Dragon Ball Budokai Tenkaichi 3

Masz problem z konkretnym tytułem i emulatorem PCSX2? Oto miejsce gdzie powinieneś go opisać.
vegetakox
Junior
Junior
Posty: 9
Rejestracja: 21 stycznia 2013, 17:45

Dragon Ball Budokai Tenkaichi 3

Post autor: vegetakox »

Witam.
Chciałbym zapytać jaki procesor dwurdzeniowy kupić aby grać na max fps.Chodzi mi o jakiś tani i porządny.Czy potrzebny jest procesor o taktowaniu wyższym niż 2.6?

Mój sprzęt:
Procesor
Grafika NVIDIA GeForce GT 220 (1gb)
Ram 2gb

Dla ułatwienia podam obsługiwane procesory przez moją płytę główną: http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_S ... M_SE/#CPUS
Proszę o pomoc :wink:
Eysmond
Moderator
Moderator
Posty: 474
Rejestracja: 11 lutego 2007, 12:03

Post autor: Eysmond »

Modelu Ci konkretnego nie podam bo ostatnio trochę wyszedłem z tematu procesorów aczkolwiek powinieneś szukać sprzętu z możliwie najwyższym taktowaniem lub podatnego na podkręcanie jeśli też uwzględniasz taką możliwość.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Chciałbym zapytać jaki procesor kupić aby grać na max fps.
Intel Core i5 lub jeszcze lepiej i7, oba nieobsługiwane przez w/w płytę główną. Do tego 4GB DDR3 co najmniej i porządna karta graficzna np Geforce 550/560.
Czy potrzebny jest procesor o taktowaniu wyższym niż 2.6?
Na poprzedniej generacji to jest Core2Duo, to rozsądne prędkości uzyskuje się przy taktowaniu 4GHz. Jednym słowem zmiana chłodzenie na wysoką półkę (np. mugen na świetnej paście) i kręcenie procesora to podstawa.
Osobiście OC raczej odradzam, a sam sie nie bawię, więc nie jestem w stanie powiedzieć czy Twoja płyta i pamięć się do tego nadaje, oraz jaki procesor im dobrać by jak najwięcej z niego wycisnąć.
Chciałbym zapytać jaki procesor dwurdzeniowy kupić
Biorąc pod uwage powyższe polecam wziąć najwyższego dwujajowca Core 2 Duo E8400/8500/8600, bo cenowo powinno być to przystępne. Jak najszybciej (bo ddr2 wyszło z użycia i będzie tylko drożał) dołożyć mu pamięci, albo jeszcze lepiej zmienić na 2x2GB GeiL 800Mhz (np. model black dragon). I przesiąść się na 64-bitowy Win7 (jeśli jeszcze pod nim nie pracujesz). Ewentualnie w późniejszym terminie, można myśleć również o zmianie grafiki na wspomnianą wcześniej 550-tkę, bo jakaś chorendalnie droga to ona nie jest i do 4 stów można zdajnsie nawet nówkę nabyć, a w porównaniu do Twojej 220 to jak niebo a ziemia.

Względem XP-ka uzyskasz przyrost prędkości co najmniej 25%. Przy zmianie wszystkich komponentów może być nawet całkiem szybko, ale...
Chodzi mi o jakiś tani i porządny.
Takie rzeczy to tylko w erze.
Niestety emulacja PS2 ma to do siebie, że wymaga procka z taktowaniem 3GHz. W miarę nowego procka, bo najgorszy z dostępnych i5 jest wydajniejszy niż najlepszy stary Core2Duo. Ergo, możesz ładować w stary sprzęt, ale co byś tam nie włożył to zostaniesz daleko w tyle za nową technologią. Ból, więc jak masz ograniczone fundusz to dokładaj powolutku do kompa, lub kup konsole (używane ps2-ki są obecnie za bezcen), niemniej jeśli myślisz o komputerze z naprawdę dobrymi parametrami to nie pozostaje Ci nic innego jak zacząć zbierać fundusze na nową maszynę.
2BII!2B
vegetakox
Junior
Junior
Posty: 9
Rejestracja: 21 stycznia 2013, 17:45

Post autor: vegetakox »

Niekoniecznie musi to być full speed.Słyszałem ,że emulacja poszła naprawdę daleko i nie potrzeba takiego sprzętu są nowe pluginy które dają sobie radę nawet z takimi grami.http://www.youtube.com/watch?v=MHw2gA0bZRo zobaczcie na opis tam piszę że rekomendowany procesor to Intel Core 2 Duo E7400 2,8Ghz.Nie zamierzam inwestować w mega procesor ani w coś lepszego bo zamierzam kończyć karierę z grami (prawdziwe życie czeka :D).Chciałem sobie tylko od czasu do czasu pograć w bt3 z kolegami dla funu.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

nie potrzeba takiego sprzętu są nowe pluginy które dają sobie radę nawet z takimi grami.http://www.youtube.com/watch?v=MHw2gA0bZRo zobaczcie na opis tam piszę że rekomendowany procesor to Intel Core 2 Duo E7400 2,8Ghz.
A doczytałeś chociaż do końca?
Emulacja gry Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi 3 (jap:Sparking Meteor) była testowana na:

-Windows XP 32-bit
-Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3,6Ghz
-RAM: 4 GB Kingston 800Mhz
-Grafika: Gainward 9800GT 1GB
-Emulator: PCSX2 0.9.6
Procesor 3.6GHz, 4GB ramu i GF9800 (szybszy aniżeli 550-tka)...i gra mu przycina :] taaa jasne, spokojnie styknie 2.4GHz, jeśli jest to taktowanie spoczynkowe na i5, który w stresie rozpędza się do 3.2GHz.... ew. chcesz sobie pograć w niewymagające gierki typu REZ, tetris i kilka szpil w 2D. Jeśli jednak myślisz o komercyjnych grach 3D, to ja przy swoim zostaje. Core2Duo 3.GHz i bez tego ani rusz.

Nie będę się jednak z Tobą wykłócał, co ja tam wiem, tylko 10 lat się tym zajmuję, a Ty przecież wiesz lepiej. Kup sobie tego Celeraka 2.4 za 50zł, masz moje błogosławieństwo, tylko nie przylatuj tu później z płaczem, że Ci wszystko wolno działa.
2BII!2B
vegetakox
Junior
Junior
Posty: 9
Rejestracja: 21 stycznia 2013, 17:45

Post autor: vegetakox »

Spokojnie bez nerwów.Faktem jest to iż fraps to taki program który kradnie sobie ok 10fps spokojnie fakt iż koleś nagrywa i gra na 60fps świadczy o tym że sprzęt który ma spokojnie wystarcza :D.Może jestem w błędzie ale wiele osób narzeka na to ,że fraps mocno ogranicza klatki to w normalnych grach a co dopiero emulatora który ps2 udaje :(
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Spokojnie bez nerwów.
Łatwo się mówi.. spójrz na fakty:
1) Gość gra ma GF9800, grafika szybsza niż GF550, o którym pisałem, a porównywać do Twojego 220 to nawet nie ma sensu.
2) Ma 4GB RAMu, co rewelacją nie jest, bo ja dla przykładu mam 16GB DDR3 i są chwilę że kwiczę, że mało. No ale ok, 4GB do emulacji powiedzmy styknie i też Ci pisałem by zwiększyć
3) DB był emulowany na E8400, który jest najtańszym i najwolniejszym z procków które wymieniłem w pierwszym poście. Powiedzmy, że można go wziąć pod uwagę. Niemniej zwróć uwagę, że procek ma podkręcony do 3.6 GHz, powtórzę to i wytłuszczę 3.6GHz i Tenkaichi 3, który nie jest nadzwyczaj wymagającą grą, (z frapsem, czy bez, to mało istotne) potrafi mu się przyciąć!
4) od wersji 0.9.8 lub 9 PCSX2 obsługuje 3 rdzenie, a od 0.9.7 wymagania sprzetowę rosną (na sprzęcie poniżej konfiguracji rekomendowanej emu z wydania na wydanie pracuje wolniej).

A skoro o tym mowa proszę bardzo:
http://pcsx2.net/getting-started.html

Zalecany procesor Intel Core 2 Duo @ 3.2 GHz lub lepszy, bądź Core i3/i5/i7 @ 2,8 GHz lub lepszy.

Więc proszę Cię wytłumacz mi, czemu próbujesz udowodnić na siłę, że wkładając do swojego kompa procesor z zegarem 2.6GHz komfortowo sobie pograsz? Ja, nie chcę Cię gnębić, tylko dać do zrozumienia, że to kiepski pomysł - kupisz C2D 2.6 to zmarnujesz tylko kasę i czas, bo potem będzie trzeba to sprzedać i kupić coś mocniejszego, o ramie i k. graficznej nie wspominając
Ot takie ten program ma wymagania - boli, ale nie da się tego zmienić. Czy jesteś to w stanie przyswoić? Czy będę musiał rozpisywać się po raz kolejny? :]

edit:
Chciałem sobie tylko od czasu do czasu pograć w bt3 z kolegami dla funu.
Kup konsole. Najniższy wydatek i najmniej problemu.
2BII!2B
vegetakox
Junior
Junior
Posty: 9
Rejestracja: 21 stycznia 2013, 17:45

Post autor: vegetakox »

Masz racje.Sorki za upór :D
Zainteresowałem się tematem konsoli i rzeczywiście będzie to najrozsądniejsze.
http://allegro.pl/konsola-playstatnio-2 ... 12075.html
Co o tym sądzisz?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Co o tym sądzisz?
Konsola wygląda powiedzmy ok - moja 12 letnia PS2-ka, która stoi na półce od kilku lat jest bardziej zadbana :] Mniejsza o to - w razie problemów towar możesz zwrócić.
Natomiast pady są dość podejrzanie. Górny wygląda jak DS2 w wersji Satin-Silver, dolny zaś jak DS z PSOne. Może się okazać że część gier odmówi posłuszeństwa z braku analogowych przycisków (których pierwszy DS nie posiada), bądź oba kontrolery są podróbami, co niekorzystnie wpływa na komfort rozgrywki (kiepsko działające przyciski, zła reakcja analogów, trzeszczący plastik itd.).

Podpytaj gościa, co to za pady, jeśli oba oryginalne i w dobrym stanie, to poproś o obniżenie ceny z uwagi na to że jeden to pad z pierwszego PS i będziesz musiał dokupić drugiego Duala2. Jeśli to niewiadome wynalazki, to weź pod uwagę, że czeka Cię zakup 2 nowych gamepadów, które w oryginale do najtańszych (ok 70-100zł za nówkę) zabawek nie należą.
2BII!2B
vegetakox
Junior
Junior
Posty: 9
Rejestracja: 21 stycznia 2013, 17:45

Post autor: vegetakox »

Ahaha. Rzeczywiście koleś zaczął się kręcić i nie chciał powiedzieć.Dzięki.
ODPOWIEDZ