Problem z Dino Crisis

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Narwaniec
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 17 października 2003, 15:55

Problem z Dino Crisis

Post autor: Narwaniec »

Witam ponownie. Mam problem z Grą DC jak w temacie, mianowicie chodzi o sekwencje FMV. Podczas owych filmików zacina giere straszniee..(chodzi mi o ten pierwszy filmik na pokładzie helikoptera) Konfigurację mą znacie ale przypomne: Dureń 800, Riva TNT M64, 512 MB RAM DDR, OS WIN XP. Moze ma ktos gotowe namiary na jakiegos plugina, który by te problemy z DC rozwiązywał... DZieki z goory za pomoc, oczekuje odpowiedzi. 8)
;]
Awatar użytkownika
Romek
Moderator
Moderator
Posty: 189
Rejestracja: 05 sierpnia 2003, 23:44
Kontakt:

Post autor: Romek »

Plugin to napewno pete`s ogl, a co do konfiguracji to nie będę sie rozpisywał - zajrzyj do działu teksty/konfiguracje plugów i tam znajdź wtyczkę petego i według tego se ustaw plugina, jak dla mnie według tego opisu grafa jest b. dobra i nie zżera za dużo mocy kompa. To są praktycznie optymalne ustawienia dla twojego kompa i nie powinno zacinać tylko zmień se rozdzielczość na wyższą.
Romek
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

A jak to wygląda w przypadku innych gier? Czy wstawki filmowe również się zacinają:?:

- jeśli nie to prawdopodobnie płyta jest porysowana w miejscu gdzie przechowywana jest wstawka i raczej nic nie poradzisz.
- jeśli tak to trzeba będzie pokombinować z ustawieniami i upewnić się czy region jest ustawiony na Autodetect.
2BII!2B
Narwaniec
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 17 października 2003, 15:55

Post autor: Narwaniec »

No romek tego ploogina co masz mam wlasnie w uzyciu, ale jednak chyba rozwiązanie problemu może kryć sie za porysowaną płytą. Winter na innych grach mi nie tnie grałem w Tenchu2 i w FF8 i FMV są tam ok. Zrobiłem jush ISO DC ale niestety problem sie powtarza. Jeśli macie jeche jakieś pomysły, piszcie bede wdzieczny.
;]
Awatar użytkownika
Romek
Moderator
Moderator
Posty: 189
Rejestracja: 05 sierpnia 2003, 23:44
Kontakt:

Post autor: Romek »

Hmm, jeżeli to jest sprawa porysowanej płytki no to jest mały problem, bo przeważnie jak to mówią to co sie stało to sie nie odstanie, czyli rysa zostanie i nic na to nie poradzisz. Ale są dwie rady na to - kupujesz w dobrym sklepie komputerowym specjalny płyn uzupełniający ścieżki, który jest bardzo dobry ale też jest za razem bardzo drogi i mało go jest w tubce, na 90 % zadziała, albo porzyczyć sobie od kumpla tą gierkę i zgrać sobie ją na płytkę, a oryginał zachować, żeby nie było, że jesteś piratem, bo skoro masz oryginał, a drugą płytkę masz, bo tamta ci sie zarysowała to nie jest to piractwem (wiem, że z płytami audio tak można robić zgodnie z prawem, ale nie wiem co do gier jak to jest). Zanim ją sobie jednak przegrasz od tego kumpla to se sprawdź, czy chodzi ta płytka nieporysowana dobrze.
Romek
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Istnieje możliwość że emulator gubi 10fps - jesli dotychczas grałeś w PALoe tytuły to ePSXe mógł się przestawić w na region PAL i po włożeniu gry NTSC pracuje z prędkością 50fpsów. Można to skorygować przestawiając region {Options > County} na "Autodetect" (ew. NTSC)...

... Jednakże podejrzewam, jak pisałem wcześniej że to wina jakiejś rysy... bo nie mam mozliwości by jedne wstawki chodziły szybcie a inne się cieły bez powodu - w końcu to ciągle ta sama rozdzielczość, to samo kodowanie itd... Nie pozostaje więc nic innego jak skombinowanie sobie nieporysowanej wersji gry (co jest najlepszym rozwiązaniem) lub próby ominięcia problemu przez zastosowanie żelu korygującego lub zrzucenie gry do ISO, choć w przypadku mocnych rys i to może zawieść.
2BII!2B
Narwaniec
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 17 października 2003, 15:55

Post autor: Narwaniec »

No wlasnie tak jest... Na filmiku jest bardzo malo klatek, jak jush wczesniej wspomnialem mam na ISO giere zgraną, ale nic niepomogło... Widocznie posoostaje mi próbować tym płynem. DZieki jeche raz za rady ALL

edit by w_m: byłbym wdzieczny za korzystanie z przycisku "Edytuj"
...Loodzie jeche jedno pytanko. Czy mala ilosc FPS-ów podczas ggry moze byc spowodowana porysowaną płytką???? Zgrałem naIso ale mimo wszycho tesh zacina troszqe i malo FPS...
;]
Mortus
Administrator
Administrator
Posty: 840
Rejestracja: 05 września 2002, 17:35

Post autor: Mortus »

Jeżeli zrzuciłeś do ISO, to rysy już nie mają znaczenia. Użyłeś dobrego progsa który poradził sobie z odczytaniem i teraz masz już dobry obrazik. Jeśli dalej masz mało FPS'ów to zmniejsz sobie graficzkę :-)
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Whatever is said in Latin, sounds profound.
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Witam ponownie w nowym roku... mając nadzieję że głowa nie boli Was tak jak mnie :P

wracając jednak do problemu
Czy mala ilosc FPS-ów podczas gry moze byc spowodowana porysowaną płytką?
Jakby nie spojrzeć to rysa jest niczym więcej jak fizycznym uszkodzeniem danych i niestety może powodować takie problemy.
2BII!2B
Narwaniec
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 17 października 2003, 15:55

Post autor: Narwaniec »

qrde... zrobilem 4mata i zmienilem dysk na jakis 80 GB i gra zaczela mi smigac na wysokich ust. graficznych (w miare) ale smiga nawet za szybko, dawalem Auto detect Fps ale to nie pomaga... Any ideas?????
;]
ODPOWIEDZ