Problem z konfiguracja (jestem zielony)

Masz problem z konkretnym tytułem i emulatorem PCSX2? Oto miejsce gdzie powinieneś go opisać.
Ventyliusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, 08:27

Problem z konfiguracja (jestem zielony)

Post autor: Ventyliusz »

Witam serdecznie użytkownikó forum. Otóź udzielam się tutaj nie bez przyczyny.
Problem polega ma moim nie wystarczajacym doświadczeniu związanym z obsługa Emulatora PCSX 2.

Męcze się już od ponad 3 godzin sciągając coraz to inne jego wersje i czytanie na róźnych forach ale ciągle nie mogę rozwiązać mojego skromnego problemu. Każdy pisze ze mu się gra przycina itp a ja nie mam nawet możliwości narzekania na przycinającą się gre poniewaź nie potrafie jej odpalić. Od momentu mojej 1 konfiguracji problem się nie zmienił. Kompa mam wystarczającego na zabawę w emulatorze a sterowniki i directx takze jest aktualny.

Problem wygląda tak
http://www.speedyshare.com/files/281855 ... roblem.JPG

Uprzejmię prosze o każda pomoc w tej sprawie. (chce pograc w DB BT 2 )

Z góry dziekuje !
Awatar użytkownika
Zardon
Administrator
Administrator
Posty: 510
Rejestracja: 13 stycznia 2005, 18:17
Kontakt:

Post autor: Zardon »

Masz źle skonfigurowany plugin od CDVD. Wejdź w Config -> Plugins/BIOS Selector i sprawdź jaki masz tam plugin. Jeżeli cdvdGigaherz, to musisz wybrać Configure i tam wskazać napęd, z którego odpalana ma być gra. Jeżeli natomiast masz Linuz ISO albo CDVDnull, to wystarczy kliknąć System -> Boot CDVD (full) i poszukać obrazu płyty na dysku.
Obrazek
Ventyliusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, 08:27

Post autor: Ventyliusz »

extra, trafiłeś w samo sedno sprawy, kolejny problem pojawia się z konfiguracją kontrolera. Gra sie odpala bez problemu ale nie moge nic zrobic przy wybieraniu jezyka. Proszę Cię jeszcze o pomoc w konfiguracji kontrolera a dokladnie o zkonfigurowanie klawiatury.

Jeszcze raz dziekuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Zardon
Administrator
Administrator
Posty: 510
Rejestracja: 13 stycznia 2005, 18:17
Kontakt:

Post autor: Zardon »

Ponownie musisz sprawdzić plugin, tym razem od PAD. Jest taka wtyczka jak LilyPad i ona chyba aktualnie jest najlepsza. Wybierasz ją, klikasz Configure, przechodzisz na zakładkę Pad 1 i ustawiasz. Większej filozofii tam nie ma.
Obrazek
Ventyliusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, 08:27

Post autor: Ventyliusz »

Dziękuję Ci niezmiernie Zordon, ostatni mój problem polega na tym co na początku. Trzymając się twoich wskazówek nie jestem w stanie wlączyć gry, gdyż ciągle wyskakuje mi ten błąd mimo iż wybrałem właściwy napęd. Nie wychodzi nawet gdy probuje zmienić plugin. A gdy ustawie (w moim przypadku dysk F) na dysk F po próbie uruchomienia gry wyskakuję błąd jak na ww obrazku i konfiguracja na której zapisywałem (chodzi mi o naped jaki wybrałem) automatycznie się resetuje i wygląda to tak jak bym nigdy tego nie ruszał. Opcja bez plyty działa ale gdy chce włączyć grę "kaput".

Przepraszam za zawracanie głowy ale za dużo już czasu poświęciłem żeby zrezygnować pod sam koniec.

Z góry ponownie dziękuję i czekam na radę.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5223
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Wydania PCSX2 z serii 0.9.7 mają dwie pozycje w menu odpowiedzialne za obsługę napędu:
- Confg ... wspomniany przez Zardona
- oraz dedykowane menu CDVD

pierwsze opisałe Ci mój kolega, drugie trzasnę ja, tak z grubsza w menu znajdziesz następujące opcje:
- ISO Selector - tu wybierzesz obraz gry na dysku z którego chcesz korzystać (opcja nas nie interesuje)
- Plugin Menu - tu dostaniesz się do ustawień litery napędu (zobacz czy litera napędu ustawiana w tym miejscu również znika po uruchomieniu emulatora)
- trzy ostatnie opcje to kolejne tryby pracy napędu odpowiadające
a) uruchomieniu gier zrzucanych na dysk
b) obsługę napędu przez plugin
c) brak napędu - do zabawy w biosie, lub plikami elf.

A teraz do problemu:
- do gry z płyty musisz mieć oryginalną płytę, jesli ściągnąłeś sobie grę i wypaliłeś na płycie, to od razu wywal sobie to DVD do kosza. Mniejsza, masz oryginał, wkładasz do napędu, ustawiasz wtyczkę na odpowiednią literę napędu tak jak opisał CI kolega, sprawdzasz ustawienia litery za pomocą menu CDVD jak pisałem Ci ja i jeśli gra to wciskasz w menu {System > Boot CDVD} po czym grę odpalasz.
- grę możesz zrzucić na dysk. Robisz to z oryginału, bo jeśli sam sobie wypalałeś płytę to najprawdopodobniej jest zwalona i już CI napisałem co możesz sobie z nią zrobić. Do zrzucania służy program DVDDecrypter - jest w naszym downloadzie. Instrukcja robienia obrazów jest zaś w dziale Artykuły, ale z grubsza cały proces ogranicza się do włączenia trybu odczytu {Mode > ISO > Read}, wpisania nazwy pliku wynikowego "Nazwa_gry.ISO" i wciśnięcia przycisku START. Tyle.
- gry uruchamiane z dysku działają dużo szybciej, a ich obsługa jest prostsza niż w przypadku napędu i ogranicza się do:
a) wybrania z menu trybu {CDVD > ISO} a poem uruchomienia gry przez {System > Boot CDVD}. Wyskoczy Ci okno otwarcia pliku w którym wybierasz obraz, co też czynisz i gra się uruchamia. Cała filozofia.

Jeśli gry się jednak nie uruchamiają, a Twoje konfiguracje nie chcą się zapisać, to masz problem z dostępem do plików, musisz więc wiedzieć że:
- PCSX2 powinno uruchamiać się z konta użytkownika z prawami administratora systemu.
- folder PCSX2 jaki wszystkie podkatalogi i pliki w nim znajdujące się nie mogą mieć atrybutu "Tylko do odczytu"
- emulator musi znajdować się w miejscu w którym użytkownik może zapisywać dane, w dodatku katalog ten nie powinien być głęboko zagrzebany - pulpit, moje dokumenty, to złe miejsce, wybierz raczej lokalizację typu "C:\PCSX2\" z tym mogą być problemy pod Vistą więc lepsze jest nawet "D:\PCSX2\" jeśli masz drugą partycję.
- jak widać nazwa folderu z emulatorem nie powinna być skomplikowana "Najlepszy emulator konsoli pod słońcem" jest w tym przypadku niewskazana.
To tak z grubsza co przyszło mi do głowy - jeśli coś się u Ciebie nie zgadza to zamiast poprawiać zrób to od nowa:
- Ściągnij emulator z naszego downloadu, bo to pewna i sprawdzona wersja
http://www.psemu.pl/index.php?dzial=Dow ... e&plik=163
- Rozpakuj sobie na D:\PCSX2\
- Przekopiuj BIOS
- ... i dopiero baw się w ustawienia.

Tyle z mojej strony.
2BII!2B
ODPOWIEDZ