Cóz tu dużo mówic. Dla mnie pojawienie się PCSX v0.7 jest bez wątpienia wydarzeniem roku. Dlaczego? Hmmm... oto krótka lista uzasadnień:
- w końcu można bez problemowo odpalać/testować gry. Wystarczy włożyć CD/DVD z grą do napędu. Kliknąć {Run>CD-Rom} i wwala.
- prędkość emulacji. Cóż tu dużo mówić, w stosunku do poprzedniej wersji wzrosła dwukrotnie.
- wymagania sprzętowe. Udało mi się osiągnąć ponad 50% prędkości emulacji, w czasie grania [czytaj GRANIA, nie jakiegoś tam oglądania slajdów początkowych lecz czystego i jakże satysfakcjonującego GRANIA]
- obsługa memorek & savestatów
- itd. itd.
Ehhh… cóż tu dużo mówić. Przecież żadne słowa nie zastąpią kilku obrazków toteż zapraszam do obejrzenia kilku ciekawych shotów:
Konfiguracja testowa:
Hardware: Celeron 1,2GHZ, 512MB RAM, GF3Ti, SBLive!, LG DVD16x
Software: PCSX v0.7, SCPH10000, GSdx9 v0.6, P.E.Op.S. SPU2 v1.2, P.E.Op.S. CDVD v1.2, PADwinKeyb v0.8, USB/FireWire Null v0.3
Screeny:
W końcu BIOS wygląda tak jak należy
Cieszy również nowododana obsługa memorek
Na których można nawet zapisać to i owo
Co ważniejsze równie ciekawe efekty można uzyskać po włożeniu płytki z grą do napędu. Co prawda niektóre gry pokazują niewiele. Do tych tytułów zaliczyć można choćby:
Ace Combat 4
BurnOut 3
Inne trochę więcej – BurnOut 2
Pro Evolution Soccker 4
Final Fantasy X
Trafią się także perełki, które można nie tylko odpalić, ale również pograć, jak np. Beats of Rage >
Oczywiści niejedna osoba powie a co to za granie z prędkością 6-7 klatek/sekundę. Oczywiście „słabe”, proszę jednak zważyć uwagę, ze screeny zostały wykonane na słabszym sprzęcie, aby zilustrować fakt zoptymalizowania emulatora. Wystarczy bowiem włączyć prekompilator – odznaczyć opcje „Disable Recompiler” w menu {Config > CPU} i liczba fps`ów skacze dwukrotnie w górę
Co więcej wraz ze wzrostem zegara procesora praktycznie liniowo rośnie liczba fps`ów – na moim PIV 2GHz (przy znacznym obciążeniu systemu), osiągnąłem prędkość w granicach 100%. Czyż to nie brzmi pikie