Final Fantasy 9 PAL-Problem z uruchomieniem

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Longer PL
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 24 lutego 2004, 15:17

Final Fantasy 9 PAL-Problem z uruchomieniem

Post autor: Longer PL »

Mam problem z uruchomieniem Finala 9 w PAL-u. W NTSC działała ale pierwsza płytka mi się rozwaliła i niemam savów na cd2.Gdy załanczam epsx1.52 oraz inne emulatory mam tylko czarny ekran.Niby konfiguracja jest OK ale dalej niedziała. Gra jest oryginalna bo dopiero co kupiłem.
Mój sprzęt to: Celeron 900,ATI Radeon 9000 Pro,256 RAM,Sound Blastel 5.1. Moje pluginy to:Pete's OpenGL Driver 1.75,Eternal SPU Plugin 1.41,
P.E.Op.S. CDR Driver 1.4,scph7502.bin.Chyba wszystko co potrzeba podałem, w razie czego podam następnym razem dokładną konfiguracje. Acha wszystkie gry mi działają:FF7,FF8,Granturismo itd,to narazie pierwsza gra na której utknąłem.PROSZE O POMOC. Jeżeli ktoś zna jeszcze jakieś ustawienia do innych emulatorów pod tą gre to też można podać.Jestem dostępny na gg od poniedziałku do piątku w godzinach od 20.00 do 02.00.

Sprawdziłem po kolei wszystkie 4 poniższe punkty ale dalej nic niedziała,nawet ta łatka niepomogła sprawdziłem pod epsx1.52 i 1.60 i nic może jeszcze inne rozwiązanie,w razie czego bym prosił o jakiś save do wersji ntsc na 2 cd najlepiej z początku płyty.Ale bardzo dziękuje za radę.
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2004, 21:19 przez Longer PL, łącznie zmieniany 1 raz.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5223
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Podejrzewam że to zabezpieczenia. Na początek kilka porad:
1) Włącz sczytywanie subkanałów z napędu CD/DVD w pluginie PeopS CDR Driver
2) Zrzuć dane subkanałowe do plików SBI/M3S i włącz ładowanie plików podczas odczytu danych z CD w pluginie PEoPS CDR
3) Zrzuć grę do obrazu ISO zaa pomocą CloneCD z odczytem subkanałów i profilem LibeCrypt. Ewentualnie utwórz pliki SBI/M3S ze zrzutu danych subkanałowych - plik *.sub
4) Ściągnij łatę PPF dla gry.

Czynności wykonuj kolejno, sprawdzając czy zaradzi każda z nich osobno (nie ma potrzeby korzystania z kilku naraz) jeśli 3 pierwsze zawiodą dam Ci linka do pliku PPF, ale najpierw wypróbuj 3 początkowe.

Tak na marginesie: dla FF9 wskazane jest używanie ePSXe 1.5.2 - z wersją 1.6.0 są pewne, niewielkie problemy.
2BII!2B
Longer PL
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 24 lutego 2004, 15:17

Nareszcie działa

Post autor: Longer PL »

Problem okazał się w tym że gra była w PAL-u na innej stonie w Forum jeden gość podał mi ten oto link
http://www.k-ff.com/Final9/emulacja9.htm
Jest tam zamieszczony emulator z potrzebnymi pluginami oraz instrukcja jak go skonfigurować oraz zdjęcia jakby ktoś był mało kumaty. Bardzo polecam. Jest tylko mały problem z odtwarzaniem filmików, troche przycinają, oraz muzyka troche szarpie. Jak będę wiedział o odpowiednie kofiguracji to dam znać. :D
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5223
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Problem okazał się w tym że gra była w PAL-u na innej stonie w Forum jeden gość podał mi ten oto link
Chyba nie na tym Forum :?:
Ten adres często widziałem na łamach forum E#D, ale na Naszym forum to rzadkość, z kilku powodów:
1) Mamy własne teksty konfiguracyjne (również dla FF9)
2) Własny Download z aktualnymi plikami
3) Zwróć uwagę, że zarówno pliki jak i opis zawarty na podanej przez Ciebie stronie jest nieaktualny, a data jego modyfikacji to 23-06-2003 czyli spory kawałek czasu do dziś.
Jest tylko mały problem z odtwarzaniem filmików, troche przycinają, oraz muzyka troche szarpie. Jak będę wiedział o odpowiednie kofiguracji to dam znać.
Na tTwoim sprzęcie nie powinno być problemów - mam 4 pytanka/podpowiedzi:
1) Zainstalowałeś ASPI
2) Zwiększ buffor dźwiękowy w eternalu
3) Włącz wszelkie sgf`y dla FF9
4) problem może powodować sczytywanie subkanałów bezpośrednio z CD - spróbuj zrzucić grę do ISO lub co jest moim zdaniem lepszym rozwiązaniem zgraj dane subkanałowe do plików SBI/M3S.
2BII!2B
Ares_17
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 26 maja 2004, 11:11
Kontakt:

Post autor: Ares_17 »

Witam mam problem z uruchomieniem FF9. Niby wszystko robie ok zgodnie z tym -> http://www.k-ff.com/Final9/emulacja9.htm Ale włącza się tylko czarny ekranik i cały czas się ładuje z płytki... i nic się więcej nic dzieje... A w drugim oknie pisze o ile dobrze pamiętam:"Spu open..."

Prosze o szybką pomoc!!!!
Dzięki z góry!
Ares
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5223
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Jeśli jest to (oryginalna) PALowa wersja FF9 to zapoznaj się z działem FAQ >
http://www.psemu.pl/modules.php?name=FAQ#pyt12
Warto też zerknąć do działu Artykuły > Konfiguracja:
http://www.psemu.pl/modules.php?name=Ar ... ig&id=ff89

Po lektórze zapraszam do głębszej dyskusji
Witam na forum i pozdrawiam gorąco
/winter_mute/
2BII!2B
Ares_17
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 26 maja 2004, 11:11
Kontakt:

Post autor: Ares_17 »

zrobiłem wszystko jak pisało oprócz tego z utworzeniem jakiś plików ISP czy cośik takiego bo nie wiem gdzie to jest.

Ale problem nie zniknął nadal jest czarny ekran a w 2 oknie pisze "Spu open..." i nic się nie dzieje...

pomórzcie...
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5223
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Tak się zastanawiałem czy ktoś coś wymysli, ale widać że to ciężka sprawa więc napiszę sam - najpewniejszym sposobem rozwiązania jest pobranie PPFa z serwisu NGEmu i skorzystanie z niego, sęk w tym że trzeba ów plik odpowiednio użyć - co jest opisane w tym artykule:
http://www.psemu.pl/modules.php?name=Ar ... d=orgvspir
2BII!2B
Ares_17
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 26 maja 2004, 11:11
Kontakt:

Post autor: Ares_17 »

Może to głupie pytanie ale skąd moge ściągnąć P.E.Op.S. CDR Driver ??
C1REX
User
User
Posty: 33
Rejestracja: 03 maja 2004, 01:05

Post autor: C1REX »

"W dłuższej perspektywie wszystko będzie dobrze - to prawda, ale w dłuższej perspektywie my wszyscy umrzemy" John Maynard Keynes
ODPOWIEDZ