chrono cross-PSXe-save state

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
tsabu
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 31 lipca 2006, 18:52

chrono cross-PSXe-save state

Post autor: tsabu »

witam znalazłem się nieco w potrzasku z chrono crossem o czym pisałem jush w innym dziale (emulatory adirpsx)

niewiem czy to wina źródła czy emulatora ale aby to sprawdzić potrzebuje save stata z PSXe z momentu poprzedzającego przejście do 2giego CD (serge powrócił do swojej formy smoki pokonane trzea sie dostać do sea of eden:] )

jeżeli ktoś z obecnych tutaj przechodził CC lub też jest w trakcie przechodzenia bardzo prosze o udostepnienie save stata z PSXe (moge sie odwdzięczyć savem z adrila :] )

adres: sarakin@op.pl

z góry thx.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5215
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

tsabu pisze:witam znalazłem się nieco w potrzasku z chrono crossem o czym pisałem jush w innym dziale
Odnosze wrażenie że określenie "w potrzasku" jest zbyt delikatne. Nie wiem czy w poprzednim temacie otrzymałeś info, ale Adri nie obsługuje zmiany płyt. Co więcej jego format zapisu jest niekonwertowalny... przez co powiedziałbym że siedzisz w bagnie po uszy.
tsabu pisze:niewiem czy to wina źródła czy emulatora ale aby to sprawdzić potrzebuje save stata z PSXe z momentu poprzedzającego przejście do 2giego CD
Po pierwsze emulator zwie się ePSXe.
Po dugie w przypadku ePSXe SaveState to niekoniecznie dobre rozwiązania o wiele lepszym jest zwykły save z memorki - jest mały i przez co przesłanie pocztą czy czymkolwiek innym nie stanowi problemu, co więcej jest to powszechny na scenie format i mozna do niego konwertować wiele innych [o czym poniżej].
Po trzecie sprawdź kto ostatnio pisałe na temat tej gry na forum i wyskrob do tejże osoby PW, ew. napisz do Mortusa lub BzyRes'a - oni są fanami CT/CC więc bardzo możliwe że CIę poratują (tak na wszelki wypadek, napisz że ja Cię przysyłam to może nie zostaniesz zlinczowany na dzień dobry :p ).

Innym rozwiązaneiem jest poszuklanie save'a na necie:
1) pobierz z Downloadu PSXMemTool (sekcia Narzędzia) i biblioteki uruchomieniowe dla programu
2) uruchom wspomniany program i sprawdź jakie formaty obsługuje
3) szukaj na necie sae'ów z gry dla DexDrive'a, SmartLink'a, VGS, cz jaki tam jeszcze format obsługuje i przekonwertuj na save z ePSXe
4) mała wskazówka - save'y są miedzy innymi na GameFAQs :]
2BII!2B
tsabu
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 31 lipca 2006, 18:52

Post autor: tsabu »

ok hyba moge powiedzieć że po części się powiodło w związku z game faq
niestety niedokońca ogólnie savy dostępne tam są jush związane z końcem gry (głupole hcą sie pohwalić jakie to mieli wypasione postacie) natomiast jeden zestawik savów jest ok - savy z różnych lokacji z cd1 i z cd2 niestety niewszystko jest idealnie

problem polaga na tym że biorąc sobie sava z okolicy przed przejściem do 2giego cd serge ma na wstępie 999hp a najsłabszym ciosem zabiera 400hp(najsilniejszym ponad 1000)!!! : \

hmm niespecjalnie mi sie podoba taka gra tzn niby w jrpg najbardziej cenie sobie fabułe no ale na bosach tysh by sie wypadało troche pomęczyć

dla przykładu podam że na mojej grze z adrila miałem sergem nieco ponad 400hp a po chwili kombinacji pokonałem dario i zdobyłem mastermune(jednym z ataków bierze 600hp łobuz!)-i to jest fun a tu wpadam i kroje wszystkich przeciwników konieczności użycia jakiegokolwie leczenia czy czegokolwiek : (

być może jest to poprostu włączony jakiś kod czy coś i dałoby sie to odblokować???
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5215
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

gamefaqs to nie jedyne źródło save'ów... polecam skorzystać z www.google.pl bo to nie boli, a nóż znajdziesz gdzieś ciekawsze i odpowiadające Ci zapisy.

Co do
tsabu pisze:być może jest to poprostu włączony jakiś kod czy coś i dałoby sie to odblokować?
Są kody, ale one działają raczej w druga strone - nieskończone HP / MP, maksymalne statystyki, save w dowolnym miejscu, życzliwy field effect. Idealnym rozwiązaniem byłoby skorzystać z jakiegoś edytora save'ów, ale do CC takiego niestety nie ma.
2BII!2B
Przemek1112
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 06 sierpnia 2008, 13:11

Post autor: Przemek1112 »

Witam was,

Moze temat stary i nie odświeżany ale bez konkretnego rozwiązania :)

Ja mam na to sposób dzisiaj testowałem go i działa.
Moja wersja epsx'a to 1.7 robimy tak instalujemy deamoon toolsa wrzucamy w wirtualny obraz CD1, uruchamiamy epsxa i FILE > RUN CDROM następnie dochodzimy do zmiany płyty klikamy ESC Zmieniamy na dysk drugi w deamoon toolskie i wchodzimy ponownie w epsxie na FILE > CHANGE DISC > CDROM wyskoczy okienko że zmień płytke klikamy ok, bierzemy CONTINUOE klikamy na X button i naszym oczom ukazuje się dalsza część :D

PZDR. for all
ODPOWIEDZ