Problem z memorka w ePSXe

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Fjuczers
Junior
Junior
Posty: 7
Rejestracja: 21 października 2006, 09:21

Problem z memorka w ePSXe

Post autor: Fjuczers »

odpalilem sobie wlasnie FF7 na ePSXe 1.7.0 - graficznie slicznie, filmiki itp balangaja swietnie. Dochodze do savepointu, daje zapis i zapisalem gre na pierwszej memorce na pierwszym slocie, w drugim savepointcie chcialem zapisac na pierwszej memorce na 2gim slocie ale zobaczylem komunikat:

not enough memory left on Memory card

na drugiej memorce to samo (na pierwszym slocie sie zapisuje normalnie, ale jak chce kolejnego savea zrobic na drugim to jest ten sam blad)

myslalem ze memorki sie spierdzielily jakos - ale moge bez problemu nadpisac save na pierwszym slocie na obu memorkach a potem wczytac.

na 1.5.2 jest to samo... jakis czas temu gralem w FF9 i nie mialem takich problemow (programy nie byly zmieniane czy modyfikowane - te same confingi)

ktos cos poradzi ? zeby sie nie okazalo ze narazie moge tylko zapisywac na 2 slotach a za pare dni zapisy zdechna czy cos :cry:
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

W pierwszej kolejności zrób sobie savestate w okolicy, bądź na samym 'save-poincie' by niepotrzebnie nie utracić danych. Następnie uruchom ponownie emulator, lecz nie wchodź do gry, po czym. Utwórz nowe karty pamięci dla FF7, tzn:
- menu {Config > Memory Cards}
- Select na pierwszej karcie
- wybrać jakikolwiek plik, lecz nie wciskać OK, zamiast tego
- wjechać na pozycję "Nazwa pliku" i zmienić wartość na np "ff7_cd1.mcr"
- teraz ok.
Wejść do gry, wczytać savestate`a i sprawdzić czy można zapisać stan gry na więcej niż jednym slocie.

Sprawdź i pisz o rezultatach.
2BII!2B
Fjuczers
Junior
Junior
Posty: 7
Rejestracja: 21 października 2006, 09:21

Post autor: Fjuczers »

winter_mute pisze:Sprawdź i pisz o rezultatach.
dziala, stworzylem nowe memorki tak jak mowiles i spokojnie zapisalem po 3 sloty na kazdej memorce i bez problemow loadnalem :)
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

dziala, stworzylem nowe memorki tak jak mowiles i spokojnie zapisalem po 3 sloty na kazdej memorce i bez problemow loadnalem
Więc problem mamy rozwiązany.
Jeśli mogę coś zasugerować to w przyszłości proponuję tworzyć nowe memorki dla każdej uruchamianej gry, gdyż zapobiegnie to dalszym problemom i pozwoli usystematyzować (łatwe wyszukiwanie, dużo wolnych slotów) zapisywane dane.
2BII!2B
ODPOWIEDZ