Co do meritum...
W zasadzie, to opisałem problem w tytule. Rozwijając: Prerenderowane filmiki wyglądają, jakby przepuszczono je przez żaluzje. A dźwięk... Jest dziwny pogłos (i reverb), co sprawia, że gdy Yuna (czy tam ta fake'owa panna) śpiewała w intrze myślałem, że się potnę. I zdają się być spowolnione nieco. (ale to akurat mi się może tylko wydawać)
To, że są przecięte w połowie, naprawiłem F5, to, że są w kratkę, naprawiłem F6 (Antialiasing).
Ale kombinując z dźwiękiem nijak nie mogłem sprawić, by był normalny. Ot, bunt pluginów (czy tam czego tam

Dodam jeszcze, że sama gra chodzi mi jakieś 30-50 klatek na sekundę.
(to 50 uzyskuję w pomieszczeniach, gdzie nie ma prawie nic do renderowania. Normalnie to postaci nawet ustami ruszają za wolno względem mówionych kwestii).
PCSX2 0.9.6 tak w ogóle mam.
Screen z ustawieniami emulatora (wyglądem paska się nie sugerujcie, to skin na XPka):

W ustawieniach procesora włączone mam wspomaganie 2ch rdzeni (wszystkie pola zafajkowane), mam też opcję przyspieszenia 1.5x
I tyle. Wdzięczny będę za każdą wartościową podpowiedź.
Btw. zdarzają mi sie też dziwne przekłamania w grafice, na przykład czarne trójkaty na sukience Yuny (lewa noga) i momentami tekstury "wychodzące" z obiektów.