Problem z fps

Masz problem z konkretnym tytułem i emulatorem PCSX2? Oto miejsce gdzie powinieneś go opisać.
viper18
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 22 września 2011, 00:30

Problem z fps

Post autor: viper18 »

Witam, otoz mam taki problem ze nie mogę zwiększyć ilości klatek, mam zablokowane nie mogę edytować NTSC ustawione na 59 a PAL na 50, mam mocny sprzęt przy np Naruto ultimate ninja 5 przy włączeniu f4 skacze mi nawet do 300 fps, co muszę zrobić żeby odblokować dostęp to tego ? pomocy
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Nie rozumiem:
1) po co chcesz zwiększać ilość klatek skoro gry pracują z prędkością 300fps - to co najmniej 5-krotnie za szybko
2) opcji 50/60 fps się nie edytuje bo to wartości narzucone z góry przez sprzęt, a w zasadzie częstotliwość prądu w danym regionie regionie - Europa i Australia 50Hz, Ameryka i Japonia 60Hz.
3) Jakiekolwiek modyfikacje wykonujesz w menu {Ustawienia Emulacji > GS}
- domyślnie opcja Wyłącz limiter powinna być niezaznaczona co ograniczy Ci fpsy do wartości domyślnej dla danej gry/regionu.
- ewentualne zwiększenie prędkości dokonujesz wprowadzając zmiany w pierwszą możliwą opcje czyli Regulacja klatek animacji wprowadzając stosowną wartość w procentach np. chcesz 2x szybcie wpisuje 200, chcesz o połowę wolniej to dajesz 50, chcesz uciąc o 10 klatek gry PAL więc 40 klatek = 80% prędkości maksymalnej (50fps co zresztą jest napisane poniżej, właśnie w miejscu którego edytować nie można).
4) W czasie gry możesz włączać/wyłączać limit wciskając przycisk F4

Ot cała filozofia.
2BII!2B
viper18
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 22 września 2011, 00:30

Post autor: viper18 »

rozumiem ale co muszę zrobić żeby mieć stale 60 fps w grze? zamiast 50, mam
intel i5 750
radka 5850 i 4gb ram ddr3

a w grze gdy nacisnę f4 zwiększa mi sie do 300 fps po ponownym wciśnięciu spada do 50 i sie utrzymuje.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Czemu ja się muszę powtarzać? Jak wyżej:

1) Gry PAL/Europejskie pracują z prędkością 50klatek/sekundę... Najwyraźniej taką właśnie masz wersję, więc:
- albo kupisz sobie odpowiednik ze Stanów albo Japonii, żeby domyślnie było 60...
- albo zostawisz to jak jest, bo jest dobrze :)

2) Sztuczne wymuszenie ustawisz w polu Regulacja klatek - zwiększenie prędkości o 10 klatek to wartość 120%. Tylko pytanie po co zwiększać, przecież w 60 fpsach gra będzie pracować za szybko, a to z kolei kłopoty z dźwiękiem, przeskoki animacji itp.
2BII!2B
ODPOWIEDZ