Tomb Raider - problem

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Awatar użytkownika
pico
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 10 lutego 2006, 14:08
Kontakt:

Tomb Raider - problem

Post autor: pico »

Witam.
Otóż mam problem z TR1, którego (mimo iż orientuję się w konfiguracji i sprawach emulatora) nie potrafię rozwiązać. Włączam grę z płyty to wszystko na emulatorze chodzi normalnie - filmiki działają, menu się włacza, po New Game następuje filmik i mogę grać.
Lecz gdy zrzuciłem obraz (*cue - przez Alcohol 120%) na dysk i odpalam grę przez obraz, to gra włącza się, są loga firm, filmik początkowy, dźwięk działa normalnie, a szybkośc emulacji jest w pełni odpowiednia. Jednakże gdy wybieram New Game i ma się pokazać pierwsza wstawka z gry, wtedy to się nic się nie pokazuje, a Ja mogę podziwiać jedynie czarny obraz mojego monitora :? .

Uzywam takiej konfiguracji pluginu graficznego (na tej konfiguracja każda inna gra działa):

Plugin: Pete's OpenGL Driver 1.1.76
Author: Pete Bernert
Card vendor: ATI Technologies Inc.
GFX card: RADEON 9600 XT x86/MMX/3DNow!/SSE

Resolution/Color:
- 1024x768 Fullscreen - NO desktop changing [32 Bit]
- Keep psx aspect ratio: off

Textures:
- B8G8R8A8
- Filtering: 6
- Hi-Res textures: 1
- VRam size: 0 MBytes

Framerate:
- FPS limitation: on
- Frame skipping: off
- FPS limit: Auto

Compatibility:
- Offscreen drawing: 3
- Framebuffer texture: 2
- Framebuffer access: 0
- Alpha multipass: on
- Mask bit: on
- Advanced blending: on

Misc:
- Scanlines: off
- Line mode: off
- Unfiltered FB: off
- 15 bit FB: off
- Dithering: off
- Screen smoothing: on
- Screen cushion: off
- Game fixes: off [00000103]



Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego jakże irytującego problemu. Z góry dziękuję :wink: .
Carbuncle
Junior
Junior
Posty: 8
Rejestracja: 17 grudnia 2003, 23:10

Post autor: Carbuncle »

Tak się składa, że po latach wróciłem na to urocze forum, aby zapytać o pewną kwestię. Ale skoro już tu wszedłem... =]

Problem miałem swego czasu ten sam i z tego, co pamiętam, niestety nie udało się go rozwiązać. Lecz, o czym jestem dla odmiany absulutnie przekonany, z pewnością nie spędzał mi snu z powiek, a rozwiązanie nie należy/nie należało do moich priorytetów życiowych, zatem nadzieja jest ;). Jeżeli się uda, to może i sam skorzystam, .iso zalega gdzieś na jednym ze starych dysków...

Pzdr.

[mod="przez winter_mute"] Opcja "Zmień"... nie boli!!! :] [/mod]

I udało się =]. Użyj pluginu Mooby'ego do obsługi .iso z opcją "Use new caching", resztę ustaw jak zwykle.

A co mi tam...? ;>
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Carbuncle
Junior
Junior
Posty: 8
Rejestracja: 17 grudnia 2003, 23:10

Post autor: Carbuncle »

Do admina: jasne, że jest, ale edytować też trzeba umieć. IMHO zepsułeś na starcie całą koncepcję artystyczną postów ;>.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Carbuncle pisze:Do admina: jasne, że jest, ale edytować też trzeba umieć. IMHO zepsułeś na starcie całą koncepcję artystyczną postów ;>.
Trzeba było zedytować samodzielnie :P koncepcja artystyczna by pozostała, za to czerwonej ramki by nie było.
2BII!2B
Awatar użytkownika
pico
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 10 lutego 2006, 14:08
Kontakt:

Post autor: pico »

Carbuncle pisze:Użyj pluginu Mooby'ego do obsługi .iso z opcją "Use new caching", resztę ustaw jak zwykle.
Taa... a to jest plugin CD-ROM'u, a ja mam... obraz tej gry :? .
No i chciałbym zagrać z obrazu na wtyczce "Pete's..."

Da się jednak jakoś rozwiązać ten problem :?:
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

pico pisze:Taa... a to jest plugin CD-ROM'u, a ja mam... obraz tej gry
CDRMooby, to plugin Cdrom - owszem - ale dedykowany obrazom i ich obsludze, wlaczajac tak niezbedne w wielu przypadkach rzeczy, jak np. CDDA.

AFAIR, w razie problemow z TR1 / TR2, wystarczylo podmountowac obraz pod virtual drive [ja uzywalem Daemon Tools lub Clone'owego / Alc120%] i z niego bootowac plyte. Gwarancji na skutecznosc zabiegu nie dam, ani nie dam sobie oczu wypalic, w razie jakbym nie mial racji, ale warto sprobowac - byc moze nie bedzie konieczna przesiadka na inny plugin Cdrom niz... ulubiony.
ODPOWIEDZ