Na samym początku chciałbym przedstawić proponowaną przeze mnie skalę ocen, o której biadoliłem w poprzednim wpisie. Nie wiem czy poniższy "schemacik" przypadnie Wam (przyszłym recenzentom) do gustu, ale jak już wcześniej wspomniałem
(...)Poza tym trza by stworzyć jakąś skalę ocen, co byśmy mieli punkt odniesienia przy wystawianiu notek. Dzięki temu będzie widać, że recki pochodzą z jednego serwisu, a nie z kosmosu i są tworzone przez jeden zespół redakcyjny(...)
Jeżeli macie jakieś obiekcje lub swoje schematy, to zapodajcie na forum - wspólnymi siłami wymyślimy coś, co będzie pasowało wszystkim.
SKALA OCEN : 1-10
1 - Najniższa nota w skali. Otrzymuje ją gra, będąca totalnym niewypałem i chłamem, gracącym półki konsolowej świetności. Jedyną radością jaką czerpiemy z obcowania z takim tytułem jest fakt, że możemy go w każdej chwili wyłączyć, ułatwiając życie sobie, jak i układom procesora, co by się na próżno nie wypalały.
2 - Trochę lepiej niż 1, ale wciąż dno. Powiedzmy sobie szczerze - gra, która otrzymuje notę 2 nie zasługuje na jakiekolwiek uznanie i szkoda nad nią marnotrawić czas. Podobnie j.w. - omijać szerokim łukiem.
3 - Tytuł, który być może miał aspiracje, by zdobyć czyjeś serce, ale liczba wad, niedociągnięć, głupich pomysłów i brak grywalności skutecznie eliminują jakąkolwiek chęć do dalszego grania. Trójki, to takie pseudogiery na 15 minut (czyt. przeczyszczenie lasera w czytniku).
4 - I nagle zza chmur wychodzi słońce. Ocena 4 oznacza grę słabą, mającą znacznie więcej wad niż zalet, jednak posiadającą w sobie pewien (ukryty;)) potencjał. Taki szpil może się komuś spodobać , ale raczej nie warto zaprzątać nim zaprzątać sobie głowy.
5 - Typowy średniak jakich wiele. Zalety i wady równoważą się (to samo tyczy się grywalności - jest po prostu średnia). Nie daje zbyt wiele radości, jednak niektórym miłośnikom danego gatunku może (albo musi) przypaść do gustu. Eee tam, szkoda życia na marne "piątki".
6 - Gra, która urzeka recenzenta/gracza, którymś z elementów. Ma to "małe" coś, które nakazuje do niej powrócić, czyniąc ją czymś więcej, aniżeli zapchajdziurą. Zawiera w sobie większe pokłady grywalności i wielu może się spodobać. Jeżeli wokół Ciebie panuje bezrybie, to wyciągaj raka i przycinaj, w oczekiwaniu na lepsze czasy.
7 - Oznacza grę dobrą, choć nie wybitną, mającą większe pokłady grywalności. Ma w sobie pewną iskierkę, która rozpala w graczu ogień uniesienia. Posiada pewne wady, lecz ich wymiar i ilość nie przeszkadzają zanadto w beztroskiej rozgrywce. Można łykać bez problemu.
8 - "Ósemka" to szpil, który dla wielbicieli gatunku może być nawet hitem. Bardzo miodny, posiada wiele zalet i świeżych rozwiązań. Przyjemnie się przy tym marnuje czas. Większość aspektów takiej gry wybija się mocno ponad przeciętność, czyniąc ją kotletem schabowym wśród mielonych. Łykać śmiało - wiele godzin zabawy zapewnione.
9 - Prawdziwa perełka, arcydzieło. Przytłaczająca ilość zalet, bardzo wysoka grywalność i niezwykle długa żywotnoć. Każdy powinien w to zagrać, takie gry umieszcza się na najwyższych półkach w oszklonych gablotach. Tytuł, który jest w pewnym sensie rewolucyjny, tchnący w życie graczy powiew jonizującej świeżości.
10 - Gra, która otrzymała dychę, to taka, w której zakochujesz się od pierwszego wejrzenia i powracasz do niej ilekroć przypomnisz sobie, że poza graniem istnieje jeszcze jakiś świat. Posiada KOSMICZNĄ grywalność, niesamowitą żywotność. Czujesz do tej gry niezwykle czuły sentyment. Ta gra jest dla Ciebie czymś więcej niż grą - jest ARCYDZIEŁEM, kamieniem milowym, stokrotką pośród maków. To właśnie ten tytuł spedził Ci sen z powiek i nieco zmodyfikował twoje spojrzenie na gry, gdyż po przygodzie, jaką przeżyłeś katując niemiłosiernie ten tytuł możesz stanie powiedzieć, że jesteś w wirtualnym niebie, swego zmąconego oceanem miodu, umysłu.
To jest absolutny MUST HAVE. Jeżeli nie zagrałeś, jak najszybciej nadrób zaległości, byś mógł poznać mistyczną moc tego tytułu.
>IMO w razie problemów z oceną możemy zaakceptować także "+" i "-". W sumie drobiazg, ale często się przydaje (nikt nie będzie miał wyrzutów sumienia, że dał grze "8", jeżeli zasłużyła na nieco wiecej, ratując się ewentualnym plusikiem

)
Pozdrowienia dla wszystkich. Mam cichą nadzieję, że poraz ostatni z kafejki

.