Chrono Cross - filmiki

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Fisz

Chrono Cross - filmiki

Post autor: Fisz »

No to tak: Mam chrono crossa na CD i pierwszy filmik mi sie zacina:( mam te wszystkie wasze super pluginy i nowego epsxe ale to nic nie daje:( pomoc! jakies ustawienia czy cos...
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

1. Aby pograć w CC nalezy korzystać z ePSXe 1.5.2 bo są spore problemy z 1.6.0 - gra się zazcina podczas korzystania z elementali :(

2. A co do zacięcia filmu to mogę zapytać tylko o jedno. Skąd wziołeś tego CC - z grą są różne problemy, ale filmy powinny być odtwarzane bez problemów. Jeśli to gra ściągnięta z i-netu, albo jakiś jednopłytowy rip to daj sobie spokój - najlepszą rzeczą którą możesz zrobić to skombinować sobie pełną wersje.

3. I co to właściwie oznacza "pierwszy filmik mi sie zacina" - emu się zatrzymuje, dźwięk się przycina czy film skacze :?: Mógłbyś być trochę bardziej precyzyjny

BTW; a masz zainstalowane stery ASPI :?:
2BII!2B
Fisz

Post autor: Fisz »

1. Ok juz zmieniam;)
2. CC jest kopiowany z oryginalu ale jak i gdzie nie wiem bo nie jest moj.
3.Najpierw skacze i zacina sie zawsze w tym samym momencie, ale nowy problem jest bo gra tez skacze mi i to jak!

A te sterowniki to co?
Mortus
Administrator
Administrator
Posty: 840
Rejestracja: 05 września 2002, 17:35

Post autor: Mortus »

Co do ASPI to przeczytaj sobie ten temat (wszystko jest w nim wyczerpująco opisane) http://www.psemu.pl/forum/viewtopic.php?t=237.
A co do skaczącej gry, to zmniejsz sobie usawienia pluga graficznego i włącz w "special game fixes" funkcję "odd/even hit black", bez której w CC ani rusz :)
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Whatever is said in Latin, sounds profound.
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Jak się zapoznasz z powyższym to poprosiłbym o krótkie info:
1. jaki masz sprzęt
2. jakich plugsów używasz
3. i jakie są ich ustawienia
4. w jakim stanie jest płyta - jakieś rysy :?:
2BII!2B
Fisz

Post autor: Fisz »

Mortus - dawno wlaczylem(przegladalem inne tematy i tam ktos mowil o tym) ale ja nie widze roznicy(jestem przecietnym uzytkownikiem prograMU):)
Winter - 1. Odrtazu mowie ze slabo i to pewnie glowny powod skakania: GeForce 3 Ti 200, Pentium 333Mhz MMX:P, 128 DDRAM, CD LG 12x i Win 98 SE
2. Pluginy:cdrXeven_v0.93, spuEternal141, spupeopsdsound107, gpupeopssoftwin115, gpupete173 - duzo wam to nie da bo skopiowalem nazwy plikow rar:P i jezeli chodzi o to co uzywam to niewiadomo bo ciagle cos zmieniam(moze cosik pomozecie z wybrniem najlepszych?)
3.Ustawienia mam na najgorsze jakosciowo zeby tylko obok fisalo Fast, Fastest :P albo powylanczane...
4. Plyta bez rys to rzadkosc, a ta ma ich sporo ale to takie male(nie sadze zeby to bylo przez to bo laser w CD mam napewno wystarczajacy)
HELP!!:)
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Oki, po kolei:
CD LG 12x (...) Plyta bez rys to rzadkosc, a ta ma ich sporo ale to takie male
Niedobrze, oj niedobrze - zrzucenie gry do ISO (polecam do tego CloneCD - dokładny opis co i jak użyć był podany już kilkakriotnie, przeszukaj forum) wpłynie doskonale na prędkość emulacji.
GeForce 3 Ti 200, Pentium 333Mhz MMX:P, 128 DDRAM, CD LG 12x i Win 98 SE
Rzeczywiście słabo, minimum to nie jest, ale do rekomendowanej konfiguracji trochę daleko. Na szczęście k. graficzna powinna trochę pomóc. Ja widziałbym to tak:

BIOS: SCPH7502

Video: Pete`s OpenGL 1.73 z ustawieniami:
  • Resolution/Color:
    - 640x480 Window mode [32 Bit] <= uwaga o 16b poniżej
    - Keep psx aspect ratio: off

    Textures:
    - R4G4B4A4 lub jesli sprzęt pociągnie R8G8B8A8
    - Filtering: 2
    - Hi-Res textures: 0
    - VRam size: 0 MBytes (Autodetect)

    Framerate:
    - FPS limitation: on
    - Frame skipping: off
    - FPS limit: Auto

    Compatibility:
    - Offscreen drawing: 2
    - Framebuffer texture: 2
    - Framebuffer access: 0
    - Alpha multipass: on
    - Mask bit: on
    - Advanced blending: on

    Misc:
    - Scanlines: off
    - Line mode: off
    - Unfiltered FB: off
    - 15 bit FB: off
    - Dithering: off
    - Screen smoothing: on
    - Screen cushion: off
    - Game fixes: on
    > use old frame skipping
    > direct framebuffer updates
    > odd/even bit hack
:!: Aby przyśpieszyć można także zmienić głębie kolorów na 16bit, włączając dodatkowo:
> Color dithering
> Unfiltered framebuffer update. :!:
[komentarz] dzięki tym ustawieniompowinieneś wyciągnąć parę ładnych fpsów w grach, szkoda tylko, że CC to jedna z najładniejszych i tym samym jedna z najbardziej wymagających (mocnego hardwaru) gier, które odpalisz na ePSXe [/komentarz]

Dźwiek: ePSXe SPU core 1.5.2. lub P.E.Op.S. DSound (pracujący w trybie Mono)

CDRom: jak już mówiłem, żaden plugin, ani napęd CD/DVD nie zastąpi porządnego ISO :)
2BII!2B
Fisz

Post autor: Fisz »

Ok dzieki i powiedz mi czemu mam dziwne wrazenie ze o epsxe wszystko wiesz?:) jak zrobie to dam znac co i jak.
Aha czy jest mozliwosc zrobienia z ISO spowrotem zwykle CD?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Ok dzieki i powiedz mi czemu mam dziwne wrazenie ze o epsxe wszystko wiesz?
Eeee... przestań bo się zaczeriwenię :) Poza tym to wszystko to przesada... coś tam wiem ponieważ:
1) z ePSXe korzystam non-stop już od wersji 1.4.0
2) od ponad roku prowadzę stronę o tym emu
3) prawie od roku odpowiadam na pytania ludzi na łamach forum (wcześniej odpowiadałem przez maile - przawdziwa rzeź)
Podsumowując rzec można, że wiedza na temat ePSXe bierze się z tego samego źródła co z każdej innej dziedziny > z doświadczenia.
Jesli ccesz to sam możesz nabyć ja w łatwy i szybszy sposób - poczytaj pliki readme z emu i pluginów, przejrzyj zawartość strony (szczególnie działy Teksty, Niusy i Lista Kompatybilności), posiedź trochę na forum (poczytaj, spróbuj pomóc innym - nowy aktywny user jest tu zawsze mile widziany), a gwarantuję Ci, że w ciągu pół roku będziesz wiedział tyle co ja, jesli nie więcej.
Aha czy jest mozliwosc zrobienia z ISO spowrotem zwykle CD?
Oczywiście nawet na kilka sposobów np.:
- jesli tworzysz ISO za pomocą softu do kopiowania płyt (np. CloneCD) zgrasz obraz na płytkę równie łatwo jak go utworzyłeś korzystając z odpowiedniej opcji (w tym przypadku "Write CD").
- jeśli utworzyłeś obraz za pomocą softu przeznaczonego jedynie do tworzenia ISO tj. ISO Producer lub innego najlepiej jest go zamountować na virtualnym napędzie (DeamonTools rulez) i skopiować zawartość bezpośrednio z wirtuala na płytkę za pomocą programu do kopiowania CD (znów CloneCD).
2BII!2B
Fisz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 17 sierpnia 2003, 16:51

Post autor: Fisz »

no to tak: gra sie wiesza w poczatkowym filmiku w tym samym momencie co zawsze, ale to juz musi byc spowodowane samym zwaleniem plyty. Ale filmik juz olac bo problem jest takie ze ustawilem weszystko jak chcieliscie i mam ISO ale gra chodzi caly czas ponad ok 30 klatek :( da sie przyspieszyc?
A ten plik ISO da sie tez CloneCD z pliku .bin?
ODPOWIEDZ