Final fantasy 8(NTSC) Problem z konfiguracją

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
GodLike
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 15 lipca 2005, 18:07

Final fantasy 8(NTSC) Problem z konfiguracją

Post autor: GodLike »

Gra chodzi zdecydowanie za szybko postacie biegają nie chodzą, a filmiki zapierdzielają jak dzikie. obecnie uzywam pluginów :bios-scph1001 usa Video pete`s open GL drivers 1.71 sound eternal spu plugin 1.41 cd-rom epsxe cdr wnt/w2k core 1.4.0. (bawiłem sie juz chyba we wszyskich konfiguracjach)Za wszyskie próby pomocy z góry dziękuje.[/b]
Mortus
Administrator
Administrator
Posty: 840
Rejestracja: 05 września 2002, 17:35

Post autor: Mortus »

Włącz "Use FPS limit" i "Autodetect FPS/...".
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Whatever is said in Latin, sounds profound.
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.
GodLike
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 15 lipca 2005, 18:07

Post autor: GodLike »

niestety na autodetect`ie gra itak chodzi na średnio 90 fps
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Tak ma to wygladac:

Obrazek

W razie jakichs niepowodzen zapraszam TUTAJ.
GodLike
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 15 lipca 2005, 18:07

Post autor: GodLike »

oki dałem rade ale to niejest do konca tak jak w tym artykule jak miałem ustawione tak jak tam jest napisane to za ch**a sie niechciało odpalic. mimo wszystko wielkie dzieki
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Sorki, że się w trybiam, ale osobiście nie widze różnicy między tym (pochodzi z artykułu o konfigu dla FF8)

Framerate:
- FPS limitation: on
- Frame skipping: off
- FPS limit: Auto

a screenem, który zarzucił BztRes
2BII!2B
Awatar użytkownika
Muzzy^F8
Senior
Senior
Posty: 227
Rejestracja: 20 czerwca 2003, 05:08

Post autor: Muzzy^F8 »

Moze kolega cos zle ustawil i screen mu pomogl. Wiesz - ja jak zaczynalem to w ogole bralem config od kumpla i tylko odpowiednie sciezki do plikow z biosem podmienialem + pada zamast klawiatury sobie ustawilem.
Z biegiem czasu sie samemu doszlo co robi co i teraz mam swoja wlasna konfiguracje optymalna.
Znaczy mialem - bo teraz kupiony GF6600 i sie jedzie na pluginie OpenGL2 :twisted: tam za duzo przestawiac nie trzeba. :roll:
Obrazek
Obrazek
Fear my anger. Fear my power.
I'm Dark Angel undercover.
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Moze kolega cos zle ustawil i screen mu pomogl.
Najwidoczniej. Ale nalezy wziac pod uwage fakt, iz screen z identycznym konfigiem jest dolaczony do arta odnosnie ustawien dla FF VIII. :]

BTW; Muzzy, jak milo, ze sie czesto udzielasz. Tak juz zostanie? ;]
GodLike
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 15 lipca 2005, 18:07

Post autor: GodLike »

Ok. Chciałbym coś zprostować... Niechodziło mi o różnice między screenem a artykułem (bo to faktycznie to samo) ale między artykółem a faktycznymi ustawieniami pluginów. Na tych podanych w artykule wogule niemogłem odpacić. Wine zwalam na moją wersię NTSC. :wink: Obecnie gra mi chodzi strasznie nieregularnie (przeważnie za szybko, czasem za wolno). ; W to że cos źle ustawiłem niewątpie, ale wszyskie schematy ustawień które widzałem i dostałem np. na forum testowałem było źle albo gorzej. Na koniec mam pytanie.. Jaka jest różnica między pluginami biosu bo testowałem 3 i na każdym gra mi chodzi?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

niestety na autodetect`ie gra itak chodzi na średnio 90 fps
Włacz sobie opcję "Screen smoothing" w pluginie graficznym, dodatkowo AA i FA min na 8x w ustawieniach karty graficznej - wierz mi że gra drastycznie zwolni po taich zabiegach.
A tak na serio to jeśli Autodetect nie działa tak jak powinien nic nie stoi na przeszkodzie by ustawić limit ręcznie na wartość 50fps - gra w systemie PAL / 60fps - w NTSC.
Na tych podanych w artykule wogule niemogłem odpacić. Wine zwalam na moją wersię NTSC.
Raczej na emu - jesli używasz 1.6.0 to wine zwal na niego - na 1.5.2 gra pracuje pięknie (przeszedłem kilkukrotnie), ew. możesz zwalac na samą grę - FF8 to strasznie problematyczny tytuł.
No i ostatnia zasadnicza sprawa - jak pisałem powyżej FF8 kilkukrotnie przeszedłem na ePSXe tyle że był to pełna, oryginalna wersja - jeśli pobrałeś grę z netu nie wiń Nas za problemy.
Na tych podanych w artykule wogule niemogłem odpacić.
Patrz powyżej + ustawienia powinny być zoptymalizowane pod kątem posiadanego sprzętu. Zważywszy iż spośród 900 zarejestrowanych użytkowników na artykuł o którym mowa zaliło się może z 5 osób nie widze sensu zmieniac ustawień na takie, które Tobie akurat działają by inne 100-300 osób automatycznie miało problemy z FF8. Wiesz zawsze można skorzystać z ustawień podstawowych danej wtyczki graficznej i dostosować je do swoich potrzeb, a jako że najwidoczniej większość osób nie ma problemów z podaną konfikuracją artykuł o FF8/9 pozostanie bez zmian.
Jaka jest różnica między pluginami biosu bo testowałem 3 i na każdym gra mi chodzi?
SCPH 1001 / 7502 są rekomendowane dla ePSXe - pierwszy ponieważ emu był pisany z jego wykorzystaniem, drugi ze względu na fakt iz był załączony z ostatnią wydaną wersja PSXa, a tym samym wszystkie błędy w poprzednim oprogramowaniu konsoli zostały z niego z grubsza usunięte.
2BII!2B
ODPOWIEDZ