Problem-TOCA-POMOCY

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
smyk
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 14 marca 2003, 17:29

Problem-TOCA-POMOCY

Post autor: smyk »

Mam gre Toca World Tourning Cars i problem. Gdy uruchamiam gre przez epsxe 1.5.2 dziala bez problemowo ale po wybraniu samochodu i trasy podczas wczytywania rajdu wylacza sie i w oknie emylatora wyskakuje: REGIM Opcode 01 UNK PC[000b6020]. Myslalem ze to wina CD i zrobilem ISO ale problem sie powtarza. Mam Gran Turismo 1,2, Tekken 3, Vanishing Point-te gry dzialaja poprawnie Dlaczego TOCA nie chce dzialac?????? POMOCY.POMOCY.POMOCY
DZIEKI ZA POMOC
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Wydawało Ci się dobrze :) bo to wina CD, a dokładniej zabezpieczeń... Spróbuj:
1) ściągnąć z TEJ strony i używać plików PPF/M3S.
2) Samodzielnie przygotować pliki SBI/M3S za pomocą pluginu P.E.Op.S. CDR tworząc je
a) od razu z płytki jeśli Twój napęd potrafi sczytywać subkanały
b) z plików *.cue, które tworzy np. CloneCD podczas tworzenia ISO.
3) Spróbuj też małego tricku - gdy gra się zatnie wciśnij klawisz F4 choć dwa powyższe sposoby powinny pomóc.

A tak wogóle to miło znów Cię widzieć na Forum, szkoda że zaglądasz tu tak rzadko [czyt. jak masz problem :] bo jakby na to nie spojrzeć to trochę się tu dzieje np. w działach Newsy masz aktualne nowinki ze świata emulacji PSXa, a w dziale OFF Topic wywiązało się kilka dyskusji na b. interesujące tematy 8)
2BII!2B
smyk
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 14 marca 2003, 17:29

TOCA

Post autor: smyk »

zainstalowalem ASPI i teraz jest z CD ok ale sciagnolem tez PPF do gry i podczas konfig. cd-romu zaznaczam USE PPF ale nie moge wybrac PPF tam gdzie go rozpakowalem jakby go nie widzial lub nie bylo. jak otwieram folder to jest: SLES 025.72.
DZIEKI ZA POMOC
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

zainstalowalem ASPI i teraz jest z CD ok
A nie mówiłem :) Trzeba było od razu pisać na forum, a nie bawić się GG :P
ale nie moge wybrac PPF tam gdzie go rozpakowalem jakby go nie widzial lub nie bylo. jak otwieram folder to jest: SLES 025.72.
Tak właśnie powinny się nazywać PPFy :) gdyz tylko w takiej postaci umozliwiają ich automatyczne ładowanie [jesli nazwa jest zgodna z nazwą płyty / wersją gry i plik zostanie skopiowany do folderu C:\...\ePSXe\PATCHES\] Natomiast aby skorzystać z pliku pod pluginem PeopSa należy zmienić jego nazwę i rozszerzenie np. na toca.ppf...
Więcej informacji o tym jak korzystać z tych plików znajdziesz TUTAJ
2BII!2B
smyk
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 14 marca 2003, 17:29

TOCA

Post autor: smyk »

dziala teraz ale tylko z plyty jak zrobie ISO to nie chce dzieje sie to samo. ale wazne ze dziala z cd troszke sie zacina ale dziala. DZIEKI ZA POMOC
DZIEKI ZA POMOC
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Jesli chcesz korzystać z PPFów podczas gry z ISO musisz korzystać z automatycznego ich ładowania - tzn skopiować plik SLES 025.72 [lub zmienić jego nazwę na odpowiednia do nazwy swojej wersji gry - nazwe tą znajdziesz na CD... becie brzmiała SLES / SLPS /SCUS / SCES XXX.XX ] i włączyć opcję "Auto load PPF files enabled" w menu "Options" emulatora.

I nie ma za co dziekowac - od tego jest to Forum :wink:
2BII!2B
Gość

Post autor: Gość »

skopiowalem plik do c:\...\epsxe\patches, wersje mam ta sama: na plycie jest: Sles_025.72 i ten sciagniety skopiowany tez jest:Sles_025.72 i opcje Auto load mam zaznaczona. i nie dziala. :(
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

ten sciagniety skopiowany tez jest:Sles_025.72 i opcje Auto load mam zaznaczona. i nie dziala.
Dziwne, dziwne :roll: A pisze w deebuggerze "patching game...OK" lub "using PPF file... OK" :?:

BTW; Żeby nie było wątpliwości - C:\...\epsxe\patches to katalog w folderze głównym ePSXe. Nie wiem gdzie masz rozpakowanego / zainstalowanego ePSXe więc napisałem w ten sposób.
2BII!2B
ODPOWIEDZ