Final Fantasy IX zonk :<

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
andri
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 15 grudnia 2003, 03:34

Final Fantasy IX zonk :<

Post autor: andri »

Generalnie chodzi o to ze gierka jakies pol roku temu dzialala mi bezproblemowo(takze iso jest na 100% dobre) a teraz pojawily sie problemy. ePSX mam skonfigurowanego dokladnie jak to bylo w opisie do ffIX zreszta z pluginami probowalem juz wszystkiego takze to na bank cos innego. Chodzi o to ze gierka ma strasznie duze pauzy. Np przy samej planszy startowej po kliknieciu na "continue" plansza z wyborek savegama laduje sie dopiero po okolo minucie... Najgorsze ze tak samo jest w grze...wchodze do nowej lokacji i czekam czekam czekam....w koncus ie zaladuje ale taka gra mija sie z celem. CO TO MOZE BYC ? ratunku :-)) juz nawet sciagalem finala po raz drugi bo myslalem ze sie przez przypadek zle nagral na plyte...ale jest dokladnie to sam. Gram z obrazu i wszystko jest ladne piekne tylke ten czas czekania.....tragedia...wchodze gdzies, pojawia sie czarny ekran i dopiero po 30sec-minucie laduje sie lokacja. Sprzecik do athlonik 1,6xp + gf3ti200, 256ddr, Pluginy skonfigurowane tak jak w artykule o ffIX....chociaz probowalem juz setek innych konfiguracji i wszystkich wersji ePSX - niestety nadal to samo :(
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

A ASPI i najnowsze Detonatory masz zainstalowane ?
Próbowałeś odpalać na ePSXe 1.52 ?
andri
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 15 grudnia 2003, 03:34

Post autor: andri »

Mam i aspi i najnowsze detki. Probowalem pod 1.50 1.5.2 1.6.0 i ogolnie wszystko :) ...mysle ze to moze jakies sterowniki od filmow albo co...chociaz dziwne bo dzieje sie nie tylko przed filmami ale i w samej grze. Z chrono crossem mam podobnie. Najgorsze ze to samo mam i pod winXP i pod winME...chyba musze sprobowac na innym kompie :<
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator
Posty: 2048
Rejestracja: 17 lutego 2003, 18:50

Post autor: BzyRes »

Qrna, jakoś dziwny ten przypadek... Może pomoże (ale się rymło;)) lektura tego tematu : http://www.psemu.pl/forum/viewtopic.php?t=361
Jeśli nie, to pozostaje czekać na szefa :D.
Po 10 minutach...
Już odszedłem od kompa z zamiarem wszamania co nieco, ale moja głowa zatroskana Twoim problemem przypomniała sobie w międzyczasie pewną rzecz... Otóż na moim kompie podobny błąd występuje w FF7 - przed walką wszystko zwalnia, przy przechodzeniu do lokacji to samo... Dzieje się tak gdy mam włączony Antialiasing (wł/wył we właściwościach karty graficznej), więc możesz spróbować wyłączyć AA i miejmy nadzieję pomoże...
Koniec
andri
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 15 grudnia 2003, 03:34

Post autor: andri »

Niestety nie pomoglo...mam antyaliasing i anizotropy wylaczone. Co lektury tamtego tematu to przejrzalem wszystko co bylo na forum w sprawie tej gry i niestety rozwiazania brak :< Podam przykladowy czas zeby byla dokladna orientacja. Odpalam cd 1 odrazu ukazuje sie intro, potem wciskam klawisz start zeby pominac intro i wybieram z menu glownego "continue" ....zanim wczyta sie plansza z wyborem slotu czekam 20 sekund... i tak mniej wiecej jest z kazda lokacja w grze...przy czym zdarza sie ze gierka poprostu sie zawiesza. Tak jak mowilem mam 100% pewnosc ze obraz jest dobry bo kiedys z niego korzystalem i smigalo ze hej...zreszta sciagalem raz jeszcze iso 4cd z osla i to samo :(
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Ciężka sprawa,

na początek proponuje sprawdzić czy ma to związazek z AA o którym pisał Mortus. Po drugie sprawdziłbym jaki wpływ na prędkość mają ustawienia framebuffera - ustaw opcję "Framebuffer texture" na 1, a "Framebuffer access" na 0. Po trzecie sprawdź czy w tle nie masz przypadkiem włączonych zazsoborzernych programów - wyłacz wszystkie komunikatory (GG/Tlen) programy antywirusowe, czy soft do zasysania (Koza / eMule itd...)

Sprawdź i pisz jakie efekty - wymyslimy coś optymalnego dla Ciebie

BTW; grę odpalaj pod ePSXe 1.5.2 - na najnowszej wersji są problemy.
2BII!2B
andri
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 15 grudnia 2003, 03:34

Post autor: andri »

Eureka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dziala :))))))) ale rozwiazanie nadaje sie do ksiegi guinessa ;-))) Otoz wyobrazcie sobie ze mialem skonfigurowane klawisze od joypada jako przyciski "1" "2" "3" "4" na klawiaturze.......powrocilem do ustawien "defoult" i dziala :))) Jest to na 100% to... - sprawdzilem znowu zmienilem na 1234 i znowu zonk.... Ale jestem uradowany :)) Mam jeszcze tylko drobny problemik z dzwiekiem w ktorym czasami <nie czesto ale czasem> slychac takie trzaski. Nie wiem czy to kwestia emulacji czy tez jest szansa na zrobienie dzwieku bezblednego ?? Uzywam eternala ustawionego tak jak w opisach konfiguracji <fiz do ff9 wlaczony>
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

No, no... :lol: tego się nie spodziewałem :)

Co do dżwięku to jesli masz go skonfigurowany wedle zaleceń tzn Eternal z ustawieniami z tekstu o FFIX to spróbuj tylko zmienić, a raczej zwiększyć bufor dźwięku - opcję zwiększ o 2 i sprzawdź jak chodzi, jeśli klapa to znów zwiększ o 2 itd.. itd do wartości... hmmm przy 20 bankowo będzie już dobrze (pamiętaj tylko że przydzielasz w ten sposób pamięć qwięc im liczba będzie mniejsza tym lepiej - stąd krokowy system przydziału bufora)
2BII!2B
ODPOWIEDZ