bitowej! A więc emulator będiz ejak to rozumiaiał ?
Emulator ruszy na AMDx64 pod Win98, nie ma problemu... szczególnie na dzień dzisiejszy. W przyszłości (od wersji 0.9.4) natomiast będziesz ograniczony do wolniejszej, 32-bitowej wersji emulatora.
Aha w normalnych grach na PC Vista jakby wspomaga gry na Viście wygladają lepiej niż na XP przy takim samym sprzęcie jak jest z emulatorem?
O wyglądzie (czy też wsparciu dla DX10) nic mi nie wiadomo... ogólnie mówi się jednak ze wersja x64 emulatora (wymagajaca zarówno 64-bitowego systemu, jak i procesora) będzie pracować (ponoć znacznie) szybciej od wersji 32-bitowej.
kolega muwiłmi z etrzeba w jakimś specjalnym pluginie zaznaczyć opcje dla procesorów dwurdzeniowych bo jak tego niezrobie to będzie mi traktowało jako jeden rdzeń czyli marne 2GHz.
2GHz, choć bardzo istotne, tu nie ma nic do rzeczy - cała obsługa 2-jajowców polega na tym, że proces emulacji jest obsługiwany przez pierwszy rdzeń, a generowanie grafiki w osobnym wątku przez drugi.
Opcje które są Ci do tego potrzebne to: Multi threaded GS mode (MTGS) oraz Dual Core Mode (DC) - zaznacz w ustawieniach {Konfiguracja > CPU}. Funkcja wciąż eksperymentalna, działa z niektórymi grami, a przy obsłudze innych potrafi powodować błędy.