gry nie działają

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Gajus
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 06 listopada 2005, 15:18

gry nie działają

Post autor: Gajus »

Wszystko ładnie pięknie tylko co jest :?: Chcę obie zobaczyć jak to działa,wkładam płytke z demówkami,pojawia się ekranik za nim coś się ładuje i dosłownie gdy się miało włonczyć znikają ekraniki i nic się nie dzieje,po prostu po załadowaniu odrazu się wyłanczają i nic.
Co jest nie tak :?: Bios działa wszystko działa ale gier nie widać.Prosze o pomoc :!: :!:
Ostatnio zmieniony 10 listopada 2005, 09:21 przez Gajus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

A ja prosze o szczegolowa informacje odnosnie konfiguracji emulatora i pluginow, uzytkowanego systemu operacyjnego, specyfikacji technicznej komputera i obecnosci niezbednego softu [zaktualizowane sterowniki do karty graficznej oraz ASPI]. Oczywiscie mozna zgadywac w ciemno, ale rownie dobrze moznaby bylo ruszyc glowa oraz palcami i poszukac rozwiazan na forum.
Gajus
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 06 listopada 2005, 15:18

Post autor: Gajus »

tyle co wiem to ePSXe InPCP i nic pozatym
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

W takim razie: FAQ, Konfiguracje oraz Lista kompatybilności. Milej lektury.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

1) Masz zainstalowane sterowniki :?:
2) Próbowałeś odpalić cokolwiek poza wspomnianą przez Ciebie płytką z demkami :?:
3) Wklej mi prosze na forum informacje z debugerra, w tym celu:
- uruchom tryb MS-DOS (pod Win9x) lub wiersz poleceń (pod Win2k/XP)
- wklep/lub skopiuj w oknie następujący kod

Kod: Zaznacz cały

C:\InPCP\ePSXe160.exe > C:\error.txt
oczywiście ścieżke trzeba zmienić, a nazwy dłuższe niż 8 znaków zamiaenić na DOSowe np. dla ePSXe InPCP zainstalowanego w "Program Files" nalezy wpisać

Kod: Zaznacz cały

C:\Progra~1\ePSXeI~1\ePSXe160.exe > C:\error.txt
i wciśnij Enter
- po załadowaniu emulatora uruchom CD tak jak zawsze
- a po zamknięciu programu skopiuj zawartość pliku "C:\error.txt' na forum
2BII!2B
Gajus
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 06 listopada 2005, 15:18

Post autor: Gajus »

Wybaczcie za mojego brata troche sie nie zna i problem jusz mu rozwiązałem wystarczyło tylko biosy wżucić i cos jescze ale jusz nie pamientam pzdr dla wszystkch za pomoc i dla vincenta za jego nietypowy humor............
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Gajus pisze:i dla vincenta za jego nietypowy humor...
Podejrzewam, że chodzi CI o Tryb MS-DOS... Chodziło mi o właczenie okna dosowego pod Win9x, a nie wyjście do DOSa jak Twój brat to uczynił wnioskując po jego PW. Może nie wyraziłemsię jasno - to mi się ostatnio zdarza z powodu grypy i 3-dniowego ślęczenia nad praca mgisterską... zresztą sprawdź sam - po wykonaniu opisanych operacji w pliku tekstowym powinno znaleźć się coś takiego

Kod: Zaznacz cały

 * Running ePSXe emulator version 1.6.0. 
 * Running ePSXe emulator version 1.6.0. 
 * Memory handlers init. 
 * ePSXe: PSX BIOS loaded [C:\Program Files\ePSXe InPCP\bios\scph7502.bin]. 
 * Init cdrom ... ok
 * Cdrom open...  ok 
 * NTSC cdrom detected. 
 * Doing init gpu[0]... 
 * Gpu open[0]... 
 * Direct input init ok. 
 * Doing spu init... 
 * Spu open... 
A co do reszty:
Gajus pisze:jusz mu rozwiązałem wystarczyło tylko biosy wżucić
Nie bez znaczenia w instalatorze ePSXe InPCP znajduje się poniższy tekst >
[...]
2) Emulatory PSXa takie jak ePSXe wymagają(!) do pracy BIOSu. Możesz go zrzucić z własnej konsoli bądź zdobyć w inny sposób [ponieważ jest to nielegalne nawet nie zadawaj sobie trudu pytając]. Skonfigurowałem emulator by używał BIOSu SCPH-7502, więc upewnij się, że plik „scph7502.bin” znajduje się w folderze „[ePSXe]\BIOS\”. Jeśli chcesz skorzystać z innego BIOSu przejdź do menu {Config > BIOS} i wybierz swój plik.
[...]
Wystarczyło przeczytać :P

Tak czy siak, cieszę się że działa :D
2BII!2B
raqus
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 14 października 2005, 14:48

Post autor: raqus »

witam
u mnie jest problemik tego rodzaju gierki startuja ok a jak zaczynam grac po paru sekundach ora dostaje slimaczych ruchow tnie sie niesamowicie co to moze byc za przyczyna poradzcie cos???? :((
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

- mozesz miec zbyt wolny komputer
- byc moze uruchomionych jest milion programow, ktore zamulaja procesor -stad spowolnienia
- moze wypadaloby odswiezyc sterowniki do karty graficznej
- CDROM nawala? jesli wykazuje taka tendencje, staraj sie grac z ISO
- przeskanuj HDD w poszukiwaniu robakow, wirusow i grzybow
ODPOWIEDZ