problem z grą Spyro 2

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Mantus
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 15 sierpnia 2003, 13:05

problem z grą Spyro 2

Post autor: Mantus »

Mój problem polega na tym,że muzyka w ePSXe,w Spyro 2 działa w przyśpieszonym tempie w stosunku do normalnego tempa gry,tzn.,że muzykę słychać w przyspieszonych obrotach a tempo gry jest normalne.Podkreślam że Spyro 2 jest orginalną grą,nie ściągniętą z netu.Prosiłbym uprzejmie o pomoc.
alien
Senior
Senior
Posty: 210
Rejestracja: 03 marca 2003, 18:45

Post autor: alien »

Najprawdopodobniej jest to wina błednego ustawienia pluginu dźwiękowego.Podaj jakiego używasz
Obrazek
Mantus
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 15 sierpnia 2003, 13:05

Post autor: Mantus »

Używam pluginu dzwiękowego Eternal SPU Plugin 1.41
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

1. której wersji emu używasz :?:
2. podaj ustawienia pluginu dźwiękowego :!:
2BII!2B
Mantus
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 15 sierpnia 2003, 13:05

Post autor: Mantus »

1.Używam emulatora e PSXe,wersja 1.6.0
2.Ustawienia pluginu:Enable Sound (włączone),Enable CDDA Sound (włączone),pozostałe dwa ustawienia gdy włączam to muzyka strasznie zarywa i spowalnia grę.
Ostatnio pojawił się jeszcze jeden problem związany z przechodzeniem gry.Gdy przechodzę Spyrem do innego świata to pojawia sie jakiś błąd i emulator się wyłącza.Myslałem że błąd polega na biosie (mam wersję 7502) więc zmieniłem bios na 1002 ale jest to samo.Użyłbym innego biosu,ale zadnego innego nie znalazłem i trudno będzie znalezć inny.Byłbym wdzięczny za pomoc.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Ustawienia pluginu:Enable Sound (włączone),Enable CDDA Sound (włączone),pozostałe dwa ustawienia gdy włączam to muzyka strasznie zarywa i spowalnia grę.
Bardziej chodziło mi o ustawienia samego Eternala, a nie emulatora odnośnie wł/wy dźwięku. Problem wygląda na zwykły brak synchronizacji, trudno jednak powiedzieć (bez konfiguracji sound plugina) czy to wina emu czy wtyczki. Podaj konfig i sprawdź czy sytuacja wygląda identycznie przy korzystaniu z modułów dźwiękowych tj.: PeopS DSound i ePSXe SPU core.
Ostatnio pojawił się jeszcze jeden problem związany z przechodzeniem gry.Gdy przechodzę Spyrem do innego świata to pojawia sie jakiś błąd i emulator się wyłącza.
Problem z 2 i 3 częscią gier o smoku Spyro (przynajmniej w starszych wersjach emulatora) tkwił w danych subkanałowych, a dokładniej w zabezpieczeniach w nich zawartych. Ów problemy praktycznie uniemożliwiały granie i dopiero nowa wersja 1.6.0 poprawiała te niedociągnięcie, ale widać nie do końca. Myślę, że pomogłoby użycie pliku PPF, ale z powodu przebudowy nie znajdziesz ich w serwisie NGEmu tak jak przedtem. Spróbować zatem można czegoś innego:
- zrzuć grę do ISO za pomocą CloneCD
- upewnij się, że dane subkanałowe również zostały zapisane (w katalogu z iso powinny znajdować się pliki o rozszerzeniu *.sub)
- przekonwertuj plik *.sub do łat SBI/M3S za pomocą plugina P.E.Op.S. CDR Driver
- włącz obsługę plików SBI/M3S w plugsie i w odpowiednim miejscu wybież nowo utworzone pliki łat.
Dokładny opis czynności znajdziesz w dziale {Teksty > Inne} nazwa arta związana jest z subkanałami (jeśli mnie pamięć nie myli).
BTW; Jeśli masz dobry napęd możesz sprawdzić czy zadziała bezpośrednie sczytywania danych subkanałowych z płytki (Opcja "Read subchannels" w konfiguracji pluginu PeopS CDR).
2BII!2B
Mantus
Junior
Junior
Posty: 5
Rejestracja: 15 sierpnia 2003, 13:05

Post autor: Mantus »

Z wykorzystaniem programu Clone CD też będzie trudno,szczególnie dlatego że nie mam nagrywarki(a tylko dzięki nagrywarce można korzystać z tego programu,prawda?).Ale żeby juz nie zawracać nikomu głowy swoimi problemami to sam spróbuję dojść do rozwikłania tych zagadek związanych ze Spyrem.Dzięki za dotychczasowa pomoc.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Nie zawracasz głowy - wręcz pomagasz... Rozwiązując ten problem pomagamy jednocześnie tym, którzy zetkną się z nim w przyszłości.
Tymczasem wypróbuj czy podane rozwiązania coś zmienią tzn.;
- czy zmiana pluginu dźwiękowego rozwiąże problem asynchronicznego dźwięku
- czy użycie PeoPS CDR (zarówno próba bezpośredniego sczytywania suubk z płyty jak i stworzenie łat SBI/M3S) odedtnie gę w krytycznych momentach.
Z wykorzystaniem programu Clone CD też będzie trudno,szczególnie dlatego że nie mam nagrywarki(a tylko dzięki nagrywarce można korzystać z tego programu,prawda?)
Nie... możesz używać tego softu bez nagrywarki... Bez problemu zrzucisz nim płytki, jedyne ograniczenie to fakt, że nie będziesz mógł ich wypalać.
2BII!2B
ODPOWIEDZ