Chrono Cross firma nowa gra i czarny ekran

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5211
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Wyskakuje jakieś okienko z błędem i trzeba wcisnąć ok.
1) W takim przypadku musisz włączyć taki program, gdzie jest takie okno i kliknąć taki prostokątny przycisk - rozumiesz aluzję? ...
2) ... jeśli nie to wiedz, że ukazanie się jakiegoś okienka z błędem może być spowodowane: brakiem sterowników, źle zrzuconym obrazem, błędnymi lub niekompletnymi ustawieniami, konfliktem z innym oprogramowaniem, bądź sygnałem zakłócającym pozaziemskiego pochodzenia :P ...
3) ... bez konkretnego komunikatu błędu każda z powyższych odpowiedzi może być poprawna.
ok. wtedy gra wychodzi i nie zapamiętuje ostatniego save.
Jesli proces emulacji (jak zresztą każdy inny pod windowsem) zostanie niespodziewanie zakończony to nie ma możliwości by niezapisane wcześniej (czyt. podczas normalnej, nie przerwanej błędem) dane zostały zapisane.
Dla pewności upewnij się jednak, że podkatalogi (sstates, memcards) oraz pliki w nich znajdujące się nie mają atrybutu `tylko do odczytu`. Jeszcze lepszym pomysłem jest usunięcie ww. atrybutów ze wszystkich danych (plików i katalogów) znajdujących się w folderze ePSXe.
Connectix, o ile wiem, jest stary i już nie rozwijany. Więc śmiem wątpić, żeby był obecnie najlepszy.
Nowy dobry emulator, chodzący raczej bezproblemowo, to np. pSX 1.11
Stary i nie rozwijany nie znaczy zły, ba pod względem kompatybilności jest wciąż w czołówce emulatorów PSX`a - mogą się z nim równać co najwyżej ePSXe, PS7 i od niedawna wspomniany przez Ciebie pSX.
A u mnie ePSXe 1.6.0 z opcją startową "-noauto" i włączonym "odd/even bit hack" odpala Chrono Crossa i działa. Na kilku różnych komputerach.
jak się okazuje odpalenie programu z parametrem może co poniektórym sprawić kłopot i w takich przypadkach o wiele proście jest uruchomić starszą wersję emulatora i pamiętać jedynie o aktywacji opcji "odd/even bit hack", plus "Update before accessing register" w Eternalu .
Ściągnąłem z tej strony pack ePSXe InPCP, podobno emulatory były już skonfigurowane, a tak naprawdę nie było nawet biosu.
1) Jako że (re)dystrybucja BIOSu jest niezgodna z prawem wspomnianego pliku nie było, nie ma i nie będzie w kompilacji InPCP.
2) BIOSu się nie konfiguruje...
3) ... plus sam BIOS nie ma nic wspólnego z konfiguracją pluginów
... więc nie wiem o co Ci w ogóle chodzi?
bo wersji 1.50b2 niestety nie było
Bo jest to Beta, jak sama litera "b" w oznaczeniu wersji wskazuje. W dodatku wydana nieoficjalnie... więc nie support`owana przez PSEmu.pl tak samo jak wydawane z trzeciej ręki odsłony PCSX2.
Jako CDrom ustawiłem ePSXe CDR WNT/W2K core 1.5.2 myślisz, że to ma jakieś znaczenie? Może to przez to gry mi się wieszają?
Gram z obrazu ISo, a nie z CDromu.
1) Nie za bardzo wiem jak chcesz odpalać ISO przez plugin do obsługi napędu? Napęd wirtualny?
2) ePSXe CDR WNT/W2K core 1.5.2 - stara i nie działająca zbyt dobrze wtyczka, jak już musisz robić coś na opak (odpalać ISO przez CDROM) to używaj sprawdzonej wtyczki tj. P.E.Op.S. CDR Driver
3) Jesteś pewien ze kopia jest dobra? Zrzuć ponownie płyty za pomocą sprawdzonego oprogramowania (CloneCD z profilem LibeCrypt, ew. Alkohol z profilem PlayStation)
Gdzie znaleźć te opcje: noauto i odd/even bit hack, o której pisałeś, bo w konfiguracji szukałem i tam nie ma.
1) A nie mówiełem że nie będzie wiedział jak uruchomić emulator z parametrem :)
2) "Odd/even bit hack" jest w sekcji "special game fixes" pluginu wideo
3) "Update before accessing register" - ustawienia Eternal SPU (dźwięk)

edit:
Nie wiesz o co chodzi z tym komunikatem:
Microsoft Visual C++ Runtime library
Runtime Error!
Program C:/gry/ePSXe InPCP/EPSX 1.60
abnormal program termination
I żeby wcisnąć OK, wtedy program sam się zamyka
Chyba właśnie taki sam komunikat wyskakuje kiedy gra mi się wiesza.
Konflikt z bibliotekami uruchomieniowymi Visual Studio - ciekawe bo ePSXe, InPCP i 90% pluginów z nich nie korzysta. Co ciekawe takie biblioteki również posiadam i nie mam z nimi najmniejszych problemów.
Przeinstaluj MSVCdll, sprawdź czy nie ma wirusów, a jak błąd będzie się powtarzał to format... bo na zasyfiony system nie ma innej rady.
2BII!2B
ODPOWIEDZ