Chrono Cross

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
emu freak
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 05 stycznia 2006, 18:23

Chrono Cross

Post autor: emu freak »

Witam mam ogromny problem :( a mianowicie gdy chcę wejść na status jakiejś postaci to gra się wiesza i pokazuje się czarny obraz

Plugin: Pete's D3D Driver 1.1.73
Author: Pete Bernert
GFX card: NVIDIA GeForce 6600 GT

Resolution/Color:
- 640x480 Fullscreen - [32 Bit]

Textures:
- R8G8A8A8
- Filtering: 6
- Hi-Res textures: 0
- Palettized tex windows: off
- VRam size: 32 MBytes - 105 textures usable

Framerate:
- FPS limit: on
- Frame skipping: off
- FPS limit: Auto

Compatibility:
- Offscreen drawing: 2
- Framebuffer texture: 2
- Framebuffer access: 0
- Alpha multipass: on
- Mask bit: on
- Advanced blending: hardware

Misc:
- Scanlines: off [0]
- Unfiltered FB: off
- Dithering: on
- Screen smoothing: on - supported
- Full vram: off
- Game fixes: on [00000000]

Tak mam skonfigurowanego epsxe. Proszę o pomoc jak mam skonfigurować ten emulator aby pozbyć się tego problemu i aby polepszyć grafikę.

Mam jeszcze problem odnośnie chrono cross wie może ktoś naczym polega walka w tej grze albo jeszcze lepiej zna ktoś jakąś stronkę gdzie można o tej grze poczytać i dowiedzieć się o wszystkich sztuczkach.

BARDZO PROSZĘ O POMOC !!!
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

1) Graj na starszej wersji emulatora - ePSXe 1.5.2
2) w sekcji Special game fixes wtyczki wideo włacz opcje "Odd/even bit hack"
3) warto by zaktualizować wtyczki.
emu freak pisze:Mam jeszcze problem odnośnie chrono cross wie może ktoś naczym polega walka w tej grze albo jeszcze lepiej zna ktoś jakąś stronkę gdzie można o tej grze poczytać i dowiedzieć się o wszystkich sztuczkach.
One and only www.gamefaqs.com
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2006, 21:58 przez winter_mute, łącznie zmieniany 2 razy.
2BII!2B
Thomas_Anderson[NEO]
Junior
Junior
Posty: 29
Rejestracja: 09 stycznia 2006, 16:08

Post autor: Thomas_Anderson[NEO] »

Z kolei ja mam podobny problem - używam Pete's OpenGL Driver 1.76 poprawnie skonfigurowany zgodnie ze wskazówkami tej strony psemu.pl i lipa bo kiedy uruchamiam jakąkolwiek grę nic nie działa , a mianowicie pokazuje się czarny obraz i ePSXe oraz system nie odpowiada a w wydajności użycie procesora jest 100% - normalna lipka i jeszcze jak było wszystko w porządku to nie mogłem sterować gry za pomocą klawiatury mimo, że w pad1 i pad2 było dane na Digital Only. .Bardzo proszę o pomoc, będe wdzięczyny, tylko nie chce faq bo to już w sumie przeczytałem. I tak w ogóle to o co chodzi z tą edycją postów ??

Plugin: Pete's OpenGL Driver 1.1.76
Author: Pete Bernert
Card vendor: NVIDIA Corporation
GFX card: GeForce4 MX 440 with AGP8X/AGP/SSE/3DNOW!

Resolution/Color:
- 640x480 Window mode
[32 Bit]- Keep psx aspect ratio: off

Textures:
- R8G8B8A8
- Filtering: 2
- Hi-Res textures: 0
- VRam size: 0 MBytes

Framerate:
- FPS limitation: on
- Frame skipping: off
- FPS limit: Auto

Compatibility:
- Offscreen drawing: 2
- Framebuffer texture: 1
- Framebuffer access: 0
- Alpha multipass: on
- Mask bit: on
- Advanced blending: on

Misc:
- Scanlines: off
- Line mode: off
- Unfiltered FB: off
- 15 bit FB: off
- Dithering: off
- Screen smoothing: off
- Screen cushion: off
- Game fixes: off [00000100]
ThomasAnderson
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

1) w kwestii Chrono Crossa >
http://www.psemu.pl/psx.php?dzial=Artyk ... nfig&id=cc
Thomas_Anderson[NEO] pisze:żywam Pete's OpenGL Driver 1.76 poprawnie skonfigurowany zgodnie ze wskazówkami tej strony psemu.pl i lipa bo kiedy uruchamiam jakąkolwiek grę nic nie działa ,
A Biosw ma :?: Sterowniki zainstalowane :?:
Thomas_Anderson[NEO] pisze:a w wydajności użycie procesora jest 100% - normalna lipka
Emulatory PSXa to takie dziwne stworzenia, że zjadają całe zasoby procesora na śniadanie, to nie żadna lipa tylko normalny stan rzeczy.
Thomas_Anderson[NEO] pisze:i jeszcze jak było wszystko w porządku to nie mogłem sterować gry za pomocą klawiatury mimo, że w pad1 i pad2 było dane na Digital Only.
A ustawił odpowiednio sterowanie - pod interesującymi przyciskami - tutaj nawet nie monz namieszać jesli nie przestawiałeś to użyj klawiszy domyślnych. BTW; skąd wiesz że nie działa skoro nic nie odpaliłeś :?:
Thomas_Anderson[NEO] pisze:I tak w ogóle to o co chodzi z tą edycją postów ??
Chodzi o to żeby nie zaśmiecać forum piszac jedną wypowiedź pod drugą, tylko o to żeby użyć przysik "Zmień" i dodać nowy tekst do już istniejącego. Ddotyczy to tylko 2 pisanych kolejno po sobie wpisów tego same użytkownika. Jeśli ktoś odpowiedział na Twój post, i pizesz odp. do tej odp. :D to jest to jak najbardziej prawidłowe zachowanie... ale bicie kolejnego wpisu, pod już istniejącym wpisem jeszcze zanim ktoś na niego nie odp nie jest mile widziane.
2BII!2B
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

To zadna gra nie dziala, czy Chrono Cross? Jak juz musisz zalozyc nowy temat, to zakladaj, zamiast pisac przepis na zupe w watku o hodowli szczurow. Mam nadzieje, ze sie rozumiemy.

Po drugie. Carny obraz / czarny ekran. Masz na forum wyszukiwarke - wpisz w niej te frazy, a znajdziesz dziesiatki tematow,w ktorych problem zostal WYCZERPANY. Podpowiem tylko, ze jego rozwiazanie zwykle sprowadza sie do zainstalowania

- ASPI
- w miare nowych sterownikow do karty graficznej
Thomas_Anderson[NEO] pisze: a w wydajności użycie procesora jest 100%
Na temat zuzycia procesora rowniez byl ostatnio temat i 100% to nic dziwnego, a na pewno nic dziwnego, jesli nastepuje zwis systemu.
Thomas_Anderson[NEO] pisze: I tak w ogóle to o co chodzi z tą edycją postów ??
Chodzi o to, ze masz nie dopuszczac do sytuacji, w ktorej dwa Twoje posty znajduja sie bezposrednio jeden pod drugim. Od edycji masz przycisk "Zmień", o czym juz zreszta mowilem.
Thomas_Anderson[NEO]
Junior
Junior
Posty: 29
Rejestracja: 09 stycznia 2006, 16:08

Post autor: Thomas_Anderson[NEO] »

Bios mam SCPH1001.BIN , mam też SCPH9002.BIN - PAL, ale ten drugi 9002 nie za bardzo działa . Mam Nvidia, DirectX 9.0c chyb.a i gry mi chodziły na tym pluginie dobrze, grafika była nie za bardzo. Tylko, że odpalłem jedną grę dzisiaj i dobrze było tylko, że bez sterowania klawiaturą pomimo, że pisało mi tam w pad1 i pad2 Digital Only i po tym jak uruchomiłem tą grę żadne gry mi się nie chciały uruchamiać oraz system mi się zawieszał . Mam AMD Althon XP.
ThomasAnderson
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Zatem polecam instalacje ASPI [PlayStation > Download > Narzedzia > Force ASPI 1.7].

I jeszcze raz mowie - poczytaj tematy na forum, bo tam JUZ znajduja sie odpowiedzi...
alien
Senior
Senior
Posty: 210
Rejestracja: 03 marca 2003, 18:45

Post autor: alien »

Ja mysle ze kazdorazowo powinnismy sie pytac - jakie zrodlo gry , a dopiero pozniej kombinowac.Bo wydaje mi sie ze moze tez byc problem odnosnie zrodla. Zle zgranie i stad problemy
Obrazek
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

A ja mysle, ze o takich rzeczach powinien od razu informowac user, ktory pisze w sprawie problemu. Bo nieraz juz cyce opadaja, kiedy info zglaszajacego problem ogranicza sie do wzmianki o czarnym ekranie i kilku nieistotnych pierdoletach. Przydalby sie tu manual zadawania pytan, ale szczerze mowiac watpie, by go ktos przeczytal od A do Z i wzial sobie do serca.

A wracajac do rozwiazania problemu - pytanie aliena, jak najbardziej na miejscu/ :]
emu freak
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 05 stycznia 2006, 18:23

Post autor: emu freak »

Witam mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Chrono Cross może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega system walki ???? Proszę o pomoc :)
ODPOWIEDZ