Zawiecha i błąd w FFVII

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
czwm
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 14 czerwca 2006, 19:38

Zawiecha i błąd w FFVII

Post autor: czwm »

Mam problem z gierką FFVII szukałem na forum ale podobnego przypadku nie spotkałem,albo źle szukałem. W bibliotece gdy Sephiorth gada z Cloudem i mają wychodzić z pokoju wywala mi się błąd :( "Opcode 1d UNK (PC001f0008) (1629689,148)" do tej pory nic się nie działo i wszystko śmigało szybko i jak należy.Konfigurowałem ePSXa tak jak było podane na forum,mam wersje 1.6.0 i nie pomaga również przesiadka na 1.5.2.Nie wiem czy może to być spowodowane tym,że chciałem spolszczyć sobie wersje gierki a jak później sprawdziłem to wersja NTSC.Gierka nie jest zRIPowana choć jest to "kopia zapasowa",odpalam z ISO

Mam Celerona M 1,4 GHz
256 RAM, grafike Intel Extreme Graphics 2 64 MB
Napęd DVD-CDRW



O zonk :shock: teraz to nawet nie chce wogóle gierka odpalić,pokazuje się tylko napis Sony Computer Entertainment America i dalej nic prócz czarnego ekaranu i tak z każdą z trzech płytek,moge jedynie odpalić save state ale po chwili wyskakuje błąd o którym pisałem powyżej.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Jeśli gra przestała działać a wczesniej wyświetlała "Opcode " proponuję dwa rozwiązania:
1) przeinstalowanie emulatora... wraz z usunięciem ustawień z rejestru. Jesli nie wiesz jak to zrobić to ściągnij i zainstaluj ePSXe InPCP bo ta aplikacja robi to au\tomatycznie.
2) jesli zaś błąd wystąpii w opisywanym newralgicznym momencie to ponownie zrzuć grę do obrazu ISO, bo podejrzewam iz płyta była porysowana i coś się rypneło przy zrzucaniu gry na HDD. Ewentualnie możesz spróbować przejść ten moment na innym emulatorze np. CVGS, zapisać grę i powrócić do ePSXe - jako że obydwa emulatory obsługują ten sam standard plików memorycardów nie powinno być z tym większych problemów.
2BII!2B
czwm
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 14 czerwca 2006, 19:38

Post autor: czwm »

Nic nie daje,próbowałem również na PSXEven i też nic wyświetla tylko Sony Computer Entertainment America i dalej stoi.Ma ktoś może save state z miejsca troszke za tym momętem co gadają w bibliotece bo teraz jedynie w ten sposób odpala gierka.A co do przejścia na innym emulatorze to odpada bo gierka nie chce wskoczyć dalej niż za wcześniej wspomniany napis i nie mam możliwości wejścia do jakiegokolwiek menu. Z innymi nie mam problemu,nawet z RIPami


Ok już sobie poradziłem,załatwiłem sobie inną wersje,również NTSC ale śmiga jak ta lala :D
huggo_trol
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 20 lutego 2007, 02:22

Post autor: huggo_trol »

Skri ze sie wkrecam w cudzy temat ale... mam podobny problem... u mnie pojawia sie ten problem w momencie kiedy chce zmienic plyty w FFVII z cd1 na cd2.... obie plyty odpalam w formacie ISO z dysku bo mam ich image... wyskakuje mi cos typu (bo czasem inne cyfry na koncu sa) Opcode 3d UNK (PC 001801e4) (3506879,19)... nie wiem co robic.... juz 2 raz mam cos takiego.... wtedy zrezygnowalem ale tera korci mnie zeby grac dalej...

Da sie cos z tym zrobic...?
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Da sie cos z tym zrobic...?
W przypadku żonglerki kompakto-obrazami zawsze polecam postępować wg schematu:

1. CD [umownie] nr 1 uruchamiasz z ISO.
2. CD nr 2, czyli kolejny, mountujesz w wirtualnym dysku.
3. Kiedy gra prosi o włożenie następnego dysku, wciszkasz Escape, przechodzisz do File > Change Disc, po czym wybierasz CDROM.

Pamiętaj, aby w pluginie napędów zdefiniować dysk wirtualny jako DOCELOWY.
huggo_trol
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 20 lutego 2007, 02:22

Post autor: huggo_trol »

Kurde zainstalowalem sobie daemon tools'a i zrobilem tak jak napisales... ale nic... tera nie ma bledu... ale caly czas pokazuje sie obrazek "please insert CD 2" :/
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Przedstaw konfigurację Cdrom plugina. Może być zwykły screen wrzucony na ImageShack.
huggo_trol
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 20 lutego 2007, 02:22

Post autor: huggo_trol »

Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

1. CD [umownie] nr 1 uruchamiasz z ISO.
2. CD nr 2, czyli kolejny, mountujesz w wirtualnym dysku.
3. Kiedy gra prosi o włożenie następnego dysku, wciszkasz Escape, przechodzisz do File > Change Disc, po czym wybierasz CDROM.
Zamień kolejnością punkt 1. i 2., a na samym końcu wybierz ISO zamiast CDROM.
huggo_trol
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 20 lutego 2007, 02:22

Post autor: huggo_trol »

kurde na poczatku z cd-romu wogole nieodpala....:/ tz jak wlaczam run cd-rom (ofc laduje go do daemona) to pojawia sie czarny ekran i na tym sie konczy....

zmienilem plugin z P.E.Op.S. CDR Drivera 1,4 na SaPu's CD-ROM Plugin 1.0 skonfigurowany zgodnie z tym z bylo napisane w artykulach... i probowalem na wszystkie sposoby :
ISO->ISO
ISO->CD-ROM
CD-ROM->CD-ROM
CD-ROM->ISO

za kazdym razem 1cd dziala i all jest ok ale przy zmianie w kazdym z przypadkow po wybraniu change disc i zaladowaniu drugiego pojawia sie blad z Opcode...:/
ODPOWIEDZ