Problem z Crashami

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Radnaro
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:14

Problem z Crashami

Post autor: Radnaro »

Witam. Mam problem z grafiką, We wszystkich tytułach jest tak samo (czyli crash 1,2,3,TR..) Problem jest taki iż na pluginie Pete Open GL i GL2 grafika niby git, wszystko ladnie tylko postacie i niektore elementy tła są dziurawe jak sitko ( przykładowo crash ma sporo pikseli w kształcie trójkątow na sobie i sa to dziury na wylot) we wszystkich crashach jest tak samo. jak zmieniam plugin graf. na pete D3D to dziury znikaja i juz jest OK tylko ze chodzi normalnie a nagle wszystko zwalnia.i tak w kolko. Kombinowalem juz w konfiguracjach cos robic ale zero efektu. Moj komp to
Semprom 1.7 GHz
Kart. Graf Radeon HD 2600 512MB
Ram 1GB
Win XP SP3
Proszo o pomoc bede bardzo wdzieczny.
Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2009, 00:35 przez Radnaro, łącznie zmieniany 1 raz.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Poproszę o:
1) jakieś screeny obrazujące problem
2) konfigurację poszczególnych pluginów graficznych
3) odpowiedź na kilka pytań:
- jaka wersja pluginów i emulatora?
- czy problem występuje w innych tytułach z ePSXe ?
- czy próbowałeś przeinstalować sterowniki i DirectX?
- czy próbowałeś odpalić grę z użyciem wtyczki DX6(D3D)?
- czy aktywowałeś opcje w sekcji special game fixes, szczególnie te zawierające magiczne słowo ATI w nazwie?

BTW; GRAFIKA, więc "mam problem z grafiką"... popraw bo razi w oczy.
2BII!2B
Radnaro
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 22 czerwca 2009, 22:14

Post autor: Radnaro »

screeny :
http://c.wrzuta.pl/wi1564/42c35f8300017 ... 0/dsc00054
http://c.wrzuta.pl/wi1925/5434edc4001fc ... 0/dsc00057
takie same dziury są w niektórych elementach tła.

Konfiguracje pluginów mam taką jak w tym artykule na tej stronce
http://www.psemu.pl/psx.php?dzial=Artyk ... d=maxfx#3D
mając taką podstawe coś tam zmieniałem kombinowałem ale efekt żaden.

Emulator sciagalem z tej stronki czyli ePSXe In PCP...ale i na 1.5.2 i na 1.6.0 jest tak samo.(na 1.7.0 tez sprawdzałem...ale nic...czyli to nie wina emulatora)

Na innych tytułach też tak jest : /

Przeinstalowanie sterów tez nie pomogło. Prubowałem już z wtyczka DX6 D3D ale jest ten sam efekt co w D3D czyli co chwila wszystko zwalnia.
Tą opcję game fixed sprawdziłem i też nic. Nie mam już pomysłów.
ani nie mogę pozbyć się tych dziur we wtyczce Open GL/GL2
ani nie mogę sprawić by płynnie chodziło z wtyczkami D3D
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

na 1.7.0 tez sprawdzałem...ale nic...czyli to nie wina emulatora
Nie sądzę - jak mam strzelać to celuje w sterowniki, bo te od ATI zawsze gryzły się z pluginami od Pete'a. Proponuję dla wtyczki OpenGL:

1) zmienić wartość "VRam size" na maksymalną z dostępnych, bądź wpisz ręcznie wielkość stosowną dla Twojej karty graficznej
2) aktualizacja sterowników na najnowszej wersji to przymus, wiec uderzaj na:
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx
3) czasem pomaga również wgranie rozpakowanego pliku:
http://www5.zippyshare.com/v/95446993/file.html
do katalogu głównego ePSXe.

Wykonaj w kolejności, po każdym z powyższych kroków sprawdzaj rezultaty i pisz co zaobserwowałeś.
2BII!2B
ODPOWIEDZ