Problem z GranTurismo2

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
azBest
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 15 stycznia 2004, 23:11

Problem z GranTurismo2

Post autor: azBest »

gra mi za wolno chodzi wszystko mam tak poustawiane plugsy sa wszystko cacy wlaczam a tu slimak i nic , co to moze byc ?
Awatar użytkownika
Romek
Moderator
Moderator
Posty: 189
Rejestracja: 05 sierpnia 2003, 23:44
Kontakt:

Post autor: Romek »

Hmmm, co to znaczy pluginy na cacy ?? Najlepiej by było, abyś podał ustawienia pluginów, jakie konkretnie, konfiguracja sprzętowa i stery grafy i Directa`xa. Poza tym może by się przydało by się też pochodzenie gry i czy/jaki masz bios (scphXXXX). A jeżeli chodzi o ustwienia pluginów to wystarczy graficznego, bo reszta nie powinna szwnakować, a jeżeli używasz (polecam) plugin petego, to wystarczy nacisnąć klawisz copy settings to clipboard i dajesz wklej i masz to gotowe, a nie musisz wzystkiego przepisywać. A więc informacje by się przydały, bo serwis do Ciebie nietety nie przyjedzie ;D.
Romek
azBest
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 15 stycznia 2004, 23:11

Post autor: azBest »

Plugin: Pete's OpenGL Driver 1.1.75
Author: Pete Bernert
Card vendor: Microsoft Corporation
GFX card: GDI Generic

Resolution/Color:
- 640x480 Fullscreen - NO desktop changing [16 Bit]
- Keep psx aspect ratio: off

Textures:
- Default
- Filtering: 0
- Hi-Res textures: 0
- VRam size: 0 MBytes

Framerate:
- FPS limitation: off
- Frame skipping: off
- FPS limit: Auto

Compatibility:
- Offscreen drawing: 1
- Framebuffer texture: 0
- Framebuffer access: 0
- Alpha multipass: on
- Mask bit: off
- Advanced blending: off

Misc:
- Scanlines: off
- Line mode: off
- Unfiltered FB: on
- 15 bit FB: on
- Dithering: off
- Screen smoothing: off
- Screen cushion: off
- Game fixes: off [00000000]

prosze

SCPH1001

wersja 151 a gra jest pal

Edit by Mortus - Następnym razem proszę używaj przyciska Edytuj, a nie pisz 3 postów na raz...
Awatar użytkownika
Romek
Moderator
Moderator
Posty: 189
Rejestracja: 05 sierpnia 2003, 23:44
Kontakt:

Post autor: Romek »

hmmm, ja bym zmienił plugina na d3d6, ale dokładnie nie wiiem, co to jest za krta, najlepiej spróbuj ustawić emulator według artykułu na stronie głównej lo-end (chyba przedostatni nius), a i napisz jaki masz procesor i ile ramu, bo narazie tylko Ci mogę poradzić, by sobie sprawdzić tamtą konfigurację, strat na grafice przy niej nie ma, a i niezłą ilość fps`ów idzie wyciągnąć na starszych maszynkach, odpisz popróbuj, jak nie to zobaczymy później i spróbujemy coś zaradzić.
Romek
azBest
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 15 stycznia 2004, 23:11

Post autor: azBest »

320 ram celeron 600 ati rage 128
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

To banalny problem,
Card vendor: Microsoft Corporation
GFX card: GDI Generic [...]
ati rage 128
Mała sprzeczność, nieprawdaż :) ? Podejrzewam, że korzystasz z WinXP (lub 2k) i nie instalowałeś sterowników dostarczonych przez producenta k. graficznej, w tym wypadku, Katalizatorów ATI... Zgadza się?

Aby rozwiązać problem należy albo:
1) zainstalować najnowsze sterowniki ATI (to przymus jeśli chcesz korzystać z wtyczki OpenGL)
2) Tak jak pisał wcześniej Romek przesiąść się na wtyczkę D3D [nawet niekoniecznie DX6(D3D), ale na zwykła D3D]

Wybór metody postępowania należy do Ciebie ja mogę Ci jedynie podać wady i zalety każdej z nich. Pierwsza jest czasochłonna (szczególnie dla modemowców) bo należy ściągnąć sterowniki, zainstalować je, zrestartować kompa itd., ale korzyści z tego płynące będą spore np. szybsza praca gier (nie tylko z emu), poprawione bugi, które znajdują się w sterownikach dołączonych do systemu, możliwość wykorzystania dobrodziejstw i nieporównywalnie szybsza praca w środowisku OpenGL (jak działają sterowniki systemowe sam widzisz)... Druga zaś opcja jest z gatunku tu i teraz - zmieniasz wtyczkę na D3D i grasz, w sumie pomysł nie najgorszy jeśli nie interesują Cię wypisane powyżej zalety i nie masz czasu na zabawę. Warto też zaznaczyć że wtyczka Pete`s OpenGL rzeczywiście pracuje doskonale z kartami ATI tyle że z tymi nowszymi czytaj z serii Radeon, a Rage ędzie pracował lepiej pod D3D [dokładnie którym, hmmm zalezy czy Rage ma wsparcie dla DX7 czyli operacji T&L jeśli tak wybierz zwykła wtyczkę D3D, w przeciwnym razie DX6(D3D)].

BTW; przypominam także o instalacji sterowników ASPI.
2BII!2B
azBest
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 15 stycznia 2004, 23:11

Post autor: azBest »

Wszystko juz dziala dziekuje bardzo za pomoc :lol:
ODPOWIEDZ