Colony Wars: Red Sun

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Morgan-Ghost
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 31 marca 2009, 13:02

Colony Wars: Red Sun

Post autor: Morgan-Ghost »

Vitam,

Mam problem z grą Colony Wars: Red Sun. Używam EPSXE - Enhanced PSX Emulator 1.5.2. Zgodnie z tą stroną:
http://www.psemu.pl/psx.php?dzial=Kompa ... tul&id=323

Skonfigurowałem go używając wymienionych tam pluginów, czyli:
Pete's DX6 D3D Driver 1.75
Eternal SPU Plugin 1.41
P.E.Op.S. CDR Driver 1.4

Są 2 problemy:
1) Gra nie wystartuje bezpośrednio z płyty (gra jest na oryginalnej płycie), pojawia się czarny ekran i stop. Gra ruszy natomiast z obrazu
2) Po odpaleniu z obrazu, w grze nie ma muzyki. Są wszystkie inne dźwięki (broń, gadanina innych ludzi), ale muzyki nie ma.

Gra działa bezproblemowo na emulatorze Emurayden PSX Emulator v2.1, ale odpycha mnie jakość grafiki.

Jak temu zaradzić?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Ad. 1. Kwestia zależna od stanu płyty, konfiguracji wtyczki CDR i danych subkanałowych. Podaj więcej informacji.

Ad. 2. Są dwie możliwości:
a) masz wyłączony dźwięk XA
http://www.psemu.pl/Teksty/konfig/spu_main.jpg
wtyczka nie gra roli, zerknij na screena i upewnij się że opcje poniżej nazwy pluginu są zaznaczone jak na poniższym obrazku.
b) dźwięk jest w postaci CDAudio i musisz
- albo skorzystać z pluginu CDR Mooby do odpalenia obrazu
- albo użyć do tego napędu wirtualnego np. Deamon Tools
- albo spróbuj odpalić grę na ePSXe 1.7.0 z domyślną wtyczką CDR
2BII!2B
Morgan-Ghost
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 31 marca 2009, 13:02

Post autor: Morgan-Ghost »

Ad. 1. Kwestia zależna od stanu płyty, konfiguracji wtyczki CDR i danych subkanałowych. Podaj więcej informacji.
Wina leżała w konfiguracji wtyczki CDR. Po dobrym skonfigurowaniu "P.E.Op.S. CDR Driver 1.4 " gra odpaliła z płyty. Jest muzyka, są dźwięki, pojawił się problem - gadanina postaci była strasznie zniekształcona i niewyraźna. Tutaj wina leżała w konfiguracji wtyczki audio - po skonfigurowaniu niby trochę lepiej, ale wciąż lekko zetnie tą gadaninę.
ODPOWIEDZ