Vandal Hearts II

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Awatar użytkownika
Tomi
Senior
Senior
Posty: 107
Rejestracja: 08 czerwca 2003, 23:55

Vandal Hearts II

Post autor: Tomi »

Wyczytałem tu na forum że Vandal Hearts II nie działa na ePSXe tak jak połowa japońskich gier (słowa w_m)
Pamiętam że Vandal Hearts była to jedyna i pierwsza gra typu RPG czy strategia (nie wiem dokładnie jaki jest gatunek tych gier) w którą grałem w ogóle.
Teraz moge mieć oby dwie części, wiem że VH2 pójdzie na CVGS ale nie chciałbym ujżeć dużych kwadratów i poprawić nie co obraz czy to w ePSXe czy SSSPSX czy nawet w PSXeven.

A tu screeny z gry:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Z tego co mi wiadomo, obydwie czesci Vandal Hearts sa emulowane przez ePSXe. VH na 100% - zarowno z wkorzystaniem wtyczek software'owych, jak i graficznych kombajnow Pete'a. Co do tej drugiej nie mam az takiej pewnosci.
Tomi pisze:Pamiętam że Vandal Hearts była to jedyna i pierwsza gra typu RPG czy strategia (nie wiem dokładnie jaki jest gatunek tych gier) w którą grałem w ogóle.
Nazywa sie toto tactical RPG albo strategia turowa z elementami RPG. Z takimi okresleniami mozna sie najczesciej spotkac. Nie ma bata, zebym nie nadmienil, iz najlepsza gra tego typu jest, byla i bedzie Final Fantasy Tactics od dawnego Squaresoft'u - kwintesencja gatunku, zjada oba VH razem wziete.

A co do Vandal Hearts, tak OT. W pierwsza czesc pykalem swego czasu pod CVGSem. Swietna gra i pioner gatunku na PlayStation. I chyba pierwsza tak rozbudowana gra tego typu. Niestety do FFT sie nie umywa.
Vandal Hearts 2, to juz byla krotsza przygoda. Pare sesyjek u kumpla na konsoli. Dobijalo mnie kretynskie rozwiazanie wykonywania ruchow - ruch przeciwnika w momencie twojego. Za malo taktyki, za duzo niepotrzebnych udziwnien. Pierwsza czesc ma u mnie jakies 8/10, druga slabe 6/10. FFT - 11/10, gwoli scislosci, he he.

BTW; powyzsze screeny wygladaja mi na VH1, a nie 2. Mam racje?
Awatar użytkownika
Tomi
Senior
Senior
Posty: 107
Rejestracja: 08 czerwca 2003, 23:55

Post autor: Tomi »

BzyRes pisze:powyzsze screeny wygladaja mi na VH1, a nie 2. Mam racje?
Tak to są screeny z VH1 :wink:
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Z tego co pamiętam problrmu były pod 1.5.2, natomiast według zapewnień autorów wersja 1.6.0 miała być kompatybilna z serią VH.

Tyle teorii, jesli chodzi o praktykę to sprawdzę gry jak tylko znajdę chwilę wolnego czasu.
2BII!2B
Awatar użytkownika
Tomi
Senior
Senior
Posty: 107
Rejestracja: 08 czerwca 2003, 23:55

Post autor: Tomi »

Wreszcie znalazłem czas i chęci na pozyskanie VH2. Gra normalnie się uruchamia, zdążyłem tylko do menu głównego i do pierwszej prezentacji (upadający zamek, ginący mieszkancy). Jeśli już do tego momentu gra nie sprawia problemów to mam nadzieje że i do końca będzie śmigała na ePSXe 8)
Awatar użytkownika
Kitek
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 25 kwietnia 2007, 12:16

Post autor: Kitek »

Grał ktoś w ogóle w VH2 na ePSXe 1.6.0?? Ja po prostu mam chyba zły config bo w walkach nie pokazuje mi ruchów postaci :( Jedynie ich ataki.
ODPOWIEDZ