Jakie czasopisma związane z grami czytacie

2. Czytanie - Inet vs. DrukCo prawda nie kupuję regularnie prasy o tematyce komputerowej - a w szczególności tej o grach, bo jak większość osób w moim wieku (ale to zabrzmiało żałośnie) nie mam czasu na granie. Schodzę jednak z tematu – otóż jakiś czas temu z kilku mniej lub bardziej ważnych powodów kupiłem czasopismo "Komputer Świat: GRY" , a refleksjami na temat którego podzielę się z zainteresowanymi. Jak każda rzecz owe GRY mają swoje dobre i złe strony – zacznę może od złych, aby te dobre zostawić na deser:
Minusy
1)Czasopismo tylko o grach na PC`ta – żadnego hardware`u, żadnych konsol, żadnych dodatkowych działów/treści. Jedynym tekstem nie opisującym gry była recenzja softu (też na PC) w postaci Encyklopedii Gier.
2)Styl – wprost dobijały mnie stwierdzenia, gdy autorzy tekstu pisali o sobie w liczbie mnogiej, jako ?GRY? > GROM podoba się to, GRY pochwalają tamto, GRY odniosły wrażenie itd. Rażąca jest również długość zdań przypominające nadawanie wiadomości telegrafem, szczególnie w opisach dotyczących fabuły gry >> Jesteś facetem. Masz miecz. Zabijasz wrogów. Zdobywasz punkty. Przechodzisz plansze. <<
3)Długość tekstów – z tego co zauważyłem że recenzje gier zajmują średnio jedną stronę co może zdać się dziwne gdyż cały opis zajmuje przeważnie 2 – 4 stron >> niestety większość gazety to screeny z przyopisami co powoduje że KŚ:GRY podchodzi pod kategorię komiksu.
Plusy:
1)Cena >7,5 zł to naprawdę niewiele za 100stronnicową gazetkę z CD, na którym znajduje się pełna wersja gry
2)W dodatku pełna gra nie jest jakąś kichą
3) Szczególnie przypadł mi do gustu system oceniania gier (Szczegółowe wyniki testu), w który opisywane są wszelkie szczegóły odnośnie danego tytułu (obsługa, grafa, muza, testy na kilku konfiguracjach, instalacja czy kontakt z wydawcą)
4)Całkiem nieźle prezentuje się też szata graficzna tegoż magazynu
PODSUMOWANIE
Choć gazecie KomputerŚwiat:GRY nie brakuje błędów to patrząc z ekonomicznego punktu widzenia (co jest rzeczą jakże istotną w polskich warunkach) jest to doskonały zakup ze względu na pewne walory owego tytułu (gra w pełnej wersji, ładna szata graficzna, szczegółowy system ocen)
Ocena w skali [1-5]
3
MoRf pisze: Jakie czasopisma związane z grami czytacie
winter_mute pisze:Widze że jakoś niktomu nie chce się pisać - to może ja zaczne i jakoś się to poleci (..) nie czytam rzadnych czasopism