Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3

Masz problem z konkretnym tytułem i emulatorem PCSX2? Oto miejsce gdzie powinieneś go opisać.
Franusss
Junior
Junior
Posty: 8
Rejestracja: 19 grudnia 2011, 15:37

Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3

Post autor: Franusss »

Witam,

Mam mały problem z grą DB z tytułu. Polega on na tym, że co jakiś czas spadają FPS do 37-40 i potem znów w górę do 60-65 FPS, z czasem robi się to irytujące :). Dzieje się tak w menu jak i podczas grania. Grafika też nie zachwyca a raczej karta graficzna jest na dobrym poziomie do emulatora PS2.

Czy można jakoś temu zaradzić ?

Używam emulatora :

- PCSX2 v.4941

Plugin graficzny to :

- GSDX 4928 0.1.16 [SSE2] ( próbowałem też z SSE3 i 4 ale było tylko gorzej )

Bios ustawiony na :

- USA v.2.0 - 2004

Komputer - laptop Gateway P-7811 FX \ Windows 7 - 64 bit

- Intel core 2 Duo 2x2260 mhz,
- 4gb pamięci ram DDR3,
- karta graficzna GeForce 9800GTS 512 mb
- Dysk twardy na 7200 obrotów,

Zainstalowane najnowsze sterowniki, wraz z directx i visual coś tam ... wszystko jest.

Czy mogę coś zrobić aby uniknąć tych spadków FSP czy to po prostu wina emulatora ( cienka optymalizacja ) lub po prostu PC nie daje rady ?

Pozdrawiam ~~
Ostatnio zmieniony 19 grudnia 2011, 15:57 przez Franusss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yohokaru
Senior
Senior
Posty: 192
Rejestracja: 15 lutego 2011, 14:51

Post autor: Yohokaru »

Raczej to pewnie wątpliwa funkcjonalnośc laptopa, ale spróbuj pobawic się z speedhackami :)

A inne wersje emulatora jak się sprawują :?
Franusss
Junior
Junior
Posty: 8
Rejestracja: 19 grudnia 2011, 15:37

Post autor: Franusss »

Dlaczego twierdzisz, że to wina laptopa ? Po podłączeniu go do prądu z wydajności nie umyka mu nic podobnie jak stacjonarnemu PC.

Bez problemu śmiga na nim Crysis 2 wiec i z emulatorem Ps2 powinien dać radę.

Nie sprawdzałem innych emulatorów.

Czy ten będzie ok ? :

Kod: Zaznacz cały

http://www.psemu.pl/index.php?dzial=Download&pokaz=detale&plik=84
Właśnie przetestowałem na tym emulatorze sytuacja wygląda bardzo podobnie tylko tutaj przycięcia są takie jakby " gra staje w miejsce na sekundę FSP spadają" i za sekundę znów jest dobrze.

Czyli szukamy dalej :P
Ostatnio zmieniony 19 grudnia 2011, 16:08 przez Franusss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yohokaru
Senior
Senior
Posty: 192
Rejestracja: 15 lutego 2011, 14:51

Post autor: Yohokaru »

Możesz spróbowac ale przejrzyj też wersję 0.97. Twierdzę tak o laptopach, gdyż one mają troszkę inną architekturę i może to się nie zgadzac, chociaż pewny nie jestem, aha i przydałby się jeszcze Intel Core 2 Quad, ale sądze że zestaw powinien wystarczyc, więc próbuj i podziel się potem wynikami.
Franusss
Junior
Junior
Posty: 8
Rejestracja: 19 grudnia 2011, 15:37

Post autor: Franusss »

Właśnie zbadałem też emulator w wersji 0.97 - niestety sytuacja jest jeszcze gorsza :).
faust
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, 09:47
Kontakt:

Post autor: faust »

Sprawdź najnowszą wersję repozytoryjną - http://pcsx2.net/svn.php, dość stare próbujesz svny, sprawdz wersję GSDX shackowaną przez chinola (tenze napisal calkiem fajne emu SMD) - http://www.multiupload.com/KHIBGEQU2K .

Faust
http://www.try2emu.net.pl
Awatar użytkownika
chinek
User
User
Posty: 41
Rejestracja: 27 kwietnia 2004, 15:25

Post autor: chinek »

Witam, a może problem tkwi w opcjach zasilania (proponowałbym stworzyć nowy plan zasilania i ustawić "Zarządzanie energia procesora" min/max na wartość 100%.
2. Sprawdź, czy w opcjach karty grafiki nie ma jakiejś opcji oszczędzania energii.
3. Może lapek zbytnio się grzeje i próbuje obniżyć taktowanie :?
4. Antywirus/Firewall/Przeglądarki/Indeksowanie/Boczne paski/Inne programy działające w tle.
5. Spróbuj odpalić grę w trybie "Native" (Original PS2 resolution"
6. Jeśli używasz DiirectX11 spróbuj DX10/9 sprawdź też różnice Hardware/Software
7. Powyłączaj wszystkie speedhacki jeśli z nich korzystasz
Widzę, że RAM'u masz sporo oraz grafika 512MB tak więc tu powinno być raczej OK, ale sprawdź ile pożera pamięci zarówno RAM (w menadżerze zadań) jak i pamięć GT (np. GPU-Z.0.5.6) oraz użycie procka.
Troszku wolny procek, może dostaje czkawki.

Niestety nie posiadam owej gry tak więc nie mam jak u siebie sprawdzić. :oops:
Powodzenia.
Sprzet: P4 3GHz, 512 RAM, GF4ti
Notebook: Fujitsu-Siemens E8420 (9300M GS)
Franusss
Junior
Junior
Posty: 8
Rejestracja: 19 grudnia 2011, 15:37

Post autor: Franusss »

Co to są te speedhacki ? :P

Jeżeli chodzi o energię i temperatury jest w porządku.

Właśnie coś poustawiałem w opcji >> Konfiguracja >> Ustawienia emulacji i tam :
- Skala cykli EE ustawione na 2,
- Podkradanie Cykli UV ustawione na 1,
- zaznaczone także opcje " Aktywuj detekcje, aktywuj wykrywanie Poczekania na pętle, Aktywuj Szybkie CDVD, mVU Flag Hack )

Bios jak w pierwszym poście.

Plugin :

- GSDx-Cutie 4979m- SSE2

wersja emu :

- PCSX2 0.9.9.4941

Jak na razie udało mi się osiągnąć dzięki temu najlepszy efekt spadki FPS są lecz na mniej niż sekundę co jakiś czas ... z 60 FPS spada do 40 FPS i potem znów wraca ( gra wpada troszkę w czerwień lecz nie znacznie - nie przeszkadza ).

Jak dalej z tym walczyć ?

Mam pytanko jeszcze jedno - czy są szanse na wibracje w padzie ? Zakupiłem oryginalny pad PS2 dualshock 2 SONY + przejściówka.
Awatar użytkownika
chinek
User
User
Posty: 41
Rejestracja: 27 kwietnia 2004, 15:25

Post autor: chinek »

Witam
To są właśnie speedhacki :)
Odznacz "Aktywuj łatki przyspieszające". i zobacz czy się poprawi.
Co do przejściówki z tego co pamiętam, to przejściówka firmy manta pozwalała korzystać z DS. Jeśli podaje napięcie do pada, to teoretycznie powinno zadziałać:). Podaj model.
Na forum trochę było o wibracjach, może coś znajdziesz SZUKAJ

Z innego forum "U mnie po ustawieniu w LiliPad 0.9.9 i tam ustawienia kontrolera Pad 1 mam 2 przyciski Big Motor i Small Motor ktore po dodaniu do listy gdzie masz przypisane klawisze wlaczaja wibracje pada w grach."
Sprzet: P4 3GHz, 512 RAM, GF4ti
Notebook: Fujitsu-Siemens E8420 (9300M GS)
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Co do przejściówki z tego co pamiętam, to przejściówka firmy manta pozwalała korzystać z DS.
Niestety w przejściówkach Manty wibra nie działa powyżej DX8. Podziekowania dla MS za wywalenie wstecznej kompatybilności DI, albo Manty za brak aktualnych sterów wspierających nowsze wersje API.
Mam pytanko jeszcze jedno - czy są szanse na wibracje w padzie ? Zakupiłem oryginalny pad PS2 dualshock 2 SONY + przejściówka.
Tylko jeśli sterowniki przejściówki taką opcję wspierają i wibracje działają w panelu sterowania / test kontrolera / wibracje. Z własnego doświadczenia napiszę, że bezproblemową i działającą prawidłowo wibracje udało mi się uzyskać tylko w przypadku kontrolerów: X360 Wireles USB gamepad, Sony Dualshock 3 oraz na markowych przejściówkach np. MayFlashu, którego osobiście używam w wersji Super DualBox Pro.
2BII!2B
ODPOWIEDZ