Final Fantasy X PCSX2

Masz problem z konkretnym tytułem i emulatorem PCSX2? Oto miejsce gdzie powinieneś go opisać.
mazur92
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 19 kwietnia 2009, 21:10

Post autor: mazur92 »

bump, kurna, for greater justice
mouZ
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 19 maja 2009, 10:00

Post autor: mouZ »

hm... przy najnowszej becie ffx chodzi przy stalych 60fps bez zadnego problemu, bez speedhackow i wyglada calkiem przyzwoicie...

Kod: Zaznacz cały

http://img222.imageshack.us/img222/4003/80715792.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/2125/ffx.jpg
MixhaL
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 24 maja 2009, 18:47

Post autor: MixhaL »

Witam.
Mam problem z szybkością FFX. FPS oscyluje w granicach 30-50 klatek (przy pełnych-pustych sceneriach).
Moj sprzęt to:
procesor: AMD Athlon X2 6000+
karta graficzna: GF9600
pamięć operacyjna: 2.5GB
Orginalna gra w wersji PAL zrzucona na dysk za pomocą programu DVDDecrypter_3.5.4.0

Zainstalowałem PCSX2 w wersji 0.96 po czym wgrałem do niego plik wersji beta 1059. Dodatkowo wrzuciłem do katalogu plugins najnowsze pluginy zciągnięte ze strony głownej a mianowicie:
Plugins 25 April 2009 i GSdx r1145.

Spedziłem cała niedzielę na konfiguracji i za nic nie mogę uzyskać stałych 60klatek( wyczytałem że na słabszych komputerach można wycisnąć więcej), tak jak pisałem jest skaczące 30-50FPS.
Jako graficznej wtyczki używałem GSdx 1145, w niej ustawilem direct3D hardware, resolution windowed,shader - pixel shader 3.0.
Jako wtyczki kontrolera LilyPad 0.9.9
Jako Cdvdrom- P.E.Op.S. CDVD 1.3.0
Reszty wtyczek nie ruszałem

Próbowałem również wtyczki ZeroGS 0.97.1. Zarówno w niej jak i w GSdx włączałem i wyłączałem róznie opcje, niestety bez rezultatu.
W MENU>CONFIG>SPEED HACKS zaznaczałem wszystkie opcje jak i przesuwałem wskaźnik VU Cycle max w prawo, co prawda poprawa w szybkości była ale do 60FPS nadal brakuje.
Jak mogę skonfigurować aby emulator działał zadowalająco?

Dziekuję i pozdrawiam
Adult
Administrator
Administrator
Posty: 524
Rejestracja: 03 kwietnia 2003, 16:24

Post autor: Adult »

Zalecam używać wersji 0.96 bo z betami bywa tak ,że jedna wersja spowalnia inna znowu lekko przyspiesza emulację. Jeżeli chodzi o ustawienia to polecam:
GSdx 890 0.1.14:shader - pixel shader 3.0 i zaznaczona opcja Texture filtering.
Speed Hacks: x2 Cycle Rate, INTC Sync Hack, Enable IOP
Druga sprawa jest taka ,że nie będziesz miał 60 klatek bo gry w palu chodzą tylko 50 klatek.
Obrazek
piero2224
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 17 lutego 2008, 11:35

Post autor: piero2224 »

Czy grafika przedstawiona przez mouZ-a jest możliwa??

Dostosowałem się do ustawień z waszego portalu i powiem szczerze, że jest średnio....
Framerate waha się pomiędzy 30-60fps, a grafika wygląda następująco:
http://img54.imageshack.us/img54/3531/ff10.png (tutaj wszystko gra)
http://img246.imageshack.us/img246/7717/ff102.png (tu już brzydszy obraz +spadek fps)


Czy da się wycisnąć lepszy skok płynności bądź grafikę?

Moje ustawienia:
http://img37.imageshack.us/img37/8972/ffust.png

Mój sprzęt:
Procek na screenie powyżej
Ram: 2GB
Karta Grafiki: Geforce 9400 GT (512mb)
Windows XP
MixhaL
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 24 maja 2009, 18:47

Post autor: MixhaL »

mam najnowszą wtyczkę graficzną i tam mam zaznaczone tylko filtrowanie textur, odznacz native i pozostaw 1024x1024 a grafika powinna się poprawić
CO do prędkości mam tak jak Ty. Najnowsza wersją emulatora 1329beta wyciska ze 3-4 klatki więcej przy takich samych ustawieniach
Adult
Administrator
Administrator
Posty: 524
Rejestracja: 03 kwietnia 2003, 16:24

Post autor: Adult »

Przy ustawieniach jakie podalem u mnie raczej nie spada poniżej 40 klatek.
Obrazek
kriso
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 25 czerwca 2009, 08:07

problem..

Post autor: kriso »

Witam wszystkich,
mam pytanie co do FFX, ponieważ mam problem z uruchamianiem... i predkoscia... pierwsza rzecz to jest to ze mi sie komputer wiesza po nacisnieciu "new game" a po drugie predkosc w intro jest ok 20-30 fps wiec nieciekawie... co do mojego sprzętu to jest staroć ale wlasnie sie zastanawiam czy da sie cos zrobic z ustawieniami pcsx2 0.96...
Mój sprzęt:
Typ procesora Intel Pentium 4, 3100 MHz (23 x 135) HT
Pamięć fizyczna 1536 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Karta wideo NVIDIA GeForce 6600 (128 MB) AGP
czy uda sie cos zrobic na takim sprzecie z FFX?? czy nie ma szans na wieksza ilosc klatek?
z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam:)
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

pierwsza rzecz to jest to ze mi sie komputer wiesza po nacisnieciu "new game"
Masz wszystko w najnowszej wersji? Emulator, pluginy, a nawet biblioteki DirectX?
a po drugie predkosc w intro jest ok 20-30 fps wiec nieciekawie
To i tak dobrze jak na taką maszynę - chcesz więcej, zmień komputer.
2BII!2B
kriso
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 25 czerwca 2009, 08:07

Post autor: kriso »

mam wszystko nowe... i troche to jest denerwujace jak nawet nie moge gry zaczac... ma ktos jakas rade?
ODPOWIEDZ