Emulacja BIOS'u

Dyskusje na temat emulatorów systemu Sony Playstation innych niż ePSXe, czyli.: VGS, PSXeven, AdriPSX itd.
Awatar użytkownika
Tomi
Senior
Senior
Posty: 107
Rejestracja: 08 czerwca 2003, 23:55

Emulacja BIOS'u

Post autor: Tomi »

Mam wersje SSSPSX 0.23 i co mnie najbardziej ciesz to to że emuluje bios :shock: Jednak mam tylko wersje PAL 1001 i NTSC 7502 jednak są to te nowsze wersje biosów tzn. granatowe tło z dwiema opcjami "Memory Card" i "CD Player" w których brakuje wizualizacji. Pytałem się już kiedyś tu na forum to odpowiedz była prosta: "jest to niemożliwe"
Teraz mam okazje zobaczyć te wspaniałe wizualizacje lecz nie mam żadnego z tych starszych biosów :cry: , na dodatek dźwięk jest idealnie odtwarzany, na dowód wrzucam screen:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maro
User
User
Posty: 34
Rejestracja: 26 listopada 2004, 22:52

Re: Emulacja BIOS'u

Post autor: maro »

Tomi pisze: dźwięk jest idealnie odtwarzany, na dowód wrzucam screen:
:lol: sorki za oftopic ale mnie to rozbawiło.
a wracając do tematu: nie mogę pojąć o co ci chodzi w tym poście. czy chcesz żeby ci podrzucić inne wersje biosu?niestety też mam te wersje co ty więc nie pomogę Ci. Czy może to że wcześniej nie było emulacji biosu ? bios był w epsxe więc to żadna nowość że ssspsx tęż ją obsługuje
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

maro pisze:Czy może to że wcześniej nie było emulacji biosu ? bios był w epsxe więc to żadna nowość że ssspsx tęż ją obsługuje
A jednak nowosc. Bo w ePSXe emulacja BIOSU jest jakby osobna sekcja. Chcesz wlezc do BIOSu - dajesz {File > Run BIOS}, chcesz pograc, lecisz {File > Run CDROM / ISO}. No tak, wiec o co chodzi? Ano o to, ze SSSPSX podczas uruchamiania gry zachowuje sie identycznie jak konsola podlaczona do TV. Na poczatku logo Sony i ten charakterystyczny dzwiek [idealnie emulowany], pozniej napis PlayStation SCET. I podejrzewam, ze do tego wlasnie pije Tomi. Rzeklbym, ze SSSPSX jest bardziej ukonsolowiony niz ePSXe.

BTW; polecam zapoznac sie z biosem DLTH3002, ktory posiada zupelnie inne menu, niz wszystkie pospolite. Bardzo funkcjonalne menu, nalezy dodac. W razie potrzeby zarzuce screenami [o ile nie wyprzedzi mnie warmachine, ktory ww. BIOS wrecz ubostwia].

EDIT

Zrobilem, screeny i wrzucilem je na serwer. BIOS DLTH3002, tak jak wczesniej mowilem.

- menu glowne
- menu kart pamieci
- odtwarzacz CD-Audio
Awatar użytkownika
Tomi
Senior
Senior
Posty: 107
Rejestracja: 08 czerwca 2003, 23:55

Post autor: Tomi »

BzyRes pamiętam jak kiedyś wysyłałeś mi 3 biosy spakowane rarem, znalazłem je i jest tam bios DLTH3002, działa dokładnie tak samo jak u ciebie lecz teraz pytanie:

Jak się załanczało te wizualizacje?

Z tego co pamiętam "Select" podczas gdy puściło się muzyke z CD ale jak nacisne Select to nie załanczają sie wizualizacje.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5223
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

BzyRes pisze:Bo w ePSXe emulacja BIOSU jest jakby osobna sekcja. Chcesz wlezc do BIOSu - dajesz {File > Run BIOS}, chcesz pograc, lecisz {File > Run CDROM / ISO}. No tak, wiec o co chodzi? Ano o to, ze SSSPSX podczas uruchamiania gry zachowuje sie identycznie jak konsola podlaczona do TV. Na poczatku logo Sony i ten charakterystyczny dzwiek [idealnie emulowany], pozniej napis PlayStation SCET. I podejrzewam, ze do tego wlasnie pije Tomi.
Jesli chodzi o kwstie związane z ePSXe to niby się zgodzę, ale nie do końca :P Jeśli mnie pamięć nie myli to w wersji 1.5.2 ePSXe dla szybszego uruchamiania gier włączono domyślnie opcję "Fast Boot" odpowiedzialną za pomijanie ekranów startowych konsoli, o których prawisz :) Nie oznacza to jednak iż nie istnije możliwość uruchamiania gier identycznie jak na konsoli - wystarczy bowiem że uruchomisz emulator z parametrem "-slowboot" i logo Sony oraz napis "PlayStation SCET" również pojawi się na ePSXe.
Tomi pisze:mam tylko wersje PAL 1001 i NTSC 7502 jednak są to te nowsze wersje biosów tzn. granatowe tło z dwiema opcjami "Memory Card" i "CD Player" w których brakuje wizualizacji. Pytałem się już kiedyś tu na forum to odpowiedz była prosta: "jest to niemożliwe"
Niestety kwestia właczenia wizualizacji podczas odtwarzania muzyki CDA pozostaje bez zmian - czyli nie jest możliwa pod emulatorem ePSXe (choć samo odtwarzanie muzy jest jak najbardziej możliwe, utrudnione aczkolwiek możliwe).
BzyRes pisze:BTW; polecam zapoznac sie z biosem DLTH3002, ktory posiada zupelnie inne menu, niz wszystkie pospolite.
Jeśli mnie szare komórki nie zwodzą to menu wygląda inaczej ponieważ pochodzi z Net Yaroze (lub innego dev-kitu) :roll:

BTW; przenosze temat do odpowiedniego działu.
2BII!2B
ODPOWIEDZ