PALowe Gran Turismo / Gran Turismo 2 i ePSXe 1.5.2

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

we wtyczce wideo włącz opcje fps limit i usta ją na autodetect. Ot cała filozofia.
2BII!2B
przemeklwo
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 27 grudnia 2007, 09:35

Post autor: przemeklwo »

witam,

probowalem roznych ustawien graficznych w epsxe i wciaz mi sie przycina gran turismo 2. mam laptopa, toshiba l40-14f (1GB ram, 1,46 dual-core, grafika- Intel x3100) czy grafika jest za slaba zeby normalnie pograc w gran turismo 2? to jest zintegrowana karta i ma chyba do 326 MB pamieci.

dzieki za pomoc

pozdr.
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

czy grafika jest za slaba zeby normalnie pograc w gran turismo 2?
Jest i nie jest, ale... Jeśli już chcesz używać wtyczki ze wsparciem dla akceleracji, niech NIE BęDZIE to czasem Pete's OpenGL2. W grę wchodzą jedynie Pete's D3D oraz Pete's OpenGL. Druga sprawa - nie przesadzaj z rozdzielczością, efektami wygładzania i filtrowania anizotropowego. Kwestia nr 3 - polecam GT2 uruchamiać w trybie software, a więc z użyciem P.E.Op.S. Soft Driver 1.17; wewnętrzne karty graficzne na ogoł nie nadają się do grania, zatem wypadałoby wykorzystać moc drzemiącą w procesorze, który dedykowany jest emulacji software'owej.
przemeklwo
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 27 grudnia 2007, 09:35

Post autor: przemeklwo »

dzieki za rade ale nie wiem za bardzo jak mam zagrac przez P.E.Op.S. Soft Driver 1.17? ja mam do wyboru w opcjach graficznych tylko 3 rzeczy: Pete`s D3D Driver 1.65; Pete DX6 D3D Driver 1.65; Pete`s OpenGL Driver 1.65 Musze sciagnac i zainstalowac cos dodatkowego?

dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Musze sciagnac i zainstalowac cos dodatkowego?
Tak, http://www.psemu.pl/psx.php?dzial=Downl ... le&plik=17

Kopiujesz DLL do katalogu plugins. Potem na liście wyboru pluginów powinna pojawić się pozycja 'P.E.Op.S. Soft Driver 1.17'.
przemeklwo
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 27 grudnia 2007, 09:35

Post autor: przemeklwo »

udalo sie ale nie wyglada to za ciekawie :( wytlumacz mi jak to dziala ze np max payne 2 chodzi mi bez problemu tak samo np fifa 08 a gran turismo ktore jest o wiele starsza i chyba graficznie mniej wymagajaca (przynajmniej od max payna) nie chce dobrze nawet na niskich detalach?
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Max Payne 2, Fifa 2008 i inne to gry optymalizowane pod Windows i DirectX. Gran Turismo 2 musisz programowo emulować, a do optymalnej emulacji potrzeba sprzętu ~kilkanaście razy mocniejszego niż ten, który chcemy "udawać".

Druga sprawa - detali w GT2 nie możesz zmieniać. Możesz co najwyżej włączyć/wyłączyć efekty. Oczywiście tylko z poziomu emulatora, a nie samej gry.

Co do wydajności emulacji GT2 - na moim starym stacjonarnym Duron 600, 512/133, GF2MX 200 gra śmigała aż miło. Twój sprzęt powinien poradzić sobie z tym tytułem. Problem może dotyczyć nie tyle grafiki, co CPU - napisaleś, że masz pod maską dwa rdzenie. Zerknij tutaj i skorzystaj z rad winter_mute'a.

Aha, koniecznie miej zainstalowane ASPI. Nie zaszkodzi też odpalać grę z dysku [File > Run ISO].
przemeklwo
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 27 grudnia 2007, 09:35

Post autor: przemeklwo »

no wyglada to teraz troche lepiej ale to jeszcze nie jest szczyt marzen :) daruje juz sobie, pogram tak jak jest.

dieki panowie za wszystkie wskazowki !!!

pozdr!
sokol22
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 06 stycznia 2008, 05:22

Post autor: sokol22 »

Witam to moj pierwszy post na forum,
Mam taki o to problem w GT2 i gra zamiast mi sie zacinac ona dziala 2albo3 razy szybciej niewiecie moze czemu ? aha uzywam ePSXe 1.6.0
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Widzę, że olewamy Regulamin i nie korzystamy z gotowych materiałów dostępnych na stronie. Szkoda.

W konfiguracji plugina graficznego:

Framerate:
- FPS limitation: on
- Frame skipping: off
- FPS limit: Auto
ODPOWIEDZ