Alundra problemy z odczytem

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
joey69
Junior
Junior
Posty: 7
Rejestracja: 27 marca 2004, 12:14

Alundra problemy z odczytem

Post autor: joey69 »

gram pod emulatorem własnie w Alundre
gra normalnie chodzi
lecz na 1 lokacji jak wchodze do jakiegos pomieszczeniato leci muzyka i jest cały czarny obraz i nic nie idzie zrobic

a u kumpla na zaraku chodzi
Archangel, Dark Angel
Lend me thy light
Through Death's veil
'Til we have Heaven in sight!
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Podaj proszę obecną konfigurację wtyczki graficznej...
(najlepiej za pomocą przycisku "Copy to clipboard" dostępnego w większości pluginów)
2BII!2B
joey69
Junior
Junior
Posty: 7
Rejestracja: 27 marca 2004, 12:14

Post autor: joey69 »

Pete's DX6 D3D Driver 1.71

jesli to cos pomoze to dane mojego kompa
GeForce2 MX400
1gh duron
karta muzyczna (jakas tam zintegrowana)
128sdram
Archangel, Dark Angel
Lend me thy light
Through Death's veil
'Til we have Heaven in sight!
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

bardziej chodziło mi o ustawienia poszczególnych opcji...
nie ma co tego przepisywać, zamiast tego w dolnym, prawym rogu menu konfiguracyjnego wtyczki znajdziesz przycisk "Copy settings to clipboard" - wciśnij go, a następnie wklej na forum zawartość przez kombinację klawiszy [Ctrl+V].
2BII!2B
joey69
Junior
Junior
Posty: 7
Rejestracja: 27 marca 2004, 12:14

Post autor: joey69 »

Plugin: Pete's DX6 D3D Driver 1.1.71
Author: Pete Bernert
GFX card: NVIDIA GeForce2 MX/MX 400

Resolution/Color:
- 800x600 Fullscreen - [16 Bit]

Textures:
- R5G5B5A1
- Filtering: 1
- Hi-Res textures: 2
- VRam size: 32 MBytes

Framerate:
- FPS limit: on
- Frame skipping: off
- FPS limit: 60

Compatibility:
- Offscreen drawing: 1
- Framebuffer texture: 0
- Framebuffer access: 0
- Alpha multipass: on
- Mask bit: off
- Advanced blending: none

Misc:
- Scanlines: off [0]
- Unfiltered FB: off
- Dithering: off
- Screen smoothing: off
- Full vram: off
- Game fixes: off [00000000]



-------------------------------------------------
prosze bardzo
mam nadzieje ze mi pomozecie
bo z tego co widziałem to gierka jest fajna tylko ze na jednej lokacji to chyba nie bardzo

sciagałem to ze stronki i nagrałem na cd (pełna wersja z wszystkim) no i jak juz mówiłem u kumpla chodzi normalnie na szaraku
Archangel, Dark Angel
Lend me thy light
Through Death's veil
'Til we have Heaven in sight!
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Podejrzewam, że problem powodują efekty, które przydałoby się włączyć w tej lokacji. Nie będe ściemniał - gra przez to ostro spowolni, ale przynajmniej będzie coś widać.

Co zrobić:
- włącz emulator i przejdź do kłopotliwej sceny
- gdy zniknie obraz wciśnij "Delete"
- pojawi się menu w górnym końcu okna, teraz za pomocą klawiszy "Page Up/Down" przesuń kursor do trzeciego kwadracika od prawej oznaczonego FA i
- przełącz go na wartość 4, czterokrotnie wciskając klawisz "End", aż kwadracik zostanie całkowicie zapełniony jednolitym kolorem
- obraz pojawi się wcześniej ale nie zalecam ustawień innych niż 4.
- wyłącz menu wciskając "Delete"
- po zaakończeniu sceny znów włącz menu i ustaw opcję FA na 0, jeden klik, okienko całkowicie puste
- w razie ponownego wystąpienia problemu będziesz już wiedział co robić :)

Pozdrawiam
/w_m/
2BII!2B
joey69
Junior
Junior
Posty: 7
Rejestracja: 27 marca 2004, 12:14

Post autor: joey69 »

ach fajnie było by powiedziec "dzieki zadziałało teraz se pogram"
ale niestety nie moge tego powiedziec
nic dalej to samo

taka ciekawostka jeszcze moze sie przyda by mi podac reke w moim problemie

jak pojawiam sie w lokacji to gra sie kompletnie zacina
tylko muzyka chodzi
:(
Archangel, Dark Angel
Lend me thy light
Through Death's veil
'Til we have Heaven in sight!
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

taka ciekawostka jeszcze moze sie przyda by mi podac reke w moim problemie
jak pojawiam sie w lokacji to gra sie kompletnie zacina
tylko muzyka chodzi
Hmmm to zmienia postać rzeczy... Poroponowałbym parę tricków:
1) Zmianę emulatora na starszą/nowszą wersję
2) Zmianę wtyczki na PeoPS Software GPU Plugin
3) Zmianę wtyczki muzycznej na Eternal SPU - jesli jeszcze jej nie używasz
4) W ostateczności można by chwilowo zmienić emu na VGS / Emurayden, na którym powinieneś przejść przez ten etap, a później znów przesiąść się na ePSXe.
2BII!2B
joey69
Junior
Junior
Posty: 7
Rejestracja: 27 marca 2004, 12:14

Post autor: joey69 »

no chodzi na emuraydenie
dzieki ale no niestety musze grac na emurayden ale na epsxsie chodza przynajmniej inne gry :)

c.d.

grałem w alundre na emurayden tak jak pisaliscie
a wiec zrobiłem troche w grze (tzn niecałe 8 godzin grania)
no i chciałem sie przezucicznowu na epsxe i załadowałem memorycard z emurayden
w innych lkacjach ten sam problem był co wczesniej poprostu sie zacina gra no to znaou na emurayded lecz cos epsxe zrobił z karta pamieci i jej nie wykrywa a jak daje w emurayden by ja łaczyp pisze ze jest uszkodzony plik i mam wybrac inna a kopi sapasowej nie zrobiłem

mozecie mi pomóc????
Archangel, Dark Angel
Lend me thy light
Through Death's veil
'Til we have Heaven in sight!
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Sęk w tym że ePSXe i EmuRayden korzystają z całkiem odmiennych (no może trochę podobnyc ale nie identycznych) formatów zapisów memorycard`ów i stosowanie jednego pliku dla obydwóch emu kończy się właśnie jego uszkodzeniem.

Aby save działał prawidłowo (w obydwie strony) nalezy najpierw go przekonwertować przed każdym przełączaniem się pomiędzy emulatorami za pomocą programu PSXMemTool (jest w downloadzie w sekcji narzędzia)... Cóż trochę późno o tym mówię ale nie pytałeś wcześniej więc zazłożyłem że wiesz (przecie rozszerzenie plików jest różne)... Cóż, wiesz jak to się mówi - człowiek uczy się na swoich błędach :) Następnym razem będziesz wiedział, że zanim zaczniesz się bawić to warto najpierw zapytać, no i oczywiście robić backup plików :)

No cóż tak czy owak ściągnij wspomniany powyżej program - jest naprawdę niezły i mozliwe że uda mu się naprawić uszkodzony plik.
2BII!2B
ODPOWIEDZ