Przeczytałem już w sieci kilka artykułów na temat zrzucania BIOS-u z PS2. (tak, ten z tej strony również

a)Czy konieczne jest użycie tzw. modchipa? Czytałem również o jakiejś metodzie z wykorzystaniem "adaptera ethernetowego" (nie wiem jak to się nazywa dokładnie po polsku, ale wiem jak wygląda

b)Czy zgranie BIOS-u i wiąże się z koniecznością grzebania wewnątrz konsoli? W sumie z tego co zrozumiałem, ten modchip wymaga "zamontowania" wewnątrz PS2.
c)Czy wobec niechęci do grzebania w środku konsoli polecalibyście raczej nabycie używanej PS2 już z modchipem na pokładzie? Obecnie i tak kupienie nowej konsoli tego typu nie wchodzi w rachubę. Czy raczej nabycie takiej konsoli jest zbyt ryzykowne?
d)Jakie różnice robią poszczególne modele PS2 w tym procederze? Czytałem, że podobno łatwiej idzie to w przypadku wersji slim konsoli, to prawda czy jakiś wymysł? A jeśli prawda, to na czym DOKŁADNIE polegają te różnice?
Z góry wielce dziękuję za udzielenie odpowiedzi (im bardziej wyczerpujących, tym lepiej