GT2 na full

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Adidadi
Junior
Junior
Posty: 25
Rejestracja: 22 kwietnia 2005, 18:02

GT2 na full

Post autor: Adidadi »

Witam to mój pierwszy post na forum i mam pytanko mam nadzieje że ktoś mi pomoże
Mam GT2 ale nie moge za bardzo ustawić wtyczki graficznej i może nie umiem więc jeśli był by ktoś miły i mógł mi powiedzieć jak to mniej więcej powinny ustawienia wyglądać. Bo Zobaczyłem w multimediach=>Grafika `Full-wypas` to zdjęcie Obrazek
I poprostu jak porównałem to z grafiką na moim kompie to duża różnica.

Mój komp Athlon Xp 2200+ 512 mb ramu GF4ti 4200
Wtyczka grafiki: Pete's OpenGL Driver 1.75

A i prosił bym o obrazek z ustawieniami było by prościej ustawić
Z góry dzięki
Mortus
Administrator
Administrator
Posty: 840
Rejestracja: 05 września 2002, 17:35

Post autor: Mortus »

Trochę mnie zdziwiłeś.... otóż przekopałes serwis dla tego screena, a nie zadałeś sobie dodatkowego trudu poszukania konfiguracji...
Ale co tam:
Tu masz konfig OGL2 (wtyczki, na której był robiony powyższy screen...
A tu masz konfig OGL - wtyczki starszej, ale b. dobrej.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Whatever is said in Latin, sounds profound.
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

2BII!2B
Adidadi
Junior
Junior
Posty: 25
Rejestracja: 22 kwietnia 2005, 18:02

Post autor: Adidadi »

Na t ozdjęcie natrafiłem przypadkiem
Dzięki teraz gra wygląda o wiele lepiej zapowiadasie nie przespana noc :D
THX jeszcze raz
elvisso77
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 02 maja 2005, 18:57

Post autor: elvisso77 »

postanowiłem się podpiąć do tego tematu żeby nie zakłądać nowego posta, wiem ze temat ten był poruszany w osobnym poście ale mimo najszczerszych chęci nie udało mi sie przeprowadzić konfiguracji joypada tak by w GT2 jedna z analogowych manetek służyła do zmiany kierunków (prawo/lewo) a druga jako analogowy gaz i hamulec...posiadam pad firmy Manta (model: Dragon, Usb), mimo różnych konfiguracji nie udało mi się zagrać obiema manetkami...proszę o małą podpowiedź:)
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Obawiam sie, ze nie uzyskasz prawidlowego analogowego sterowania pod ePSXe. Akurat modul sterowania w tym emulatorze nie wykorzystuje do konca mozliwosci padow typu Dual Shock - owszem, jest obsluga galek i wibracji, ale raczej umowna niz w pelni dzialajaca.

Z trybem analogowym swietnie wspolracuje SSSPSX z pluginem SSSPSX Pad Plugin. W zwiazku z tym proponuje przetestowac GT2 z ww. wtyczka pod innymi emulatorami PSXa.

Mozesz takze walczyc z ePSXe. Przejdz do konfiguracji sterowania {Config > Game Pad}, ustaw odpowiednie kierunki dla analogow [na dole] i w prawym gornym rogu daj na Digital/Analog (F5) [wcisniecie F5 podczas gry aktywuje tryb analogowy]. Byc moze cos zdzialasz, metoda prob i bledow.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Głupoty opowiadasz Bzy - oczywiście że to jest do zrobienia.

Przykład: Suzuki Escudo podczas testu na max prędkość. Na obrazku widoczny (dodatkowo zaznaczony) gaz wciśnięty tylko do połowy :!:
Obrazek
Emu: ePSXe 1.6.0
Hardware: Manta PSX/PS2 to PC USB + Sony Dualshock SCPH-110
Sterowanie: 2 analogi (1xskręt i drugi gaz/hamulec)
Sterowanie analogowe: Tak

Jak tego dokonać:
1) Włączyć analog na padzie (tryb w którym dzaiałają wszystkie gałki)
2) skonfigurować ePSXe tak by korzystał z wszystkich przycisków i gałek w sposób analogiczny do PSXa tj. tam gdzie konfigurujemy cyfrowe przyciski wklepujemy dane z nich, miejsca z analogów (te na dole) wypełniamy analogami.
Obrazek
4) uruchamiamy emu i przechodzimy w analogowy tryb sterowania (F5)
3) konfigurujemu GT2 w spsób następujący
Obrazek

4) wwala :D
2BII!2B
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Jakie tam glupoty. Pisalem na podstawie wlasnych doswiadczen z wlasnym padem. Byc moze z nim cos nie tak, ale na pewno nie ze mna.
BTW; nigdzie nie napisalem, ze "to nie jest do zrobienia".

W czym wiec tkwi moj problem? Zapewne w tym >
1) Włączyć analog na padzie (tryb w którym dzaiałają wszystkie gałki)
Ale zapomnialem zaznaczyc, iz ani DS, ani GT2 aktualnie pod reka nie mam, wiec przetestowanie bylo niemozliwe. Dalem spekulacyjna odpowiedz, a ostatni akapit moglby byc doskonalym wstepem do tego, co napisales powyzej.

Tyle droga wyjasnienia - chyba oczyscilem sie z zarzutow :].
Awatar użytkownika
warmachine
User
User
Posty: 39
Rejestracja: 25 marca 2005, 12:56

Post autor: warmachine »

To mi się podoba. Wreszcie znalazłem rozwiązanie problemu dzięki wypowiedzi winter_mute. Teraz już mogę grać na gt2 jak się należy tzn. obydwie gałki działają analogowo. Naznaczyć należy że gram tym samym osprzętem co winter_mute czyli przejściówka manty oraz oryginalny dual shock (i według mnie jest to najlepszy sposób na grę na czym kolwiek gdyż nic nie zastąpi duala od sony). Przepełniony radością powracam do gry...

edit:
winter_mute zauważyłem że korzystasz z nieco innych sterowników niż te oryginalne gdyż masz troche inne oznaczenia klawiszy odpowiedzialnych za krzyżak. Jednak nie wykrywa mi drugiej gałki w GT2 a wiem że jest to osiągalne bo mam identyczny sprzęt z Twoim. Może wina leży w moich sterownikach - znasz rozwiązanie?
Pytanie tak poza tematem - planuję zakup drugiej takiej przejściówki ale mam obawy czy nie będą one ze sobą kolidować np. dublujące się przyciski u jednego z playerów?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

akie tam glupoty. Pisalem na podstawie wlasnych doswiadczen z wlasnym padem. Byc moze z nim cos nie tak, ale na pewno nie ze mna.
Nie bulwersuj się tak tylko przez to że na końcu zdania nie postawiłem ;) :D
winter_mute zauważyłem że korzystasz z nieco innych sterowników niż te oryginalne
Nie miałem tych oryginalnych gdyż dyskietka dołączona do przejściówki była uszkodzona. Stery pobrałem od producenta - są gdzieś tutaj >
http://www.manta.com.pl/sterowniki.php
planuję zakup drugiej takiej przejściówki ale mam obawy czy nie będą one ze sobą kolidować
Nie powinno być problemów
2BII!2B
ODPOWIEDZ