Resident Evil 1 Director's Cut problem.

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
falkon
Junior
Junior
Posty: 19
Rejestracja: 18 stycznia 2007, 14:38

Resident Evil 1 Director's Cut problem.

Post autor: falkon »

Witam. Gra w wybranych miejscach zwalnia do 1 FPS i to dosłownie. Grać się tak nieda:( np. w pierwszej walce z wężem na strychu, czy w zalanych pomieszczeniach. Załączam konfig emu i screen z konfigu WIDEO.

ePSXe 1.6.0: scph9002, jednak w katalogu bios pisze 7502, Pete's openGL 1.75, Eternal SPU plugin 1.41, Moob2 cd disk image driver 2.8

Screen: http://img219.imageshack.us/my.php?imag ... 22uxw8.jpg
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Konfiguracje sprzetowa podaj.
scph9002, jednak w katalogu bios pisze 7502
Dziwaczna sprawa. Przejdz do Config > BIOS i zaladuj to, co masz w tym katalogu. Plik BIOSu oczywiscie.
falkon
Junior
Junior
Posty: 19
Rejestracja: 18 stycznia 2007, 14:38

Post autor: falkon »

Sprzęcik słabiutki:

Celeron 2,2GHz, 640 mb ram i GF4mx 440 64mb.

Edit: BIOS mam załadowany 7502.
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Sprzet jest wzglednie ok. Nie pogardzilbym takim.

Na poczatek zmniejsz rozdzielczosc. W Resident Evil nie uswiadczasz wielu obiektow 3D, takze strata jakosci grafiki bedzie naprawde minimalna. Druga sprawa - w ustawieniach Compatibility konfiguracji plugina graficznego smialo zdefiniuj Framebuffer textures dla wartosci 2. Zaptaszkuj tez Mask bit i Advanced blending. Nastepnie zamknij ePSXe i przejdz do ustawien karty graficznej [p-klik na pulpicie > Właściwości]. Jesli uzywasz Detonatorow [uniwersalnych sterownikow do kart z rodziny nVidia], wylacz anty-aliasing - odpowiedni panel z suwakami znajdziesz w zakladce Ustawienia wydajnosci. Mozesz tez zgasic niepotrzebne procesy w systemie - zawsze pare FPS wiecej.

Nastapila jakas poprawa?
falkon
Junior
Junior
Posty: 19
Rejestracja: 18 stycznia 2007, 14:38

Post autor: falkon »

Żadnej poprawy, zero FPS więcej. To już chyba koniec :( sprawdziłem też inny obraz z RE1 normalnym i w tych samych miejscach to samo :/
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

A jak sprawa wyglada na ePSXe 1.5.2? Probowales innych Cdrom / Sound [np. P.E.Op.S. DSound Audio Driver] pluginow? Sprobuj tez podmountowac obraz pod Daemon Tools - uruchom gre z [wirtualnej] plyty.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

A ja polecam wypróbować wtyczkę Pete`s DX6(D3D) :D
2BII!2B
falkon
Junior
Junior
Posty: 19
Rejestracja: 18 stycznia 2007, 14:38

Post autor: falkon »

Sorki że trochę długo mnie nie było. Nic nie pomogło, natomiast wtyczka D3D powoduje przyspieszenie gry do takiego tempa, że nieda się grać :D
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Nic nie pomogło, natomiast wtyczka D3D powoduje przyspieszenie gry do takiego tempa, że nieda się grać
Za szybko to chyba lepiej niż za wolno. Druga sprawa to opcja fps-limit znajdująca sie w ustawieniach wtyczki graficznej i odpowiedzialna za ograniczenie prędkości wyświetlanej grafiki. Zresztą temat wałkowany nie od dziś:
http://www.psemu.pl/psx.php?dzial=FAQ#pyt3
2BII!2B
falkon
Junior
Junior
Posty: 19
Rejestracja: 18 stycznia 2007, 14:38

Post autor: falkon »

winter_mute --> nie pomagało. Zmieniałem od 1 do 200 nic. Ale udało mi się pozbyć zwlonien, po prostu zaktualizowałem plugin graficzny z Opengl 1.75 do 1.76 i śmiga aż miło :D

Ale jest nowy problem. (: W Resident Evil 3 mam problem z dzwiękiem, postacie wymawiaja początek zdania i się urywa. A w intrze w ogole niema głosu :/ sprawdzałem na jakimś badziewnym emulku i jest głos, ale ja chcę grać na ePSXe :( jest na to jakaś rada ?
ODPOWIEDZ