Problemy z Ape Escape

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Adult
Administrator
Administrator
Posty: 524
Rejestracja: 03 kwietnia 2003, 16:24

Problemy z Ape Escape

Post autor: Adult »

Problem polega na tym ze gra wymaga pada Analogowego a ja nie mam niestety pada. Czy da sie to jakosc obejsz albo czy moge ustalic joya tak zeby robil za pada analogowego ?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Z uruchomieniem gry nie bedzie problemu - wystarczy ze przelaczysz sie na tryb analogowy sterowania (klawisz F5)...

Gorzej z sama gra, bo za uzywanie siatki / miecza czy innego sprzetu sluzy prawa gala analogowa (lewym zas poruszasz, a kontrolerem cyfrowym obracasz kamere, w dodatku nie rzadko trzeba uzywac klawiszy R3 / L3)... mozna pokombinowac z joyem przypisujac mu odpowiednie wartosci z prawej osi analogowej, ale szczerze powiedziawszy nie polecalbym tego...
...gdyz osobiscie, gdy zaczynalem bawic sie w lapanie malpiszonow mialem spore trudnosci z przyswojeniem sterowania na GamePadzie (z 3 osiami i 12 przyciskami), wiec mozesz spodziewac sie nie malych problemow przy kombinowanym sterowaniu w postaci klawiera + joy...

Moja rada - zaopatrz sie w porzadnego pada - bez niego nie dotykalbym tego tytulu.
2BII!2B
Platyna
Junior
Junior
Posty: 10
Rejestracja: 08 grudnia 2006, 13:06

Post autor: Platyna »

Ja mam inny problem. Gdy jestem w menu gra mi nie reaguje jak klikam na new game albo by przejść na load game. Nic. Zero reakcji :/ Jak sobie z tym poradzić?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

1) Grasz na game-padzie czy klawiaturze
2) "F5" wciskał?
3) wszystkie przyciski są dobrze skonfigurowane?
2BII!2B
Platyna
Junior
Junior
Posty: 10
Rejestracja: 08 grudnia 2006, 13:06

Post autor: Platyna »

GamePad
Tak
Tak

Ja jest video demo lub intro to mogę je wyłączyć i wtedy reaguje ale w menu nie :/
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

więc tak, osobiście nie wiem w czym tkwi problem, bo przed chwilą grę odpaliłem i działa bez problemu, więc poniżej zamieszczam tylko kilka uwag:
1) kontroler cały czas (od momentu właczenia, poprzez konfigurację i grę) MUSI być w trybie analogowym, na dualshockach aktywowanym przez wciśnięcie przycisku nad lampką i sygnalizowanym przez świecenie lampki "analog".
2) w konfiguracji MUSISZ skonfigurować wszystkie przyciski na pierwszym padzie łącznie z osiami i przyciskami L3/R3 [screen "konfig" poniżej]. Drugi kontroler nieaktywny czyli tryb Digital i wszystko na NONE.
3) W czasie gry musisz się upewnić, że pierwszy pad działa w trybie analogowym [na obrazku "gra" oznaczono to czerwoną ramką w prawym górnym rogu]. Menu wywołujesz przyciskiem Delete na klawiaturze.

Tyle , sprawdź i pisz o rezultatach

WW. obrazki
Konfiguracja: https://psemu.pl/files/oldfiles/files/ae_konfig.jpg
Screen z gry: https://psemu.pl/files/oldfiles/files/ae_gra.jpg
2BII!2B
Platyna
Junior
Junior
Posty: 10
Rejestracja: 08 grudnia 2006, 13:06

Post autor: Platyna »

No to problem prawdopodobnie tkwi w tym, że nie mam możliwości podczepienia pada od psxa i gram padem usb.
Awatar użytkownika
Piotrexo
Junior
Junior
Posty: 13
Rejestracja: 30 października 2007, 16:18

Post autor: Piotrexo »

Mam podobny problem jak platyna tylko na epsxe 1.5.2 niechce mi działać Ape Escape On the loose leci filmik i naciskam wszystkie guziki zero reakcji nic się nie dzieje.Prosze pomóżcie nie moge włączyć nic w menu.a jak się gra na klawiaturze to jak ustawić analoga?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Mam podobny problem jak platyna tylko na epsxe 1.5.2 niechce mi działać Ape Escape On the loose leci filmik i naciskam wszystkie guziki zero reakcji nic się nie dzieje.
Pokombinuj z klawiszem F5.
.a jak się gra na klawiaturze to jak ustawić analoga?
Wydaje mi się że tak samo jak za pomocą gamepada. Niewygodne to będzie, ale jeśli nie ma innego wyjścia.
2BII!2B
Awatar użytkownika
Piotrexo
Junior
Junior
Posty: 13
Rejestracja: 30 października 2007, 16:18

Post autor: Piotrexo »

myszką gram na analogu w ape escape i jest niewygodnie działa mi już gra tylko nie wiem jak łapać małpy siatką normalnie musze podskakiwać i wtedy łapać niewygodnie mi tak jest,jestem w rundzie której chodzi się z anteną namierzającą i niewiem którym guzikiem ją użyć a jak podskakuje to nią tylko udeżam o ziemie i tyle .pomóżcie prosze i jeszcze jedno dlaczego jak robie tematy nie ma ich,zrobiłem dwa i nie moge znaleźć a napisałem w ps1 vs gry.
Pomórzcie prosze jest tu ktoś?

[mod]Usuwanie 10 (jak nie wiecej - bo juz przestalem powyzej 7 liczyc :P) postow na ten sam temat podopisywanych gdzie sie da troche potrafi wkurzyc!
NIE SPAMUJ!!!
M^F8[/mod]
ODPOWIEDZ