FF9 po raz enty

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Heimdall
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 31 października 2005, 10:09

FF9 po raz enty

Post autor: Heimdall »

Przeglądając forum stwierdziłem, że z tą grą jest sporo problemów, jednak nie udało mi sie odnaleźć mojego.
No więc mamy taką sytuacje. Gra zacina mi się na niektółrych zaklęciach tzn. postać już szykuje sie do rzucenia zaklęcia jednak zatrzymuj e sie to na jej koncentracji. Jest to troche trudno wytłumaczyć. Wybieram zaklęcie, postać już ma rzucać, wyskakuje do przodu, macha różdżką czy czym tam ma i pyk. Nic się dalej nie dzieje. Tzn. moge np. wybracz czynności dla pozostałych złonków, muzyka leci itp. ale gra stoi cały czas w tym samym miejscu. Nie wiem czy to błąd gry czy emulatora. Prosze o pomoc!
Awatar użytkownika
fox
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 20 lipca 2004, 15:42

Post autor: fox »

po pierwszse
sprzęt twój
po drugie ustawienia emu
po 3
grasz z iso czy CD
po 4
gra orginał
czy pirat

opd jeśli grasz z cd zrub iso
to tyle

MODERATORZY DO ROBOTY
Heimdall
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 31 października 2005, 10:09

Post autor: Heimdall »

Twoja wypowiedź nie była jakoś specjalnie wyczerpująca. Gram z iso, a właśnie konkretnie to chodzi mi o ustawienia. Właśnie co w ustawieniach mogłoby powodować ten problem?
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Heimdall, na samym poczatku poczytaj sobie wyczerpujacy poradnik, ktory znajduje sie TUTAJ. Powinienes analogicznie skonfigurowac emulator wraz z pluginami. Jesli gra jest kompletna, wszystkie problemy powinny zniknac.
fox pisze:MODERATORZY DO ROBOTY
Masz jeszcze jakies zyczenia?
Heimdall
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 31 października 2005, 10:09

Post autor: Heimdall »

Niestety nie pomogło. Gra zacina sie na specyficznych zaklęciach np. thundaga czy sleep, ale to skutecznie blokuje mi rozgrywke. Najpewniej to wina samej gry. Tak czy inaczej wielkie dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Sprawdz jak FF IX bedzie dzialal pod innym emulatorem, np. CVGS / SSSPSX. Sprobuj zalaczyc ISO do virtual drive - polecam Daemon Tools [dostepny w dziale Download]. Po zamountowaniu obrazu przekonfiguruj odpowiednio plugin Cdrom, aby wskazywal odpowiednia litere napedu [w tym przypadku litere dysku wirtualnego].
outsid4r
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 06 stycznia 2006, 03:10

Post autor: outsid4r »

kurczę... mam ten sam problem... zmiana pluginów nic nie daje... kombinowałem już wszelkie możliwości... a najgorsze jest to że siedzę na 3 cd przy walce z Kują... a on głównie atakuje Thundagą... a przy tym zaklęciu mam przycinkę...
przeczytałem już chyba wszystkie tematy o FF9... nic nie pomaga... co zrobić? ratujcie proszę... [/url]
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Domyslam sie, ze jest to wersja PAL i grasz z ISO, a nie z plyty.

1. Sprobuj zmiany pluga na dowolny software'owy [np. od P.E.Op.S.].
2. Jesli zechce lub bedziesz zmuszony pozostac przy Pete's OpenGL / D3D, w sekcji compatibility ustaw:

- Offscreen drawing: 2
- Framebuffer texture: 2
- Framebuffer access: 0

3. Nic nie pomaga? Wygrzeb jakas CD-RW i wypal 3CD. Uruchom gre z napedu, uzywajac P.E.Op.S. CDR Driver 1.4. Jesli gra nie zechce sie zalaczyc lub wystapia jakies niespodziewane problemy, trzeba bedzie zczytac subkanaly - odpowiedni artykul poswiecony temu zagadnieniu lezy w dziale PlayStation > Artykuły.

4. Spotkalem sie jeszcze z rozwiazaniem, ktore polegalo na przedefiniowaniu ustawien dla triggerow - L1, L2, R1, R2 i nawalaniu tychze na przemian w trakcie owej walki, zwisu, etc. Nie wiem, na ile skuteczna jest ta metoda, ale w razie kompletnej klapy warto sprobowac.

5. Owej walki z Kuja juz nie pamietam, ale moze jest jakis sposob na obejscie zawieszek. Zawsze mozna uzywac Save State i Load State, aby wypracowac sobie sytuacje, w ktorej nie zostana uzyte czary, powodujace zwisy.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5223
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

jesli zawiedzie powyższe to spróbuj ustawić "Off-Screen drawing" na "3: Enhanced". Ponadto nie używaj SaveStateów bo mogą powodować komplikacje - spróbuj grać od ostatniego save bez tej opcji, a nóż widelec sie nie zatnie :D

Co do emu i wtyczek: Koniecznie ePSXe 1.5.2 i Pete DX6 D3D lub Pete OpenGL. Z innymi może być klopot.
2BII!2B
outsid4r
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 06 stycznia 2006, 03:10

Post autor: outsid4r »

spoko.. dziękować za trud.. ale to jednak nie była wina plugsów.. to płytka była zrypana.. zdobyłem inną i jest wporządku.. ale się cieszę:P aż chyba nocki nie prześpię:P:P:P
ODPOWIEDZ