problem z FF IX!

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
gilardinopl
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 21 grudnia 2006, 21:47

problem z FF IX!

Post autor: gilardinopl »

A więc mam takie problem grałem sobie na konsolce PSX w ową grę cd1!Aż tu nagle po kilku miesiącach odpoczynku od niej taki zonk.Probuje włączyć gierke a tu...nic logo wydawcy płytka staje i zaczyna sie znowu kręcić ale bez efektu!!I nie jest to wina gry że porysowana czy co bo pozostałe 3cd działają.A tą nawet jak ściągne z neta(wstyd się przyznać)nagram to niedziała.Czy to możliwe że konsolka jest uczulona na ff IX cd1??Prosze o pomoc z góry dzięki!Będe wdzięczny!!!
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Aż tu nagle po kilku miesiącach odpoczynku od niej taki zonk.Probuje włączyć gierke a tu...nic logo wydawcy płytka staje i zaczyna sie znowu kręcić ale bez efektu
Przestaw konsole na bok, wystaw na dwór, włóż do lodówki - są różne sposoby radzenia sobie z padającym laserem... choć na oryginale nie powinno być takich problemów.
A tą nawet jak ściągne z neta(wstyd się przyznać)nagram to niedziała.
Rzeczywiście wstyd się przyznać :P A tak na serioto ta gra jest odpowiednio zabezpieczona... zwykły backup oryginału nie chodzi na konsoli.
Czy to możliwe że konsolka jest uczulona na ff IX cd1?
jak wyżej, konsola jest uczulona na piraty, szczególnie płyty niskiej jakości, wypalone z zbyt dużą prędkością i zabezpieczone gry. Jeśli inne tytuły pracują bez problemów to możesz winić jedynie swoją wersje / kopię / płytę.
2BII!2B
gilardinopl
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 21 grudnia 2006, 21:47

Post autor: gilardinopl »

mam jeszcze jeden problem bo gdy gram w ff9 na ePSXe to podczas walki niewidać itemów ani magii czy to wina plugina graficznego czy czegoś innego??to z tą lodówką to na serio i to nie wina złego nagrania bo jak nagrywałem pierwszy raz to działało i nagle przestało działać,znowu (ściągnołem)z tej samej strony nagrałem tak samo alcoholem jedynie na inną płyte więc to najprawdobdobniej wina laserka!!
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

mam jeszcze jeden problem bo gdy gram w ff9 na ePSXe to podczas walki niewidać itemów ani magii czy to wina plugina graficznego czy czegoś innego?
coś innego - w pluginie graficznym uaktywnij sekcję `special game fixes` oraz opcję `G4 Polygon Cache` w niej znajdującą się.
to z tą lodówką to na serio i to nie wina złego nagrania bo jak nagrywałem pierwszy raz to działało i nagle przestało działać
Tak, qmpel opowiadał mi że potraktował w ten sposób konsole i zaczęła czytać normalnie - osobiście nie sprawdzałem :] Co do reszty - kup oryginał... Tyle.
2BII!2B
gilardinopl
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 21 grudnia 2006, 21:47

Post autor: gilardinopl »

tego g4 polygon cache nie ma w pluginie pepos soft driver 1.17 którego używałem,zaś na pete's opengl driver 1.76 jest ale gra wiesza się niesamowicie,czy zeby temu zapobiec też trzeba coś zaznaczyć??
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

tego g4 polygon cache nie ma w pluginie pepos soft driver 1.17 którego używałem
Na tym pluginie bład nie powinien występować. Nie zawadzi sprawdzić opcję `Texture window aligment`, ale jak pisałem wcześniej na peops soft wszystko powinno hulać aż miło.
na pete's opengl driver 1.76 jest ale gra wiesza się niesamowicie,czy zeby temu zapobiec też trzeba coś zaznaczyć?
To zalezy od kilku czynników:
1) sprzętu - mógłbyś podać konfig hardware`owy
2) sterowników - warto zainstalować odpowiednie drivery dla karty graficznej bo z domyślnymi sterami windows`a można emulować co najwyżej sapera ;]
3) ustawień - dobiera się je do gry i posiadanego sprzętu... choć ogólne wskazówki w tej kwestii znajdziesz w dziale artykuły.
2BII!2B
gilardinopl
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 21 grudnia 2006, 21:47

Post autor: gilardinopl »

mój sprzęt to Athlon 1800+ 256mb ram geforce 2.A co zrobić żeby poprawić grafike używam pluginu Pete's DX6 D3D Driver 1.76.Jaki jest najlepszy na mój sprzęt??
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Mam jednego kompa o zbliżonych parametrach: P4M-1,8 / 512 RAM / ATI R7500M... na którym poniższa konfiguracja sprawdza się doskonale:

Plugin: Pete's OpenGL Driver
Card vendor: ATI Technologies Inc.
GFX card: MOBILITY RADEON 7500 DDR x86/SSE2

Resolution/Color:
- 640x480 Window mode [32 Bit]
- Keep psx aspect ratio: off

Textures:
- R8G8B8A8
- Filtering: 2
- Hi-Res textures: 0
- VRam size: 64 MBytes

Framerate:
- FPS limitation: on
- Frame skipping: on
- FPS limit: Auto

Compatibility:
- Offscreen drawing: 3
- Framebuffer texture: 2
- Framebuffer access: 0
- Alpha multipass: on
- Mask bit: on
- Advanced blending: on

Misc:
- Scanlines: off
- Line mode: off
- Unfiltered FB: off
- 15 bit FB: off
- Dithering: off
- Screen smoothing: off
- Screen cushion: off
- Game fixes: on (zaznaczone: direct framebuffer updates, use old frame skipping)

dzwięk: Eternal SPU,
CDR: PEoPS CDR Driver lub ISO z dysku


Co do wspomnianych wcześniej sterowników - sęk w tym że nawet stare stery nVidii będą u Ciebie sprawować się lepiej niż te dostarczone przez MS wraz z systemem operacyjnym. Ot cała filozofia.
2BII!2B
gilardinopl
Junior
Junior
Posty: 12
Rejestracja: 21 grudnia 2006, 21:47

Post autor: gilardinopl »

No prezentuje się świetne ale skacze:( jak temu zaradzić.Wybrałem plugin Pete's OpenGL Driver 1.76??Czytałem że najlepszy jest 1.71 ale go niegdzie nie moge znaleźść??
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5224
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

No prezentuje się świetne ale skacze:( jak temu zaradzić.
W czasie emulacji wciśnij klawisz delete, pokaże Ci się menu w górnej części ekranu... jest też tam licznik - napisz jaką wartość wyświetla.
Druga sprawa - jak masz porysowaną płytkę, albo czytnik w nienajlepszej formie to zrzuć grę na dysk.
Czytałem że najlepszy jest 1.71 ale go niegdzie nie moge znaleźść?
Najlepsza jest najnowsza wersja, którą znaleźć można wszędzie.
2BII!2B
ODPOWIEDZ