Gatunek: Sportowa
Wydawca: Midway
Rok wydania: 1999
--------
Dlaczego ta gra? Z sentymentu. Jest ona kontynuacją gry NBA Hangtime z automatów salonowych. Swego czasu bardzo dużo w nią grałem i bardzo mi się spodobała. Całkiem niedawno dowiedziałem się o wersji na PSX i postanowiłem sprawdzić jak ma się ten tytuł po latach.
Sama gra jest to koszykówka (jak się pewnie domyślacie

Od strony wizualnej gra się prezentuje przyzwoicie. Nie trzeba się zastanawiać nad tym co właśnie widać na ekranie. Jak na tamte czasy do grafiki jest odpowiednia. Nie ma jakichś większych błedów. Sami zawodnicy poruszają się naturalnie. Piłka też odbija się tak jak powinna. Czasem zdarzy się, że przy wsadzie piłka dziwnym trafem nagle odbije się od parkietu po czym poleci wysoko w górę i spadnie; lecz jest to na tyle rzadkie iż nie przeszkadza w rozgrywce.
Z dźwiękiem jest już gorzej (ja tam go wyłączam jak gram, bo nie jest mi potrzebny). W menu melodia jest znośna lecz monotonna. Podczas meczu odgłosy samych pisków butów na parkiecie,czy też odbijania się piłki od obręczy są dobre. Od czasu do czasu też da się usłyszeć kibiców. Jest z nami też komentator, ale ma dość lakoniczne komentarze. Inaczej mówiąc dobrze że jest audio, ale mógłoby być lepsze. A tak jest tylko poprawne jak dla mnie.
Podsumowując, gra ta nie jest tą samą grą jaką była na automatach. W moim odczuciu jest gorsza od swej poprzedniczki. Lecz gdybym miał wybierać w którą koszykówkę zagrać na PSX, to wybrałbym bym właśnie tą pozycję, a nie inne NBA Live czy cokolwiek innego.
--------
Oceny =>
Grafika: 7/10
Dźwięk: 5/10
Grywalność: 8/10
Ocena końcowa: 7+/10