FF7 - dziwne problemy z graniem

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Gordon
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 31 marca 2004, 14:25
Kontakt:

FF7 - dziwne problemy z graniem

Post autor: Gordon »

Witam po raz pierwszy na forum. Jestem tu nowy i juz mam problem :).
Mam ePSXe w wer 1.5.2 i fajnie chodzi i jestem zadowolony.
Mam pluginy Video: P.E.Op.S. Soft Driver 1.16; Sound: Eternal SPU Plugin 1.41; I wystarczy. Mam obraz plyt z oryginalnych, bo mam oryginalne plytki FF7 a nie mam konsoli. No i zrobilem sobie obraz, gdyz z plyty chodzilo wolno. Komp to: pentium III 1GH; 512 RAM i karta ze zwyklym 3D, przed generacja Wooo doo jeszcze. No i chodzi mi ladnie z image, ale niestety strasznie nieregularnie, na zwyklych planszach spieszy sie o polowe, na walkach zwalnia, jedynie filmiki chodza w miare dobrze. Szczerze mowiac moge miec plagin od Video nie najlepiej ustawiony. Na walkach jest wolniej niz na planszach ale tez sie spieszy. A pozatym zwalnia przyspiesza do woli kiedy mu sie chce.
Co zrobic? (na versji ePSXe 1.6.0 chodzi gorzej)
Pozdrawiam serdecznie.
Mortus
Administrator
Administrator
Posty: 840
Rejestracja: 05 września 2002, 17:35

Post autor: Mortus »

Z tym przyśpieszaniem to sprawdź czy masz zaznaczone opcje Use Frameskipping i AutoDetect Frameskipping, co do zwalniania, to może to być wina Twojej karty graficznej (bo z tego co zrozumiałem jest to raczej dinozaur) ....
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Whatever is said in Latin, sounds profound.
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

A ja bym prosił jeszcze o obecny konfig pluginu graficznego PEeoPSa - przycisk "Copy settings to clipboard" a następnie Ctrl+V na forum.
2BII!2B
Gordon
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 31 marca 2004, 14:25
Kontakt:

Re: FF7 - dziwne problemy z graniem

Post autor: Gordon »

Wiecie notebooki nie zawsze so wyposarzane w nowe karty. Ja tak do konca nawet nie wiem co to za karta. Wiem ze ma oznaczenie sis740 czy cos podobnego. zintegrowana z plyta i dalem jej 32 MB ramu.

konfiguracja plugina:
Plugin: P.E.Op.S. Soft Driver 1.1.16
Author: Pete Bernert and the P.E.Op.S. team

Resolution/Color:
- 320x240 Window mode
Stretch mode: 0
Dither mode: 2

Framerate:
- FPS limit: on
- Frame skipping: off
- FPS limit: 60

Misc:
- Scanlines: disabled
- Game fixes: on [00000021]
Jeszcze dodam ze nie zawalnjia mi nigdy bardziej niz powinna chodzic gra, zawsze chodzi troche szybciej. Dodatkowo powiem ze wlaczylem opcje asynch na Wait w pluginie od dzwieku i teraz chodzi mi juz normalnie, tylko czasem sie czka. Moze lepiej skonfigurowac plugin video?
Pozdrawiam serdecznie.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

1. Za szybko - możliwe że masz PALowego finala, który pracuje z prędkością 50fpsów (dokładnie mówiac w 50Hz) więc albo ustaw "Frame Limit" na Autodetect albo wybierz manual i wpisz ręcznie 50
2. Za wolno - Dither mode: 2 zmniejsz na 1 czyli "Game depend..." albo wyłącz całkowicie i zamiast tego pobaw się ustawiniami "Stretching" - twój komp powinien sobie poradzić z opcjami bez przedrostka "Super"
Można też pomyśleć o zwi.ększeiu rozdziałki na np 640x480, a jesli zajdzi konieczność tzn. emulator będzie się cioł warto zaznaczyć opcję "Frameskipping", najlepiej tą z sekcji "special game fixes"...

Popróbuj i daj znać jakie efekty.
2BII!2B
ODPOWIEDZ